Εκπαιδευτικά εργαστήρια για την νεανική παραβατικότητα από το Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας

Γονείς και έφηβοι κάθονται στα θρανία και με όχημα μικρού μήκους ταινίες για το bullying, την ενδοοικογενειακή κακοποίηση, μαθαίνουν για τις υπόγειες διαδρομές της βίας, βρίσκουν εξήγηση για τις πιο ανεξήγητες αντιδράσεις και επανασυνθέτουν τις άμυνες.

Κότα

Το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας απασχολεί εδώ και πολύ καιρό τα Μέσα, τη σχολική κοινότητα, την Πολιτεία, ολόκληρη την κοινωνία, αλλά τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να ανακόψει το κύμα της βίας. Στο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας για τρία Σαββατοκύριακα (9-10/3, 6-7/4, 13-14/4), γονείς και έφηβοι κάθονται στα θρανία και με όχημα μικρού μήκους ταινίες για το bullying, την ενδοοικογενειακή κακοποίηση, τη νεανική παραβατικότητα, μαθαίνουν για τις υπόγειες διαδρομές της βίας, βρίσκουν εξήγηση για τις πιο ανεξήγητες αντιδράσεις και επανασυνθέτουν τις άμυνες.

9-10 Μαρτίου

Με αφορμή την ταινία μικρού μήκους "Κότα" ("Chicken", Μικαέλ Γκοντέν, 2021), οι συμμετέχοντες συζητούν για την πίεση που ασκείται από την παρέα σε εφήβους για να κάνουν παραβατικά ή επικίνδυνα πράγματα. Η ανάγκη να αναδείξει κάποιος τις δυνατότητές του ή και να γίνει αρεστός μπορεί να γίνει το "όχημα" για να ξεπεράσει προσωπικά όρια και αξίες.

9/3 | 5-6.30 μ.μ. | Σχολείο Γονέων (για γονείς εφήβων)

Με τη Μαριαλένα Σπυροπούλου, Ψυχολόγο, Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια και Συγγραφέα, συζητάμε για τη σχέση με τα παιδιά του ίδιου και του άλλου φύλου, τη σχέση με τους γονείς, έτσι όπως διαφαίνεται μέσα από την ταινία και την επιρροή των γονιών σε αυτή τη δύσκολη ηλικία.

10/3 | 12-1.30 μ.μ. | Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο για εφήβους 12+ 

Μέσα από βιωματικά παιχνίδια οι συμμετέχοντες εξερευνούν, το φόβο της απόρριψης και την ανάγκη ένταξης και ταύτισης σε μία ομάδα συνομηλίκων. Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Γιώργος Κωνσταντινίδης, Ψυχολόγος- Παιδοψυχολόγος.

6-7 Απρίλίου

Καμουφλάζ

Το θέμα της οικογενειακής βίας και οι επιπτώσεις του στα παιδιά και τους εφήβους έχει απασχολήσει για δεκαετίες την ερευνητική κοινότητα: η θεωρία του κύκλου της βίας, οι στρατηγικές αντιμετώπισης που υιοθετούνται, το ενδεχόμενο ψυχικό τραύμα, αλλά και η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μερικές από τις συνηθέστερες υπό μελέτη έννοιες. Με αφορμή την ταινία μικρού μήκους "Καμουφλάζ" ("Camouflage", Μπρεγκτ Φερχάγκεν, 2022), οι συμμετέχοντες συζητούν για το πώς αναδεικνύεται το αναπόφευκτο "αποτύπωμα" του βιώματος της ενδο-οικογενειακής βίας στην καθημερινότητα ενός εφήβου, πώς "φωτίζεται" η πιθανότητα της διαφοροποίησής του και η υιοθέτηση μιας θέσης που δεν τον καθιστά συνεχιστή του κύκλου στον οποίο βρίσκεται.

6/4 | 5-6.30 μ.μ. | Σχολείο Γονέων (για γονείς εφήβων)

Με τη Κέλλυ Μωραΐτη, Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο, συζητάμε για τις πτυχές που έχει αξία να καλλιεργηθούν και να αναδειχθούν στα παιδιά, προκειμένου να είναι σε θέση να ενδυναμωθούν και να δημιουργήσουν εναλλακτικές "απαντήσεις" στη βία, σε όποιο πλαίσιο και αν τη βιώνουν.

7/4 | 12-1.30 μ.μ. | Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο για εφήβους 12+ 

Μέσα από βιωματικά παιχνίδια οι συμμετέχοντες εξερευνούν, πώς μπορούν να σπάσουν τον κύκλο της βίας και να διαλέξουν έναν άλλο δρόμο πιο κοντά στον εαυτό τους.    
Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Γιώργος Κωνσταντινίδης, Ψυχολόγος- Παιδοψυχολόγος 

13-14 Απριλίου

Στη Γωνία

Με αφορμή την ταινία μικρού μήκους "Στη Γωνία" ("Around The Corner", Μαρτίν Τουρκ, 2022), οι συμμετέχοντες συζητούν για τον εκφοβισμό, τη μικρή παραβατικότητα και τα αντίποινα. 

13/4 | 5-6.30 μ.μ. | Σχολείο Γονέων (για γονείς εφήβων)

Η Μαριαλένα Σπυροπούλου, Ψυχολόγο, Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια και Συγγραφέα, μιλά για την ανάγκη σύνδεσης που αναδεικνύει τις βαθύτερες ελλείψεις αλλά και την "πείνα" των παιδιών για όσα συναισθηματικά στερούνται.

14/4 | 12-1.30 μ.μ. | Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο για εφήβους 12+ 

Μέσα από βιωματικά παιχνίδια οι συμμετέχοντες εξερευνούν, πώς από την ανάγκη μας να ανήκουμε κάπου μπορούμε να κάνουμε πράγματα για τα οποία μετανιώνουμε και πώς η παρορμητικότητα και η συναισθηματική φόρτιση μπορούν να μας οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις. Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Γιώργος Κωνσταντινίδης, Ψυχολόγος- Παιδοψυχολόγος.

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.