Οι 15 must-see ταινίες του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που δεν πρέπει να χάσετε φέτος στους κινηματογράφους.

Dune: Μέρος Δεύτερο νέο «Dune: Μέρος Δεύτερο»

Το 2024 ξεκίνησε με τους καλύτερους κινηματογραφικούς οιωνούς χάρη στο "Poor Things" του Γιώργου Λάνθιμου, με τις κυκλοφορίες των επόμενων μηνών να αφήνουν αισιόδοξες υποσχέσεις. Για το λόγο αυτό, ξεχωρίσαμε τις 15 must-see ταινίες της χρονιάς, ώστε να τις σημειώσετε από τώρα στο ημερολόγιό σας. Έχετε υπόψη πως οι ημερομηνίες κυκλοφορίας ενδέχεται να αλλάξουν.

25/1

Ferrari
Όπως προδίδει ο τίτλος, η ταινία που φέρει την υπογραφή του στιλίστα Μάικλ Μαν ("Ένταση", "Ο Τελευταίος των Μοϊκανών") αφορά τη ζωή του Έντζο Φεράρι, του πρώην οδηγού ταχύτητας ο οποίος δημιούργησε μια από τις διασημότερες μάρκες αυτοκινήτων στην ιστορία. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκεται ο Άνταμ Ντράιβερ και σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη της σινε-βιογραφίας, η υπόθεση διαδραματίζεται το καλοκαίρι του 1957. Ο Φεράρι βρίσκεται σε γενικευμένη κρίση, καθώς η εταιρία που είχε ιδρύσει με τη γυναίκα του βρίσκεται λίγο πριν τη χρεοκοπία. Ταυτόχρονα, ο γάμος τους κινδυνεύει να διαλυθεί εξαιτίας της απώλειας ενός γιού και την ανακάλυψη πως ο Φεράρι έχει ένα ακόμα παιδί. Τότε ο Ιταλός αποφασίζει να τα παίξει όλα για όλα και να ποντάρει τα πάντα σε έναν και μόνο αγώνα - το εμβληματικό Mille Miglia. Στο "Ferrari" πρωταγωνιστούν, επίσης, η Πενέλοπε Κρουζ ως η σύζυγος Λάουρα, ο Πάτρικ Ντέμπσι και η Σέιλιν Γούντλι στο ρόλο της ερωμένης του Φεράρι.

Τα Παιδιά του Χειμώνα
Ο οσκαρικός Αλεξάντερ Πέιν ("Nebraska", "Πλαγίως") επιστρέφει με ένα ακόμα φιλμ που αναμένεται να βρεθεί στις υποψηφιότητες της Ακαδημίας. Η νέα ταινία του έχει ως φόντο τα Χριστούγεννα και τοποθετείται σε ένα αμερικάνικο κολλέγιο της δεκαετίας του ‘70, όπου ένας δύστροπος καθηγητής είναι είναι υποχρεωμένος να περάσει τις διακοπές του, έτσι ώστε να προσέχει τους εναπομείναντες σπουδαστές. Κατά τη διάρκεια των γιορτών πρόκειται να αναπτύξει μια απροσδόκητη σχέση με έναν από τους φοιτητές αλλά και την αρχιμαγείρισσα του κολλεγίου, καθώς έρχονται πιο κοντά θέλοντας να επουλώσουν τα ψυχικά τραύματά τους. Πρωταγωνιστής είναι ο βετεράνος και υποψήφιος για Όσκαρ στο παρελθόν ηθοποιός Πολ Τζιαμάτι.

Υπέροχες Μέρες
Εκ νέου φορμαρισμένος έπειτα από καιρό, ο σπουδαίος σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς ("Τα Φτερά του Έρωτα", "Ένας Αμερικανός Φίλος") εμπνέεται ένα δράμα που απέσπασε το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής και του ανδρικού ρόλου (Κότζι Γιακούσο) στο φεστιβάλ των Καννών. Το φιλμ αφορά έναν καθαριστή ο οποίος απολαμβάνει τη ρουτίνα του, η οποία περιλαμβάνει τη φωτογράφιση δέντρων, την ακρόαση μουσικής και την ανάγνωση βιβλίων. Μέσα από τις συναντήσεις που πρόκειται να έχει, αναδεικνύεται η αφανής ομορφιά της καθημερινότητας και της οικειότητας που φέρνει η ανθρώπινη επαφή.

1/2

Το Αγόρι και ο Ερωδιός
Μια από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς, η καινούρια δημιουργία του αγαπημένου Χαγιάο Μιγιαζάκι ("Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων", "Το Κινούμενο Κάστρο") αποτελεί μία ακόμα εξαιρετική προσθήκη στη φιλμογραφία του. Η δράση περιστρέφεται γύρω από ένα αγόρι που αναζητά τη μητέρα του σε έναν κόσμο όπου συνυπάρχουν νεκρά και ζωντανά όντα. Εκεί η έννοια της ύπαρξης αποκτά νέα σημασία και ο ήρωας ετοιμάζει να βιώσει μια πρωτόγνωρη περιπέτεια.

Μην Περιμένετε και Πολλά από το Τέλος του Κόσμου
Ο βιτριολικός Ράντου Ζούντε ("Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό") σκαρφίζεται ένα αιχμηρό κοινωνικό δράμα διανθισμένο με καυστικό χιούμορ, στο οποίο ένας κακοπληρωμένος βοηθός παραγωγής αναλαμβάνει τη δημιουργία ενός εταιρικού βίντεο για λογαριασμό πολυεθνικής, το οποίο αφορά την ασφάλεια στο χώρο εργασίας. Όλα βαίνουν καλώς, μέχρις ότου ένας εκ των συνεντευξιαζόμενων κάνει μια δήλωση η οποία υποχρεώνει τον πρώην βοηθό και νυν σκηνοθέτη να την ανασκευάσει, ώστε να αρμόζει με το επιθυμητό αφήγημα της εταιρείας.

8/2

Priscilla
Έξι χρόνια μετά την "Αποπλάνηση" και τρία από το "On the Rocks", η Σοφία Κόπολα μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη ζωή του Έλβις Πρίσλεϊ υιοθετώντας μια ξεχωριστή οπτική γωνία. Για το νέο φιλμ της η σκηνοθέτρια βασίζεται στα απομνημονεύματα της Πρισίλα Πρίσλεϊ, πρώην συζύγου του βασιλιά του ροκ εντ ρολ, τα οποία κυκλοφόρησαν το 1985. Τον Έλβις υποδύεται ο Τζέικομπ Ελόρντι, ένας από τους σταρ της σειράς "Euphoria", ενώ την Πρισίλα ενσαρκώνει η Κάιλι Σπένι. Όσον αφορά το ύφος της ταινίας, μην περιμένετε τη φρενίτιδα του πρόσφατου "Elvis" (Μπαζ Λούρμαν), αλλά κάτι πιο κοντά στη μεταμοντέρνα "Μαρία Αντουανέτα" της Κόπολα, όπως έχει διευκρινίσει η ίδια.

Animal
Με τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της η Σοφία Εξάρχου έγραψε ιστορία στο πρόσφατο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποσπώντας το Χρυσό Αλέξανδρο, το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης το οποίο απονεμήθηκε ξανά σε ελληνική παραγωγή ύστερα από τριάντα χρόνια. Το "Animal" είχε ήδη αποσπάσει δάφνες από στο Λοκάρνο όπου έκανε παγκόσμια πρεμιέρα (βραβείο ερμηνείας για τη Δήμητρα Βλαγκοπούλου) και όλα αυτά χάρη σε ένα νατουραλιστικό δράμα που τοποθετείται στην ελληνική ύπαιθρο την τουριστική περίοδο. Στο επίκεντρο βρίσκεται μια ομάδα ανιματέρ η οποία εργάζεται σε ένα ξενοδοχείο και έχει ως αρχηγό την Κάλλια. Μια γυναίκα αποφασισμένη να ολοκληρώσει άρτια τις υποχρεώσεις της, ώσπου μια σειρά από αναπάντεχες εμπειρίες έρχονται να ανατρέψουν τις προτεραιότητές της.

15/2

Άγνωστοι Μεταξύ Μας
Ετοιμαστείτε για βαθιά συγκίνηση και μία από τις υποκριτικές συμπράξεις της χρονιάς. Οι λόγοι; Αφενός, σκηνοθέτης είναι ο μαέστρος των σπαρακτικών δραμάτων Άντριου Χέιγκ ("45 Χρόνια", "Weekend"). Αφετέρου, πρωταγωνιστές είναι ο Πολ –"Aftersun"– Μεσκάλ και ο Άντριου –"Fleabag"– Σκοτ. Όσο για την πλοκή; Αυτή αφορά ένα σεναριογράφο, ο οποίος ανακαλύπτει πως οι νεκροί γονείς του τελικά ζουν, την ώρα που εκείνος ζει μια θυελλώδη σχέση με το γείτονά του. Brace yourselves…

29/2

Dune: Μέρος Δεύτερο
Μπορεί να ανέβαλε την πρεμιέρα του για μερικούς μήνες λόγω των απεργιών του περασμένου καλοκαιριού, ωστόσο, το σμίξιμο με τον φανταστικό κόσμο που εμπνεύστηκε ο Φρανκ Χέρμπερτ και σκηνοθετεί ο Ντενί Βιλνέβ, βρίσκεται προ των πυλών. Στο σίκουελ επιστρέφουμε στην έρημο του Αράκις για να δούμε τον Πολ Ατρείδη (Τιμοτέ Σαλαμέ) να ενστερνίζεται όλο και περισσότερο το ρόλο του ως ηγέτη, καθώς εκπαιδεύεται με στόχο να εκδικηθεί τη διάλυση του Οίκου του. Ταυτόχρονα, ενδυναμώνεται η σχέση του με την Τσάνι (Ζεντάγια) ενώ παράλληλα, καλείται να αποτρέψει τις δυσοίωνες εξελίξεις που βλέπει στο μέλλον του. Θυμίζουμε πως στη διανομή των ηθοποιών βρίσκουμε ακόμα, τη Φλόρενς Πιού, η οποία κρατά το ρόλο της πριγκίπισσας Ιρουλάν, όπως επίσης τον Όστιν Μπάτλερ που υποδύεται τον Φέιντ Ραούτα Χάρκοναν - τον ανηψιό του Βαρόνου Χάρκονεν (Στέλαν Σκάρσκγκαρντ).

21/3

La Chimera
Μια από τις πλέον ιδιοσυγκρασιακές δημιουργούς της Ιταλίας, η Αλίτσε Ρορβάρχερ ("Θαύματα", "Ευτυχισμένος Λάζαρος") μας προσγειώνει σε μια νεορεαλιστική Ιταλία των περιθωριακών και των φτωχοδιαβόλων. Ένας από αυτούς (ο Τζος Ο'Κόνορ του τηλεοπτικού "The Crown") αποτελεί μέλος μιας σπείρας αρχαιοκαπήλων, οι κωμικοτραγικές περιπέτειες της οποίας σχολιάζουν φελινικά, λοξά, αλλά και αλληγορικά τις έννοιες του ιστορικού χρόνου, της προσωπικής δέσμευσης και του αναπόδραστου πεπρωμένου.

28/3

Mickey 17
Τρία χρόνια μετά τα σπουδαία "Παράσιτα" που έγραψαν ιστορία στα Όσκαρ, παίρνουμε ο Νοτιοκορεάτης Μπονγκ Τζουν-χο παρουσιάζει το επόμενο βήμα του. Πρόκειται για το φιλόδοξο sci-fi μπλοκμπάστερ "Mickey 17", το οποίο βασίζεται στο μυθιστόρημα "Mickey 7" του Έντουαρντ Άστον. Η υπόθεσή του αφορά ένα αναλώσιμο drone - εργάτη, το Μίκι, το οποίο συμμετέχει σε μια αποστολή ανθρώπων οι οποίοι επιχειρούν να αποικίσουν τον παγωμένο κόσμο του Νιφλχάιμ. Ακόμα κι αν το Μίκι καταστραφεί στην αποστολή, το σώμα του μπορεί να κατασκευαστεί από την αρχή διατηρώντας όλες τις αναμνήσεις του. Ο αριθμός δίπλα στο όνομά του αντιστοιχεί στις φορές που χρειάστηκε να κλωνοποιηθεί. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Ρόμπερτ Πάτινσον, ο οποίος συμμετέχει σε ακόμα ένα sci-fi μετά τη "Μαύρη Τρύπα" (Κλερ Ντενί, 2018). Στο καστ συμμετέχουν ακόμα, μεταξύ άλλων, οι Ναόμι Άκι, Στίβεν Γέουν, Μαρκ Ράφαλο και Χόλιντεϊ Γκρέιντζερ.

25/4

Οι Αντίπαλοι
O σκηνοθέτης Λούκα Γκουαντανίνο ("Να με Φωνάζεις με το Όνομά σου", "Bones and All") υπογράφει ένα νέο καυτό ρομάντζο. Στην ταινία πρωταγωνίστρια είναι η Ζεντάγια, η εξαιρετικά ταλαντούχα και βραβευμένη με Έμι σταρ του τηλεοπτικού "Euphoria", η οποία ενσαρκώνει μία παίκτρια τένις που πλέον προπονεί το σύζυγό της (Μάικ Φέιστ). Όταν εκείνος σημειώνει μια σειρά από διαδοχικές ήττες, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον παιδικό φίλο του και συμπτωματικά πρώην της συντρόφου - προπονήτριάς του (Τζος Ο'Κόνορ), γεγονός που πυροδοτεί ένα αναπάντεχο ερωτικό τρίγωνο μεταξύ τους. Σύμφωνα με τον Γκουαντανίνο, οι πρωταγωνιστές του "Challengers" προετοιμάστηκαν για τους ρόλους τους κάνοντας επί τρεις μήνες εντατική προπόνηση με τον πρώην επαγγελματία τενίστα Μπραντ Γκίλμπερτ, ο οποίος επιπλέον διατήρησε ρόλο συμβούλου στην ταινία. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το σάουντρακ υπογράφει το οσκαρικό δίδυμο των Τρεντ Ρέζνορ και Άτικους Ρος.

23/5

Furiosa
Το 2015 κανείς δεν περίμενε πως ύστερα από πολυετή μόχθο, αναποδιές και ταλαιπωρία, ο σκηνοθέτης Τζορτζ Μίλερ θα παρέδιδε ένα αληθινό έπος με το "Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής". Μία από τις καλύτερες περιπέτειες όλων των εποχών, η οποία όχι απλώς επανέφερε τον Αυστραλό σκηνοθέτη στο προσκήνιο του κινηματογραφικού χάρτη, αλλά χάρη στα 380 εκατομμύρια δολάρια που εισέπραξε παγκοσμίως του έδωσε την ευκαιρία να προσθέσει ακόμα ένα κεφάλαιο στο δυστοπικό franchise που ξεκίνησε τη δεκαετία του '70 - τότε με τον Μελ Γκίμπσον. Πλέον, ξεκινά και επίσημα η αντίστροφη μέτρηση για το "Furiosa: A Mad Max Saga", το οποίο μας μεταφέρει στο βάναυσο παρελθόν του χαρακτήρα που γνωρίσαμε στο "Δρόμο της Οργής" και ενσάρκωσε υποδειγματικά η Σαρλίζ Θερόν. Τη νεαρότερη μορφή του υποδύεται η ταλαντούχα Άνια Τέιλορ-Τζόι, σε μια πλοκή που θέλει τη Φουριόσα να απαγάγεται από το Πράσινο Παλάτι των Πολλαπλών Μητέρων και να αιχμαλωτίζεται από την Ορδή των Μηχανόβιων της οποίας ηγείται ο Πολέμαρχος Ντεμέντους. Πρόκειται για την ίδια ομάδα που στο "Δρόμο της Οργής" κυνηγούσε τις Συζύγους. Εδώ, όμως, οι Μηχανόβιοι θα έρθουν σε σύγκρουση με τον Αθάνατο Τζο, στην προσπάθειά τους να πάρουν τον έλεγχο της Ακρόπολης. Καθώς οι δύο Τύραννοι σπέρνουν τον όλεθρο, η Φουριόσα αναζητά τρόπο να επιστρέψει στον τόπο της. Εκτός από την Τέιλορ-Τζόι, στη διανομή του "Furiosa" βρίσκουμε επίσης τους Κρις Χέμσγουορθ και Τομ Μπερκ.

13/6

Τα Μυαλά που Κουβαλάς 2
Πριν από σχεδόν δέκα χρόνια, το στούντιο της Pixar παρέδωσε ένα από τα πιο αριστουργηματικά animation του 21ου αιώνα με το "Τα Μυαλά που Κουβαλάς", το οποίο αποκτά σίκουελ. Η κεντρική ηρωίδα Ράιλι πλέον έχει περάσει στην εφηβεία, έτσι θα πρέπει να συμφιλιωθεί με τα πρωτοφανή και ορμητικά συναισθήματα που βιώνει σε μια από τις πιο ζόρικες περιόδους της ανθρώπινης ζωής.

3/10

Joker: Folie à Deux
Προς το παρόν κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς να περιμένει από το σίκουελ του "Joker", καθώς ο σκηνοθέτης Τοντ Φίλιπς κρατά ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του. Το σίγουρο είναι πως ο Γιόακιν Φίνιξ επιστρέφει στο ρόλο για τον οποίο απέσπασε Όσκαρ ως Άρθουρ Φλεκ / Τζόκερ, ένα από τα δύο συνολικά που απέσπασε το "Joker", με το άλλο χρυσό αγαλματίδιο να πηγαίνει στην πρωτότυπη μουσική της Χίλντουρ Γκουντναντότιρ. Θυμίζουμε πως η ταινία του Φίλιπς "έσπασε" το παγκόσμιο box office φτάνοντας το 1 δις σε έσοδα, ενώ βρίσκεται ανάμεσα στα εμπορικότερα φιλμ των τελευταίων ετών στην Ελλάδα. Απέναντι στο Φίνιξ αναμένεται να δούμε τη Λέιντι Γκάγκα ως Χάρλεϊ Κουίν, τη Ζάζι Μπιτς ως Σόφι Ντάμοντ, όπως επίσης τους Μπρένταν Γκλίσον και Κάθριν Κίνερ. Το σενάριο συνυπογράφουν οι δημιουργοί του "Joker" Φίλιπς και Σκοτ Σίλβερ. Εν αναμονή της επίσημης πλοκής για το "Folie à Deux", μπορούμε να πούμε πως ο τίτλος αντιστοιχεί στον ιατρικό όρο που χρησιμοποιείται για την περιγραφή μιας ψυχολογικής διαταραχής που επηρεάζει δύο ή περισσότερα άτομα, συνήθως συγγενείς.

Joker: Folie à Deux Lady Gaga

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".