Οι 10 καλύτερες κινηματογραφικές ερμηνείες της χρονιάς

Μια λίστα με τους πιο αξέχαστους ρόλους της χρονιάς.

Barbie Ράιαν Γκόσλινγκ1 «Barbie»

Αποχαιρετούμε το 2023 με τις 10 ερμηνείες που έμειναν ανεξίτηλες στη μνήμη μας, χαρίζοντας αξέχαστες στιγμές στις σκοτεινές αίθουσες.

Οι 5 καλύτερες γυναικείες ερμηνείες:

1. Κέιτ Μπλάνσετ ("Tár")

tár1

Στο μάλλον πιο απαιτητικό ρόλο της χρονιάς, κι ας της στέρησε ένα ακόμα Όσκαρ, η Κέιτ Μπλάνσετ κόβει και ράβει ενσαρκώνοντας μια βαθιά προβληματική καλλιτεχνική διάνοια, καταφέρνοντας να σωματικοποιήσει τόσο τους γρίφους πίσω από τα κίνητρα της ηρωίδας της, αλλά και να αποτυπώσει το γνήσιο τρόμο που την κυριεύει απέναντι στον κίνδυνο της ενοχής.

2. Σάντρα Χίλερ ("Ανατομία μιας Πτώσης")

Ανατομία μιας Πτώσης νέο 2

Τόσο εδώ όσο και στη "Ζώνη Ενδιαφέροντος", η Σάντρα Χίλερ, η οποία συστήθηκε κινηματογραφικά το "Requiem" (Χανς-Κρίστιαν Σμιντ, 2006) και σάστισε το κοινό με το αριστουργηματικό "Toni Erdmann" (Μάρεν Άντε, 2016), δεν έχει πάψει να σαρώνει σε απονομές και εντυπώσεις. Μια ηθοποιός που κάθε φορά παραδίδει αμίμητες ερμηνείες - επίδειξη υποκριτικής δύναμης. Κάτι που καταφέρνει και στην "Ανατομία μιας Πτώσης", στο ρόλο μιας επιτυχημένης συγγραφέως η οποία εμπλέκεται στο φόνο του άντρα της και έπειτα επιδεικνύει μια απρόβλεπτη συμπεριφορά που φτάνει την αμφισημία στα άκρα.

3. Μία ΜακΚένα-Μπρους ("How to Have Sex")

How to Have Sex 2

Με υποκριτική εμπειρία που ξεκινά το 2008 και μετρά αρκετές συμμετοχές σε σινεμά και τηλεόραση, η 26χρονή Μία ΜακΚένα-Μπρους αποδεικνύει περίτρανα το ταλέντο της στον πρώτο πραγματικά απαιτητικό ρόλο που ανέλαβε ως σήμερα. Η ηθοποιός υποδύεται μια νεαρή κοπέλα η οποία αναλύπτει απότομα τι σημαίνει προσωπικό όριο και συναίνεση κατά τη διάρκεια των διακοπών της στα Μάλια. Χάρη στη σπουδαία ερμηνεία της, η ΜακΚένα-Μπρους ισορροπεί δεξιοτεχνικά τις περίπλοκες δυναμικές του χαρακτήρα της, όπως το άγχος της έκθεσης σε έναν δυσερμήνευτο κίνδυνο, βοηθώντας έτσι να φορτίσει με ένταση ένα ατρόμητο φιλμ.

4. Λίλι Γκλάντστοουν ("Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού")

Killers of the Flower Moon trailer2

Όσοι γνώριζαν τις δουλειές της Λίλι Γκλάντστοουν στις παραγωγές του ανεξάρτητου αμερικάνικου σινεμά, όπως το "Certain Women" (Κέλι Ρέινχαρντ, 2016), σίγουρα δεν εξεπλάγησαν από την επιβλητική παρουσία της στην πένθιμη ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε. Χωρίς να χρειαστεί να κάνει πολλά, η ηθοποιός αφήνει διακριτό στίγμα με το παίξιμό της και ξεχωρίζει με διαφορά, αρνούμενη να συμμορφωθεί και να χαθεί στο φόντο όπως και ο χαρακτήρας της.

5. Λεόνι Μπένες ("Στο Γραφείο των Καθηγητών")

Στο Γραφείο των Καθηγητών
©Judith Kaufmann / Alamode Film

Μια δασκάλα η οποία εγκλωβίζεται σε ένα φαύλο κύκλο κατηγοριών όταν επιχειρεί να εξιχνιάσει μια "επιδημία" κλοπών στο σχολείο, δίνει την ευκαιρία στη Γερμανίδα Λεόνι Μπένες να δώσει μια άψογη ερμηνεία και να απαιτήσει τη σινεφιλική προσοχή μας για το μέλλον.

Οι 5 καλύτερες αντρικές ερμηνείες:

1. Ράιαν Γκόσλινγκ ("Barbie")

Barbie Ράιαν Γκόσλινγκ1

Ερμηνεία ήδη σημείο αναφοράς στην ιστορία της ποπ κουλτούρας, ένα κερδισμένο στοίχημα το οποίο οφείλεται εξ ολοκλήρου στην ακομπλεξάριστη προσέγγιση του Ράιαν Γκόσλινγκ, ο οποίος πλέον έχει ταυτιστεί με την κούκλα Κεν.

2. Κίλιαν Μέρφι ("Οπενχάιμερ")

Οπενχάιμερ κριτική

Ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του, ο Κίλιαν Μέρφι εμβαθύνει στα ηθικά, επιστημονικά και υπαρξιακά αδιέξοδα του Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ μεγεθύνοντας τις αντιφάσεις του και προσδίδοντας ανθρωπιά απέναντι στην εγκεφαλική προσέγγιση του σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν.

3. Κόλιν Φάρελ ("Τα Πνεύματα του Ινισέριν")

Τα Πνεύματα του Ινισέριν2

Ευτυχώς φαίνεται να έχει περάσει η εποχή που είχε λησμονηθεί πόσο άξιος ηθοποιός είναι ο Κόλιν Φάρελ, ο οποίος εδώ αντλεί διαπεραστικά συναισθήματα μέσα από το ψυχολογικό αδιέξοδο ενός "απλού" άντρα, ο οποίος το μόνο που θέλει είναι να συμφιλιωθεί με το μοναδικό φίλο του.

4. Λεονάρντο Ντι Κάπριο ("Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού")

Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού νέο

Όχι ότι χρειάζεται να το αποδείξει, έχει κι ένα Όσκαρ στο τσεπάκι του, αλλά ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο με τις προσεκτικά επιλεγμένες συνεργασίες του τα τελευταία χρόνια, μοιάζει να επενδύει στην εξέλιξη του στιλ του που πότε επενδύει στη σωματικότητα και πότε στην έκφραση. Πάντα, όμως, δίχως να περνά απαρατήρητος και εντρυφώντας σε μια ξεχωριστής πάστας υπαρξιακή αγωνία.

5. Μπενουά Μαζιμέλ ("Στη Φωτιά")

Στη Φωτιά

Εκ των κορυφαίων σύγρονων Γάλλων ηθοποιών, ο Μπενουά Μαζιμέλ όπως και πέρσι στο "Pacifiction", έτσι και εδώ παραδίδει μια ερμηνεία βραδύκαυστη, υπόκωφη αλλά πάνω από όλα κυριαρχική, προσθέτωντας δυναμική επίγευση σε ένα φιλμ που αποζημιώνει το θεατή που θα παρασυρθεί στο ρυθμό του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.