Η Περιπέτεια του Βλέμματος

1,5

Κάτι ανάμεσα σε πειραματικό οπτικό δοκίμιο και αναδρομικό video reel, το οποίο όμως μένει εγκλωβισμένο στην αυτοαναφορικότητά του.

Η Περιπέτεια του Βλέμματος κριτική

Με σκηνοθετική πείρα που σύντομα συμπληρώνει τριάντα χρόνια, ο Δημήτρης Αθανίτης έχει βάλει την υπογραφή του σε ένα σώμα ανήσυχων ταινιών με ήρωες παθιασμένους είτε από έρωτα ("Καμία Συμπάθεια για το Διάβολο") είτε από αδικία ("Invisible"), ενώ ο ίδιος πάντα θέτει στον εαυτό του δημιουργικές και στιλιστικές προκλήσεις. Κάτι που επαναλαμβάνει εκ νέου με το παρόν ιδιοσυγκρασιακό εγχείρημα.

Κάτι ανάμεσα σε πειραματικό οπτικό δοκίμιο και αναδρομικό video reel, η "Περιπέτεια" δεν αρθρώνει σε καμία στιγμή κάποια πλήρη κινηματογραφική πρόταση. Μεταξύ φράσεων που ακούγονται σε φωνή off, οι οποίες σημαίνουν τίποτα και τα πάντα ("Στην καρδιά μιας ταινίας [...] υπάρχει ένα βλέμμα που μένει αόρατο, είναι το βλέμμα που χτίζει αυτό που βλέπω"), παρεμβάλλονται μεγάλης διάρκειας αποσπάσματα ταινιών του Αθανίτη χωρίς περαιτέρω σχόλια ή αποσαφηνίσεις. Πρόκειται απλώς για πλάνα εστιασμένα, προφανώς, στο βλέμμα, τα οποία πολλαπλασιάζουν τις απορίες, ειδικά σε ένα θεατή που αγνοεί τη φιλμογραφία του Αθανίτη, παρά τις επιλύουν. Η επί της ουσίας πρόθεση του σκηνοθέτη, λοιπόν, μένει μετέωρη, εκφρασμένη (ούτε) κατά το ήμισυ, αλλά και εγκλωβισμένη στην αυτοαναφορικότητά της.

Έγχρ.-Α/Μ. Ελλάδα. 2023. Διάρκεια: 75΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Περιπέτεια του Βλέμματος

1
  • Σινεφίλ
  • 2023
  • Διάρκεια: 75 '
  • Δημήτρης Αθανίτης

Ένας αναστοχασμος του σκηνοθέτη Δημήτρη Αθανίτη πάνω στον κινηματογράφο μέσα από στιγμιότυπα της φιλμογραφίας του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.

Επιστροφή στην Εποχή των Δεινοσαύρων

Ανήλικη σε όλα της περιπέτεια φαντασίας, στην οποία κανείς θεατής άνω των οκτώ χρονών δεν γελά, δεν αγωνιά και δεν εντυπωσιάζεται.

Detective Conan: Το Μαύρο Υποβρύχιο

Γνωριμία με ένα εξαιρετικά πετυχημένο στην Ιαπωνία franchise anime, το οποίο έχει αισίως φτάσει στην 27η ταινία του και έχει πλέον βάλει μπροστά τον αυτόματο πιλότο.

Sobibor

Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στην οθόνη με σκηνοθετική αρτιότητα, αλλά και παλιομοδίτικη μελοδραματική υπερβολή.