To ντοκιμαντέρ "Avant-Drag!" του Φιλ Ιερόπουλου των FYTA στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ

Avant Drag! Ντοκιμαντέρ του Φιλ Ιερόπουλου, Aurora and the Renaming Project Aurora and the Renaming Project
   

Είχαμε την τύχη να δούμε μια πρώτη εκδοχή του ντοκιμαντέρ "Avant-Drag!" του Φιλ Ιερόπουλου στο ασφαλές περιβάλλον του κουηρόσπιτου ΛΑΛΑ πριν μερικούς μήνες σε μια προβολή με γενναίες δόσεις συγκίνησης και ενσυναίσθησης για τη γενναιότητα και την ευρηματικότητα του σκηνοθέτη και ιδιαίτερα των συμμετεχόντων drag performers να μοιραστούν με το κοινό τη δυσφορία τους, την απολαυστική μαχητικότητα, την κριτική τους για όσα ζουν και ζούμε αλλά και την αυτο-κριτική τους για τη σκηνή. 

Χαιρόμαστε λοιπόν που το ντοκιμαντέρ "Avant-Drag!" σε σκηνοθεσία του  Φιλ Ιερόπουλου, γνωστού μας από το εικαστικό δίδυμο ΦΥΤΑ / FYTA, σενάριο του έτερου των FYTA Φοίβου Δούσου και παραγωγή των FYTA και FRENEL, κάνει πρεμιέρα στο 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ και ελπίζουμε να το δούμε σύντομα και επίσημα και στην Ελλάδα. 

Avant Drag! Ντοκιμαντέρ του Φιλ Ιερόπουλου, Cruella's Anti-Cop Orchestra
Cruella's Anti-Cop Orchestra

Με μια λυρική ματιά στην Αθήνα που αλλάζει στο ντοκιμαντέρ "Avant-Drag!” παρακολουθούμε κεφάλαιο κεφάλαιο τη ζωή δέκα drag performers από την Αθήνα, καθώς δημιουργούν τους δικούς τους προσωρινούς κόσμους ως καταφύγιο απέναντι σε μια εχθρική πραγματικότητα. Παρατηρώντας από κοντά τις ζωές και τους τρόπους έκφρασης των πρωταγωνιστών, ερχόμαστε σε επαφή με μια νέα σκηνή που ανθίζει τα τελευταία χρόνια και ανακαλύπτουμε μέσα από αυτούς πώς η τέχνη του drag μπορεί να μεταμορφώσει την πραγματικότητα και να δημιουργήσει ασφαλείς χώρους για ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο της ελληνικής κοινωνίας. Εορταστική και ενδυναμωτική ταυτόχρονα, η ταινία ανοίγει τον κόσμο του drag σε ένα ευρύτερο κοινό, και αναδεικνύει την εμψυχωτική, χειραφετική, δημιουργική και κριτική του διάσταση, κόντρα σε φοβικές και στερεότυπες αντιλήψεις.  

Avant Drag! Ντοκιμαντέρ του Φιλ Ιερόπουλου, Kangela' House
Kangela' House
 
Avant Drag! Ντοκιμαντέρ του Φιλ Ιερόπουλου, Parakatyanova Gazing
Parakatyanova Gazing

Οι πρωταγωνιστές του "Avant-Drag!” (Kangela Tromokratisch, Er Libido, Aurora Paola Morado, Parakatyanova & SerGay Parakatyanov, McMorait, Cotsos, Lala Kolopi, Veronique & Cruella Tromokratisch) θέτουν μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με το φύλο, την εθνικότητα, τη θρησκεία και τη σεξουαλικότητα στο σύγχρονο ελληνικό πλαίσιο. Ακολουθώντας μια σπονδυλωτή δομή, το "Avant-Drag!” παρουσιάζει μια σειρά από καλλιτέχνες με διαφορετικές έμφυλες ταυτότητες, υπόβαθρα και προσεγγίσεις στη ζωή, οι οποίοι όμως όλοι εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους ως πολιτική πράξη. Διεκδικούν μια ισότιμη και ασφαλή ύπαρξη, ενώ παράλληλα εξερευνούν καινοτόμους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης. Η ταινία κορυφώνεται με τη συνάντηση των συμμετεχόντων σε ένα δείπνο όπου διεξάγεται μια σειρά από συζητήσεις σχετικά με την τέχνη του drag, την ενσωμάτωση της queer εκπροσώπησης στο mainstream και τον αντίκτυπο της δολοφονίας της αθηναίας drag queen Zackie Oh στην τοπική queer σκηνή.

Avant Drag! Ντοκιμαντέρ του Φιλ Ιερόπουλου, Kangela's Babies
Kangela's Babies

Ένα σουρεαλιστικό κολάζ στο οποίο οι αφηγήσεις και οι εικόνες χτίζονται μαζί με τα ίδια τα υποκείμενα που παρουσιάζονται.

Το "Avant-Drag!” σπάει τις συμβάσεις των queer ντοκιμαντέρ που κατά καιρούς παίρνουν μια μινιμαλιστική, δημοσιογραφική και απόμακρη, υποτιθέμενα "αντικειμενική" προσέγγιση, επιλέγοντας αντ' αυτού ένα σουρεαλιστικό κολάζ στο οποίο οι αφηγήσεις και οι εικόνες χτίζονται μαζί με τα ίδια τα υποκείμενα που παρουσιάζονται. Μια κοινότητα μιλάει για τον εαυτό της χωρίς τη διαμεσολάβηση της ματιάς ενός ξένου. Ταυτόχρονα, το κινηματογραφικό καλειδοσκόπιο της ταινίας αντλεί έμπνευση από τη μεταψηφιακή πραγματικότητα για να δημιουργήσει μια πολυμεσική, υβριδική κινηματογραφική γλώσσα για το μέλλον. Σκηνές performance art συναντούν καθημερινές στιγμές στην πόλη, καθώς και προσωπικές μαρτυρίες. Ο πολύχρωμος κόσμος των πρωταγωνιστών μπλέκεται σε ένα ψυχεδελικό συνονθύλευμα εικόνων και αναφορών, θολώνοντας τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, κυριολεκτικού και μεταφορικού, του ίδιου του σκηνοθέτη και των πρωταγωνιστών.

Avant Drag! Ντοκιμαντέρ του Φιλ Ιερόπουλου, SerGay Parakatyanov in Monastiraki
SerGay Parakatyanov in Monastiraki

Η ταινία γυρίστηκε ακολουθώντας τις αρχές του μανιφέστου "Q*inoGlaz", όπως παρουσιάστηκε αρχικά το 2022 στην ειδική έκδοση "Post-Reality" του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.