"Εκκεντρικοί Ήρωες": Το σινεμά του Παναγιώτη Ευαγγελίδη στο Αλεξάνδρα

Για ένα και μοναδικό τριήμερο, βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη τη φιλμογραφία του και συζητάμε για την ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στο σινεμά.

Λάμπουν στο Σκοτάδι 'Λάμπουν στο Σκοτάδι'

Από την Παρασκευή 15 έως την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023, το Cinobo παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο σινεμά του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, με τίτλο "Εκκεντρικοί Ήρωες". Προβάλλονται τα ντοκιμαντέρ "Οι Γάμοι της Τήλου", "Ίρβινγκ Παρκ" και "Λάμπουν στο Σκοτάδι", ενώ σε συνεργασία με με την ΑμΚΕ Interferences και την Εφημερίδα των Συντακτών, την πρώτη προβολή της Παρασκευής θα ακολουθήσει πάνελ και συζήτηση γύρω από το θέμα του ισότιμου δικαιώματος στον γάμο σήμερα. Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Αλεξάνδρα Europa Cinemas Πατησίων, με μειωμένη τιμή εισιτηρίου 3 ευρώ. Στη συνέχεια, η ταινία "Οι Γάμοι της Τήλου" θα ανέβει στην πλατφόρμα του Cinobo στις 19 Δεκεμβρίου.

Πρωτοπόρος στη δημιουργία queer κινηματογράφου και πολυγραφότατος σεναριογράφος και μεταφραστής, ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης μάς βλέπει όλους σαν εκκεντρικούς ήρωες. Μέσα από ταινίες-πορτρέτα, αφηγείται πραγματικές ζωές, πραγματικών ανθρώπων. Για ένα και μοναδικό τριήμερο, βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη τη φιλμογραφία του και συζητάμε για την ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στο σινεμά. 

Ακολουθεί το πρόγραμμα του αφιερώματος στον κινηματογράφο Αλεξάνδρα Europa Cinemas Πατησίων:

15/12

  • 7 μ.μ. | "Οι Γάμοι της Τήλου"
  • 8.20-9.30 μ.μ. | Πάνελ – Συζήτηση "15 χρόνια μετά τους ομόφυλους Γάμους στην Τήλο: διαρκής αγώνας για ισότητα"

16/12

  • 8.45 μ.μ. | Οι Γάμοι της Τήλου
  • 10.30 μ.μ. | Ίρβινγκ Παρκ

17/12

  • 5 μ.μ. | Λάμπουν στο Σκοτάδι
  • 10.30 μ.μ. | Οι Γάμοι της Τήλου

"Οι Γάμοι της Τήλου"

Οι Γάμοι της Τήλου
"Οι Γάμοι της Τήλου"

Κομβικής σημασίας για την ιστορία των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων στη χώρα μας, οι γάμοι της Τήλου αποκτούν το ντοκιμαντέρ που τους αξίζει και απαθανατίζονται με νοσταλγία και συγκίνηση ως μια πολύτιμη μαρτυρία για τις επόμενες γενιές.

"Ίρβινγκ Παρκ"

Ίρβινγκ Παρκ
"Ίρβινγκ Παρκ"

Ζωές που μοιάζουν περιθωριακές, με ελευθερία που πηγάζει μέσα από ρόλους που παραπέμπουν στο αντίθετο και μια καθημερινότητα απλή παρά την όποια αντισυμβατικότητα. Αντιθέσεις και ειλικρίνεια στον φακό του Ευαγγελίδη που εξερευνά τα όρια της ατομικής ελευθερίας σε μια σχέση με τρόπο που εκπλήσσει.

"Λάμπουν στο Σκοτάδι"

Λάμπουν στο Σκοτάδι
"Λάμπουν στο Σκοτάδι"

Όταν ο σωματικός και ψυχολογικός πόνος σε καταβάλλει τις περισσότερες ώρες της ημέρας, υπάρχει μόνο η ελπίδα, σαν μικρό φως που λάμπει στο σκοτάδι, σαν τις κεραμικές κούκλες των δύο κεντρικών χαρακτήρων. Εξαιρετική σύνδεση προσωπικών βιωμάτων με τον χώρο, ένας ύμνος στην αλληλοϋποστήριξη.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Cinobo Πατησίων

Πατησίων 77-79 & Λεωφ. Αλεξάνδρας (στάση ΗΣΑΠ Βικτώρια)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ένα συναρπαστικό διήμερο για νεαρούς σινεφίλ έρχεται από την Ολυμπία στην Αθήνα

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους επιστρέφει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Θα προβληθούν βραβευμένες ταινίες της 28ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ και της 25ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας "Camera Zizanio".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/01/2026

Όσκαρ 2026: Οι μεγάλες ανατροπές και τα ηχηρά "σνομπάρισματα" της Ακαδημίας

Από το απόλυτο "άδειασμα" του Wicked μέχρι τον παραγκονισμό του Guillermo del Toro και του Paul Mescal: Συγκεντρώσαμε όλες τις παραλείψεις των υποψηφιοτήτων που προκάλεσαν τις πιο έντονες αντιδράσεις

Wife & Dog: Νέος Γκάι Ρίτσι, με Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ρόζαμουντ Πάικ και Άντονι Χόπκινς

Το σκοτεινό παιχνίδι εξουσίας στην καινούρια δουλειά του Βρετανού σκηνοθέτη καταφθάνει τον επόμενο Οκτώβριο.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλοσοφικού Κινηματογράφου επιστρέφει για 2η χρονιά στο Ηράκλειο

Cinema that makes you think: Το CINEphil_101 ανακοινώνει την έναρξη υποβολών και προσκαλεί κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Η Άννα Ρεζάν μας μιλά για το ιστορικό ντοκιμαντέρ της "Οι Δικοί μου Άνθρωποι"

Η εβραϊκής καταγωγής ηθοποιός και σκηνοθέτιδα περιγράφει την προσπάθειά της να γυρίσει ένα κινηματογραφικό χρονικό που ξεκινάει ως οικογενειακό πορτρέτο και καταλήγει σε μια κατάθεση ιστορικής μνήμης.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (22-28/01)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κάποια πράγματα που ίσως δε γνώριζες για το "Άμνετ"

Όπου και να οφείλεται το hype γύρω από την ταινία, που έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες, εμείς συγκεντρώσαμε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες γι' αυτήν.