Με Κιούμπρικ, Ταραντίνο και Σκορσέζε αποχαιρετούν το Ιντεάλ οι Νύχτες Πρεμιέρας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας διοργανώνει επτά προβολές λίγο πριν κλείσει ο ιστορικός κινηματογράφος της Πανεπιστημίου.

Δείτε την επετειακή προβολή του «Pulp Fiction» «Pulp Fiction»

Ένας θεσμός που έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη συγκεκριμένη σκοτεινή αίθουσα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας", διοργανώνει έναν κύκλο επτά αριστουργηματικών προβολών στο σινεμά Ιντεάλ, μερικές εβδομάδες προτού κλείσει τους προβολείς του ώστε να μετατραπεί σε ξενοδοχείο.

Θυμίζουμε πως αφορμή για την εν λόγω δράση των "Νυχτών Πρεμιέρας", αποτελεί η οδύσσεια των τελευταίων μηνών που βιώνει το Ιντεάλ, εξαιτίας της εξαγοράς του κτηρίου όπου στεγάζεται από ξενοδοχειακό όμιλο ο οποίος μέχρι σήμερα δεν έχει εγγυηθεί τη συνέχιση της λειτουργίας του σινεμά ως έχει. Και αυτό χάρη στην κάλυψη που προσφέρει η σχετική απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία ενώ αναγνωρίζεται η διατηρητέα χρήση του σινεμά, ταυτόχρονα "θα επιτρέπεται η λειτουργία και άλλων πολιτιστικών χρήσεων καθώς και η χρήση του Συνεδριακού Κέντρου". Το οποίο πρακτικά σημαίνει πως βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του αναδόχου του κτηρίου όπου βίσκεται το Ιντεάλ με ποιους όρους ακριβώς θα λειτουργεί. Και κινηματογράφος δηλαδή, αλλά όχι μόνο κινηματογράφος.

Από 1η Ιανουαρίου 2024 η εποχή του Ιντεάλ όπως το γνωρίζουμε λήγει επισήμως. Μέχρι τότε, οι "Νύχτες Πρεμιέρας" προσφέρουν μια τελευταία ευκαιρία δημιουργίας λίγων ακόμα αξέχαστων αναμνήσεων στην αίθουσα που μεγαλώσαμε, αγαπήσαμε και κάναμε φιλίες. Οι επτά ταινίες που παρουσιάζονται συνιστούν προφανές must, όχι μόνο διότι η καθεμία αποτελεί κινηματογραφικό διαμάντι, αλλά επιπλέον γιατί παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε ανανεωμένες ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες, ενώ δύο από αυτές προβάλλονται σε συνεργασία με το Midnight Express. Ανάμεσά τους βρίσκονται φιλμ όπως τα "Pulp Fiction" (Κουέντιν Ταραντίνο, 1994), "Μάτια Ερμητικά Κλειστά" (Στάνλεϊ Κιούμπρικ, 1999) και "Τα Καλά Παιδιά" (Μάρτιν Σκορσέζε, 1989).

Η Σιωπή των Αμνών
"Η Σιωπή των Αμνών"

Το πρόγραμμα προβολών:

Είσ.: € 7, € 6 (οι προβολές του Midnight Express).

Σάββατο 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ | 23:00
SEVEN - DIGITAL RESTORATION
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Φίντσερ Πρωταγωνιστούν: Μπραντ Πιτ, Μόργκαν Φρίμαν, Γκουίνεθ Πάλτροου, Κέβιν Σπέισι Διάρκεια: 127' Ετος παραγωγής: 1995.
Το πιο επιδραστικό και καθηλωτικό θρίλερ της δεκαετίας του '90-το οποίο αμέτρητες ταινίες προσπάθησαν έκτοτε να μιμηθούν-παραμένει ένα υπόδειγμα σασπένς, μυστηρίου και ατμόσφαιρας και αποτελεί την καθοριστική δημιουργία που τοποθέτησε το όνομα του Ντέιβιντ Φίντσερ στην ακριβοθώρητη λίστα των πιο περιζήτητων σκηνοθετών παγκοσμίως.

Σάββατο 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ | 23:00
ΤΑ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ | GOODFELLAS 4Κ RESTORATION 
Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορσέζε Πρωταγωνιστούν: Ρέι Λιότα, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Τζο Πέσι, Λορέιν Μπράκο, Πολ Σορβίνο Διάρκεια: 146' Ετος παραγωγής: 1990
Εμπειρία σφοδρή και ηλεκτρισμένη, σκηνοθετημένη από τον Σκορσέζε με ένα σεισμικό πάθος που πλημμυρίζει κάθε πλάνο, με μια αλάνθαστη αφηγηματική βιρτουοζιτέ που κρατά το κοινό καρφωμένο στην θέση του επί δυόμισι ηδονικές ώρες και με μια σαρωτική ορμή που στέλνει ήρωες και θεατές σε μια rollercoaster βόλτα στην Κόλαση και ξανά πίσω, τα "Καλά Παιδιά" είναι ένα στιβαρό μάθημα σινεμά και μια από τις μεγάλες δημιουργίες του αμερικανικού κινηματογράφου. Η ταινία θα προβληθεί στην πρόσφατη ψηφιακή της αποκατάσταση.

Σάββατο 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ | 23:00
ΜΑΤΙΑ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΑ | EYES WIDE SHUT - DIGITAL RESTORATION
Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Κιούμπρικ Πρωταγωνιστούν: Τομ Κρουζ, Νικόλ Κίντμαν, Σίντνεϊ Πόλακ, Μαρί Ρίτσαρντσον, Τοντ Φιλντ Διάρκεια: 159' Ετος παραγωγής: 1999.
Ερωτική οδύσσεια, νυχτερινή περιπλάνηση μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου, ιστορία ενός παντρεμένου ζευγαριού που πρέπει να αναμετρηθεί με τις φαντασιώσεις του προκειμένου να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του, το κύκνειο άσμα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ παραμένει ένα γοητευτικό αίνιγμα που εξακολουθεί να προσκαλεί αμέτρητες ερμηνείες και συζητήσεις.

Σάββατο 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ | 22:00 | ΔΙΠΛΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
22:00 Η ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ | THE SILENCE OF THE LAMBS 30TH ANNIVERSARY 4K RESTORATION
Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Ντέμι Πρωταγωνιστούν: Τζόντι Φόστερ, Aντονι Χόπκινς, Σκοτ Γκλεν, Τεντ Λεβίν Διάρκεια: 118' Ετος παραγωγής: 1991.
Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α' Αντρικού Ρόλου (Aντονι Χόπκινς), Α' Γυναικείου Ρόλου (Τζόντι Φόστερ) και Διασκευασμένου Σεναρίου για το πολύκροτο θρίλερ που μας σύστησε στο πρόσωπο του Χάνιμπαλ Λέκτερ μια από τις πιο αλησμόνητες φιγούρες κακού όλων των εποχών και στάθηκε μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες της δεκαετίας του '90. Προβάλλεται σε εξαιρετική ψηφιακή αποκατάσταση με αφορμή την πρόσφατη, 30ή επέτειο της ταινίας.
00:30 ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ | DIE HARD 4K RESTORATION
Σκηνοθεσία: Τζον ΜακΤίρναν Πρωταγωνιστούν: Μπρους Γουίλις, Aλαν Ρίκμαν, Μπόνι Μπεντέλια, Αλεξάντερ Γκοντούνοβ Διάρκεια: 132' Ετος παραγωγής: 1988.
Η πιο αναπάντεχη και εκρηκτική χριστουγεννιάτικη ταινία που έγινε ποτέ μετέτρεψε τον Μπρους Γουίλις σε άκρως δημοφιλή (και σκληροτράχηλο) ήρωα της δράσης, τον Aλαν Ρίκμαν σε αξέχαστο κακό και τον σκηνοθέτη Τζον ΜακΤίρναν στον πιο δεξιοτέχνη δημιουργό του σινεμά περιπέτειας για ολόκληρη τη δεκαετία του '80. Η ταινία προβάλλεται στην πρόσφατη ψηφιακή της αποκατάσταση.
Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το MIDNIGHT EXPRESS.

Παρασκευή 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ | 22:00 | ΔΙΠΛΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
22:00 PULP FICTION 4K RESTORATION
Σκηνοθεσία: Κουέντιν Ταραντίνο Πρωταγωνιστούν: Τζον Τραβόλτα, Σάμουελ Τζάκσον, Μπρους Γουίλις, Ούμα Θέρμαν, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Τιμ Ροθ Διάρκεια: 154' Ετος παραγωγής: 1994.
Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ Καννών, Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου και έξι ακόμη υποψηφιότητες, τεράστια εισπρακτική επιτυχία και φαινόμενο παγκοσμίως, το "Pulp Fiction" αποτελεί ένα modern classic του αμερικανικού σινεμά, σταθερό σημείο αναφοράς για την ποπ κουλτούρα και υπεράνω συστάσεων. Η ταινία θα προβληθεί στην πρόσφατη ψηφιακή της αποκατάσταση.
00:30 Ο ΚΥΝΗΓΟΣ | PREDATOR 4K RESTORATION
Σκηνοθεσία: Τζον Μακ Τίρναν Πρωταγωνιστούν: Aρνολντ Σβαρτσενέγκερ, Καρλ Γουέδερς, Μπιλ Ντιουκ, Τζέσι Βεντούρα Διάρκεια: 107' Ετος παραγωγής: 1987.
Μέχρις εσχάτων αναμέτρηση μιας ομάδας Αμερικανών πεζοναυτών με ένα αιμοβόρο εξωγήινο ον που καραδοκεί κρυμμένο σε κάποια ζούγκλα της Λατινικής Αμερικής, αυτός ο εντυπωσιακός συνδυασμός καταιγιστικής πολεμικής δράσης και επιστημονικής φαντασίας αποτελεί διαχρονικά μια από τις πιο κλασικές ταινίες του σινεμά περιπέτειας της δεκαετίας του '80. Η ταινία θα προβληθεί στην πρόσφατη ψηφιακή της αποκατάσταση.
Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το MIDNIGHT EXPRESS.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".