Το Νοέμβριο πρωταγωνιστές είναι τα κινηματογραφικά φεστιβάλ

Ανακαλύψτε τις διοργανώσεις που φιλοδοξούν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία του σινεφιλικού ενδιαφέροντος.

Η Τελευταία Παμπ2 «Η Τελευταία Παμπ»

Το περσινό σκηνικό των πολλαπλών, σχεδόν ταυτόχρονων, κινηματογραφικών φεστιβάλ που φιλοξενούνται στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου επαναλαμβάνεται φέτος, αν και σε μειωμένο αριθμό συγκριτικά.  Πέρσι άγγιξαν τις 10 οι διοργανώσεις που κατέλαβαν τις 30 μέρες του μήνα, ωστόσο παρότι λιγόστεψαν αυτήν τη χρονιά τα ερωτήματα παραμένουν· μήπως παράγουμε περισσότερα φεστιβάλ από ότι μπορούμε να καταναλώσουμε; Άραγε ο όρος "φεστιβάλ" μήπως χρησιμοποιείται καταχρηστικά σε κάποιες περιπτώσεις; Θα ωφελούσε οι διοργανωτές να έρχονται σε στοιχειώδη συνεννόηση μεταξύ τους, ώστε να μη σημειώνεται αυτός ο φεστιβαλικός συνωστισμός, ο οποίος φυσικά δεν περιορίζεται το μήνα Νοέμβριο; Καλοπροαίρετη τροφή για σκέψη, καθώς πολύ σύντομα ανάβουν τους προβολείς τους οι παρακάτω θεσμοί οι οποίοι και ποιοτικό περιεχόμενο παρουσιάζουν και το πραγματοποιούν με καλλιτεχνικές αξιώσεις, δελεάζοντας αναπόφευκτα το σινεφιλικό κοινό.

6ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας (13-19/11)

The Diary of Paulina P
"Το Ημερολόγιο της Παουλίνα Π."

Η διοργάνωση η οποία έχει ήδη ξεκινήσει να υποδέχεται τους λιλιπούτειους θεατές της στα σχετικά εργαστήρια, αναμένεται να κορυφώσει τις δράσεις της το ερχόμενο γεμάτο από προβολές σαββατοκύριακο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τους κινηματογράφους Κηφισιά 1 & 2 Cinemax, Δαναός, Σινεάκ. Διαβάστε περισσότερα εδώ προτού κλείσετε τα εισιτήριά σας.

7o Φεστιβάλ WIFT GR: Ισότητα και στον Κινηματογράφο (23-26/11)

Medium Ιωακειμίδη

Μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες με την υπογραφή θηλυκοτήτων από όλο τον κόσμο φέρνει για ακόμα μια χρονιά ο θεσμός που διοργανώνει το ελληνικό παράρτημα της οργάνωσης Women in Film and Television (WIFT) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Μέχρι στιγμής, από το πρόγραμμα ξεχωρίζει η ταινία έναρξης, το δράμα ρεαλισμού "Medium" της Χριστίνας Ιωακειμίδη, το οποίο έκανε πρόσφατα πρεμιέρα στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και περιστρέφεται γύρω από την απότομη ενηλικίωση ενός 16χρονου κοριτσιού. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

14ο Ethnofest - Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου (29/11-10/12)

Ethnofest αφίσα 2023 σκέτη

Πιστή στο ετήσιο ραντεβού της, η πιο πολυσυλλεκτική κινηματογραφική διοργάνωση επιστρέφει στον κινηματογράφο Άστορ, την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Ινστιτούτο Γκαίτε, παρέχοντας μέρος του προγράμματός του και διαδικτυακά. Εκτός από παράλληλες δράσεις και καθολικά προσβάσιμες ταινίες, ο θεσμός παρουσιάζει δύο μεγάλα αφιερώματα. Από τη μία στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά με την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, από την άλλη στο περιβάλλον. Το αναλυτικό πρόγραμμα αναμένεται σύντομα.

36ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (30/11-6/12)

Η Τελευταία Παμπ1
Η Τελευταία Παμπ

Το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας ξεκινά πανηγυρικά, έχοντας ως ταινία έναρξης την "Τελευταία Παμπ" του Κεν Λόουτς, η οποία προβάλλεται παρουσία του σεναριογράφου Πολ Λάβερτι. Καθώς περιμένουμε να αποκαλυφθεί το πρόγραμμα της διοργάνωσης, η οποία "παίζεται" στα σινεμά Έλλη και Ανδόρα, προς το παρόν γνωρίζουμε πως αναμένονται αφιερώματα σε τρεις σπουδαίους δημιουργούς (Ανιές Βαρντά, Ζόρζ Φρανζί, Λίντσεϊ Άντερσον), καθώς επίσης focus στο έργο του σκηνοθέτη Δημήτρη Μακρή και της διευθύντριας φωτογραφίας Ολυμπίας Μυτιληναίου. Υπενθυμίζουμε δε το προ-φεστιβαλικό αφιέρωμα στον Εμίρ Κουστουρίτσα, το οποίο φιλοξενείται τον κινηματογράφο Studio (23-26/11). Διαβάστε περισσότερα εδώ.

6ο Athens Short Film Festival (30/11-2/12)

Made of Flesh
"Made of Flesh"

Στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο προβάλλει περισσότερες από 30 μικρού μήκους μια νέα διοργάνωση η οποία αναδεικνύει ανερχόμενα ταλέντα από όλο τον κόσμο, προβάλλοντας τις πρώτες δουλειές τους. Από το φετινό πρόγραμμα, όπου δεν απουσιάζει το έντονο ελληνικό στοιχείο, κλέβει την προσοχή η επίκαιρη θεματική "This is our Story: Female Gaze", μέσα από την οποία μπαίνουν στο μικροσκόπιο τοσο η σύγχρονη πατριαρχική κοινωνία όσο και η ανδρική ματιά μέσα από ένα θηλυκό πρίσμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.