Όλα όσα επιφυλάσσει το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Ανακαλύψτε τις προβολές, τους καλεσμένους, τις εκδηλώσεις, αλλά και τις ταινίες που παίζουν online στο πλαίσιο της διοργάνωσης.

Finding Courage «Finding Courage»

Με κεντρική θεματική τη μουσική είναι έτοιμο να ανάψει τους προβολείς του το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (25/10-5/11), το οποίο πραγματοποιείται ταυτόχρονα στην Καλαμάτα και σε εννέα ακόμα πόλεις (Άργος, Τρίπολη, Δημητσάνα, Σπάρτη, Ναύπλιο, Αμαλιάδα, Ακράτα, Φιλιατρά, Ξυλόκαστρο). Ο θεσμός δημοσιοποίησε το πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων, καλεσμένων και ταινιών, εκ των οποίων 26 τίτλοι θα είναι παράλληλα δωρεάν διαθέσιμοι διαδικτυακά μέσω της επίσημης πλατφόρμας της διοργάνωσης που βρίσκετε εδώ. Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικότερα τι επιφυλάσσει το φεστιβάλ.

Ταινία έναρξης αποτελεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ "Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης" της Βάλερι Κοντάκος, το οποίο σκιαγραφεί το πορτρέτο της εβραϊκής καταγωγής Θεσσαλονικιάς Τσέρι Γουίλσον, η οποία στο Μανχάταν των 70s έστησε μια μίνι αυτοκρατορία από κινηματογραφικές αίθουσες πορνό. Η προβολή θα γίνει παρουσία της σκηνοθέτριας. Επισημαίνουμε, ακόμα, πως στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το πρόγραμμα "Ντοκιμαντέρ για Όλους/ες" ο θεσμός προβάλλει την ταινία "Sexual Healing" (Elsbeth Fraanje), που περιστρέφεται γύρω από την Εβέλιεν, μια πνευματώδη γυναίκα με αναπηρία εκ γεννετής, η οποία αναζητά  τη σεξουαλική επαφή και κυρίως την αναγνώριση της προσωπικότητάς της. Στην Καλαμάτα θα είναι επίσημη προσκεκλημένη η πρωταγωνίστρια της ταινίας Evelien Spreitzer, καθώς και ο γιατρός Χαράλαμπος Κωνσταντινίδης, με τους δύο να αναπτύσουν έναν διάλογο μεταξύ τους και με το κοινό με θέμα "Σεξουαλική Θεραπεία και Αναπηρία".

Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης_animation
"Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης"

Τα highlights του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου:

And I Was There του Eran Paz
Ως νεαρός στρατιώτης, ο σκηνοθέτης κινηματογραφεί τη στρατιωτική του μονάδα να καταλαμβάνει σπίτια Παλαιστινίων, να κλειδώνει οικογένειες σε δωμάτια και να μετατρέπει σπίτια σε στρατιωτικές θέσεις. Τώρα, 18 χρόνια αργότερα, αντιμετωπίζει το παρελθόν του και επιστρέφει εκεί από όπου ξεκίνησαν όλα. Μια ιστορία που συναρπάζει με την επικαιρότητά της, λόγω της τραγικής συγκυρίας του πολέμου στη Γάζα.

The Elephants and the Grass των Beau Rosario και Brandon Gulish
Έχοντας μόνο η μία την άλλη, η δεκατετράχρονη Σαμίρα και η μητέρα της δραπετεύουν από τη γενοκτονία της φυλής τους. Ενώ παρακολουθούμε την προσπάθειά τους  να διαφύγουν από τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο του νοτίου Σουδάν, η ταινία εξετάζει πώς οι πολιτικοί εργαλειοποιούν το ανθρώπινο τραύμα, ώστε να λεηλατήσουν τα έθνη.

Finding Courage της Kay Rubacek
Μια πρώην δημοσιογράφος του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος, που ζει εξόριστη στο Σαν Φρανσίσκο παλεύει να εγκλιματιστεί στη ζωή της Αμερικής, ενώ αναζητά δικαιοσύνη για το φόνο της αδερφής της στα χέρια των κινεζικών αρχών. Αποκλειστικές συνεντεύξεις με πρώην υψηλά στελέχη του κομμουνιστικού κόμματος παρέχουν μια εκ των έσω εικόνα του τρόμου που βίωσαν πολλοί Κινέζοι πολίτες.

The Renegade Legacy of Bleecker and MacDougal
"The Renegade Legacy of Bleecker and MacDougal"

Kapr Code της Lucie Kralova
Αυτό το ντοκιμαντέρ- όπερα για τη ζωή του Τσεχοσλοβάκου συνθέτη Jan Kapr (1914–1988) υιοθετεί μια αντισυμβατική προσέγγιση, χρησιμοποιώντας μουσικές παρτιτούρες του Kapr καθώς και ερασιτεχνικά πλάνα ταινιών, ενώ με τη βοήθεια ενός παιχνιδιάρικου ντανταϊστικού λιμπρέτου, αποκαλύπτει τη ζωή και το έργο του συνθέτη, με φόντο την ιστορική αλλαγή. Ο άλλοτε φημισμένος Kapr ευνοήθηκε από το κομμουνιστικό καθεστώς, ωστόσο, τελικά φιμώθηκε και διαγράφηκε από την Ιστορία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970. Τα πλάνα από τα παρασκήνια μιας ηχογράφησης χορωδίας αποδομούν το βιογραφικό είδος και μας δείχνουν πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να ερμηνεύσουμε αρχειακό υλικό, μνήμες και γραμμικές αφηγήσεις.

The Renegade Legacy of Bleecker and MacDougal της Karen Kramer
Σκηνές από ανατρεπτική πρωτοποριακή ποίηση, ρηξικέλευθη μουσική και ακτιβισμό που ξεκίνησε σχεδόν 50 χρόνια πριν, σε μικρά καφέ της Νέας Υόρκης και συνέχισε να συνδράμει στην αλλαγή της πολιτικής και κοινωνικής φύσης των Ηνωμένων Πολιτειών, διαπλέκονται με τωρινές σκηνές σύγχρονων ποιητών, τραγουδιστών και ακτιβιστών που χρησιμοποιούν τη δουλειά τους για την κοινωνική αλλαγή. Γεμάτο από εμφανίσεις εμβληματικών μορφών, αυτό το ντοκιμαντέρ γιορτάζει τη δημιουργικότητα, την εξέγερση και τους αυθεντικούς τρόπους πάλης του κομφορμισμού.

The Camera of Doctor Morris των Itamar Alcalay και Meital Zvieli 
Για δεκαετίες, ο Δρ. Μόρις κινηματογραφούσε την οικογένειά του – τις γεννήσεις και τους θανάτους, τις χαρές και τις λύπες. Δεκαετίες αργότερα, ένας θησαυρός από δεκάδες κυλίνδρους 8 χιλιοστών - όλα τα φιλμ τραβηγμένα από τον Δρ. Μόρις - αποκαλύπτονται κρυμμένα στο σπίτι που κάποτε μοιραζόταν η οικογένεια. Μέσα από τα αρχεία των πλήρως βιωμένων και κινηματογραφημένων ζωών, σε συνδυασμό με αφηγήσεις από τα ίδια τα μέλη της οικογένειας Morris, ξεδιπλώνονται ασυνήθιστα οικογενειακά μυστικά.

Ennio: The Maestro

Αφιέρωμα στον Ένιο Μορικόνε:

Στις 25/10 (18.00) στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας εγκαινιάζεται η έκθεση comics "Sketching Ennio", αφιερωμένης στη ζωή και το έργο του μεγάλου συνθέτη Ένιο Μορικόνε, παρουσία του επιμελητή Γιάννη Αντωνόπουλου. Η έκθεση περιλαμβάνει 52 έργα comics που φιλοτέχνησαν δεκάδες δημιουργοί εμπνευσμένα από τις κορυφαίες ταινίες για τις οποίες ο Μορικόνε συνέθεσε μουσική. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Μουσικής Ένιο Μορικόνε Ελλάδος. Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον μεγάλο συνθέτη, προβάλλεται το το ντοκιμαντέρ "Ennio: The Maestro" του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Τζουζέπε Τορνατόρε.

Οι μουσικές εκδηλώσεις

Από τη Γαλλία θα ταξιδέψουν ο Jean-Pierre Dussert, και Γιώργος Νικολαΐδης, πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ "Musicalement Autre" (Νικόλας Μωϋσάκης), για μια μοναδική συναυλία πιάνου και φλάουτου, την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, αμέσως μετά την προβολή της ταινίας. 

Τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου στις 21:30, ο καταξιωμένος συνθέτης Ηρακλής Πασχαλίδης και  οι ηθοποιοί - τραγουδιστές Χρήστος Στέργιογλου και Λυδία Φωτοπούλου, θα παρουσιάσουν τη συναυλία Όταν η Πραγματικότητα Παραπατάει, ένα μιούζικαλ σε μορφή αναλογίου με μουσική και τραγούδια του Ηρακλή Πασχαλίδη, όπου οι συντελεστές  περιπλανώνται και αποφεύγουν τα αναμενόμενα. Οι μουσικές εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Κυριακή 5 Νοεμβρίου στις 22:00 στο πλαίσιο της τελετή λήξης του φεστιβάλ, με μία συναυλία πιάνου από τη σολίστ Λόλα Τότσιου, όπου θα ακουστούν έργα του Giya Kancheli, του Erik Satie, και του Θεόφιλου Λαμπριανίδη.

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια

Διαχρονικά το φεστιβάλ πλαισιώνει το κινηματογραφικό πρόγραμμά του με παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία διαρκώς εμπλουτίζει, έχοντας ως βάση πρωτόκολλα συνεργασίας με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και τη Σχολή Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φέτος, λοιπόν, η διοργάνωση ενώνει τις δυνάμεις της με το Πανεπιστήμιο Babeș-Bolyai University της Ρουμανίας. Οι φοιτητές από την Ρουμανία και τις άλλες σχολές θα συναντηθούν  στην Καλαμάτα, συμμετέχοντας σε δύο σεμινάρια που θα δοθούν από τον Ολλανδό σκηνοθέτη Robert Rombout, τον Αγγλο-Γκανέζο Eric Knudsen και τον Ιάκωβο Παναγόπουλο, με στόχο την παραγωγή δύο σπονδυλωτών ντοκιμαντέρ. Στο ίδιο πλαίσιο, σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο, ξεκίνησε με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές το σεμινάριο με τίτλο Hand Made Cinema με θέμα την ελληνική ποίηση, με στόχο την παραγωγή video art ταινιών. Συντονίζει ο σκηνοθέτης και παραγωγός Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης.

Σεμινάρια stop motion animation & μουσικής

Ένα σεμινάριο με φιγούρες από πλαστελίνη, ειδικά για παιδιά δημοτικού και άτομα με μέτρια νοητική αναπηρία με τον Thomas Künstler. Επιπλέον, η σολίστ Λόλα Τότσιου επιμελείται και διδάσκει ένα διαφορετικό σεμινάριο όπου ο στόχος είναι η ενσωμάτωση στο Φεστιβάλ μουσικών συνόλων από μαθητές της Καλαμάτας, σε συνεργασία και με τη συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου και του Τμήματος μουσικής του Καλλιτεχνικού Στεκιού. Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που θα προκύψει, θα παρουσιαστεί ζωντανά κατά την τελετή λήξης.

Οι διαδικτυακές προβολές

26 επιλεγμένες ταινίες του φετινού προγράμματος θα είναι διαθέσιμες δωρεάν από τις 25/10 στις 10:00, μέχρι και τις 5/11 στις 24:00, στην πλατφόρμα: https://peloponnisosdocfestival.com/el/docfestival/peldocfest/online-2023. Με μια απλή εγγραφή στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να δείτε όσες ταινίες θέλετε δωρεάν, αρκεί να βρίσκεστε εντός Ελλάδας. Ισχύει περιορισμένος αριθμός θεάσεων. Επίσης οι ταινίες του διαδικτυακού προγράμματος συμμετέχουν στο Βραβείο Κοινού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.