Οι 5+1 ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις στις 29ες Νύχτες Πρεμιέρας

Μια λίστα τίτλων οι οποίοι προβάλλονται αποκλειστικά στο φεστιβάλ καθώς δεν έχουν διανομή.

Νύχτες Πρεμιέρας Πρεμιέρα

Εάν είστε από εκείνους οι οποίοι αντί για τις πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς, προτιμάτε στις Νύχτες Πρεμιέρας να παρακολουθείτε αυτές που δεν πρόκειται να έχετε ξανά την ευκαιρία να δείτε στη μεγάλη οθόνη, η παρακάτω λίστα σας αφορά. Από τον πλούσιο κατάλογο του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας (27/9-9/10) ξεχωρίσαμε 6 φιλμ για τα οποία αν δεν κλείσετε άμεσα εισιτήριο, μάλλον χάνετε οριστικά την εμπειρία της παρακολούθησής τους σε σκοτεινή αίθουσα.

Θυμίζουμε πως οι 29ες Νύχτες Πρεμιέρας έχουν μεγάλο χορηγό τη Nova, μέλος της United Group - του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την οποία εκπροσώπησε στην τελετή έναρξης η Αγάπη Κεφαλογιάννη (senior program manager της Nova). Σχετικά με τη συνεργασία των δύο φορέων, η κ. Κεφαλογιάννη δήλωσε: "Στη Nova συμπλέουμε με το ποιοτικό σινεμά επιλέγοντας να προσφέρουμε στους συνδρομητές μας ταινίες από όλο το εύρος του στις ειδικά σχεδιασμένες ζώνες στα κινηματογραφικά κανάλια Novacinema. Για 2η χρονιά είμαστε λοιπόν πολύ χαρούμενοι που στηρίζουμε ως Μεγάλος Χορηγός τις Νύχτες Πρεμιέρας, το διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου στην Αθήνα". Η Nova, μέσω της στήριξης των Νυχτών Πρεμιέρας ως μεγάλος χορηγός, έχει στόχο την ανάδειξη των πλούσιων δράσεων του φεστιβάλ φέρνοντας από κοινού το σινεμά σε μια νέα εποχή.

Ακολουθούν οι 6 ταινίες που πρέπει, κυριολεκτικά, να τις δείτε πριν τις κατεβάσουν!

"Οιωνός"

Omen Νύχτες

Ο κογκολέζικης καταγωγής Βέλγος σκηνοθέτης Μπαλοζί υπογράφει ένα αταξινόμητο ντεμπούτο που συνδυάζει τη ψυχεδέλεια με το ρεαλισμό, το οποίο μάλιστα κέρδισε το βραβείο πρώτης ταινίας στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του φεστιβάλ των Καννών. Πρόκειται για μία ιδιότυπη αφρικανική ανθολογία, στην οποία αντιπαραβάλλονται ένας νέος πατέρας που έχει αποξενωθεί από την οικογένειά του λόγω ενός "δαιμονικού" σημαδιού στο πρόσωπό του και ενός μέλους εφηβικής cross-dressing συμμορίας που σπέρνει τον τρόμο φορώντας στρας. Το λες και ξεχωριστό…

"Ήταν Κάποτε Ένας Πύργος: Ένα Πορτρέτο του Μιχάλι Βιγκ"

Ήταν Κάποτε Ένας Πύργος: Ένα Πορτρέτο του Μιχάλι Βιγκ

Μια θέαση οποιασδήποτε από τις πιο δημοφιλείς ταινίες του Ούγγρου σινε-ποιητή Μπέλα Ταρ ("Οι Αρμονίες του Βερκμάιστερ", "Κολαστήριο", "Satantango") είναι αδύνατο να μη συνοδευτεί από εντυπωσιασμό για το σάουντρακ που την πλαισιώνει. Ο άνθρωπος πίσω από τη λυρική μελαγχολία αυτών των συνθέσεων βρίσκεται στο προσκήνιο του "Ήταν Κάποτε Ένας Πύργος: Ένα Πορτρέτο του Μιχάλι Βιγκ" σε σκηνοθεσία του Άντρας Κέτσα, βοηθού του Ταρ. Ο μουσικός, ο οποίος παραμένει μια εμβληματική προσωπικότητα στην Ουγγαρία, δεν περιορίστηκε στα κινηματογραφικά σκορ, αλλά άφησε διακριτό στίγμα σε πολλά ακόμα είδη, μια πολύπλευρη δραστηριότητα που αποκτά το χώρο που της αναλογεί στο ντοκιμαντέρ. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια σπάνια μελέτη ενός εκ των σπουδαιότερων Ευρωπαίων δημιουργών σάουντρακ, το οποίο οι φίλοι του είδους δεν πρέπει να προσπεράσουν.

"Thundercrack!"

Thundercrack!

Αν αγαπάτε το παράξενο, ακραίο και αλλοπρόσαλλο σινεμά, οφείλετε να μην προσπεράσετε αυτόν τον τίτλο. Πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα με την πιο φευγάτη ταινία του φεστιβάλ, συνολικής διάρκειας δύο ωρών και σαράντα λεπτών, ένα horror κωμωδία από το βαθύ 1975. Πρωταγωνιστές είναι οι εξής: μια αλκοολική χήρα, μια χούφτα ταξιδιώτες και ένας γορίλας! Μια βροχερή νυχτιά, το ξέφρενο αυτό παρεάκι βρίσκει καταφύγιο σε μια έπαυλη όπου, σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη, "ανταλλάσουν προσωπικές ιστορίες και σωματικά υγρά". Ο ορισμός του πρέπει να το δεις για να το πιστέψεις…

"Femme"

Femme2

Κουήρ ερωτισμός, νεονουάρ αισθητική και τεταμένη αγωνία δίνουν τον τόνο σε αυτήν τη στυλάτη ιστορία εκδίκησης, η οποία περιστρέφεται γύρω από μια drag performer η οποία ένα βράδυ δέχεται βίαιη ομοφοβική επίθεση. Λίγο καιρό αργότερα, όταν σε μια γκέι σάουνα αναγνωρίζει τον υπαίτιο, αποφασίζει να τον βάλει στη θέση του. Μεταξύ των πρωταγωνιστών, ο σταθερά ανερχόμενος Τζορτζ ΜακΚέι.

"Τελευταία Χρονιά στο Σκοτάδι"

Last Year of Darkness

Ο τίτλος θα μπορούσε να παραπέμπει και σε κάποια ταινία τρόμου, ωστόσο το τοποθετημένο στην Κίνα ντοκιμαντέρ αφορά το ετοιμόρροπο underground club Funky Town, τη βάση της LGBTQI+ κοινότητας μιας μητρόπολης, που για να τη βρεις πρέπει σχεδόν να λύσεις γρίφο. Διάφορα έργα κρύβουν την ύπαρξή του ώστε να προστατευτούν οι θαμώνες του, ενώ μέσα στο κλαμπ μια μεγάλη παρέα ανεπιθύμητων αγνώστων μετατρέπονται σε μια βραδιά αδερφικοί φίλοι.

"Twilight"

Twilight 1990

Μπορεί το διάσημο νεανικό franchise να συνεχίζει να γνωρίζει την αγάπη του κοινού, δηλαδή των 30ηδων σήμερα millenials, ωστόσο το φεστιβάλ εφιστά την προσοχή μας σε ένα τελείως διαφορετικό "Λυκόφως". Ο λόγος για το ασπρόμαυρο ούγγρικο φιλμ του Γκιόργκι Φεχέρ, στο οποίο ένας συνταξιοδοτημένος ντετέκτιβ αποφασίζει να επιστρέψει στη δράση, όταν μια μαθήτρια βρίσκεται άγρια δολοφονημένη σε ένα δάσος. Αν ο ερευνητής έχει και μια ιδιαίτερη αγάπη στον καφέ, το λες και ευρωπαϊκό "Twin Peaks"...

Για ακόμα περισσότερο σινεμά, ραντεβού στο πρόγραμμα ταινιών των Novacinema - των πλούσιων σε τίτλους κινηματογραφικών καναλιών της Nova.

Διαβάστε περισσότερα για τις 29ες Νύχτες Πρεμιέρας εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Γιορτάστε τη Γιορτή της Μητέρας στο σινεμά

Διαλέξτε μία από τις προτάσεις μας, πάρτε τη μαμά σας και επισκεφτείτε τον κοντινότερο κινηματογράφο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
11/05/2024

5 ταινίες για τη Γιορτή της Μητέρας

Μια λίστα από φιλμ που θα σας κάνουν να αγαπήσετε ακόμα περισσότερο τη μαμά σας, με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας (12/5).

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (9-15/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο teaser του "Megalopolis" ο Φράνσις Φορντ Κόπολα καταργεί τη λογική

Ο Άνταμ Ντράιβερ ρισκάρει τη ζωή του στο πρώτο απόσπασμα από την πολυαναμενόμενη νέα ταινία του θρυλικού σκηνοθέτη.

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.