Ο Μάικλ Γκάμπον πέρα από το "Χάρι Πότερ"

Θυμόμαστε τους έτερους εμβληματικούς ρόλου που ενσάρκωσε ο ηθοποιός ο οποίος πέθανε σε ηλικία 82 ετών.

Μάικλ Γκάμπον Ντάμπλντορ

Δικαιολογημένα, ο Δουβλινέζος Μάικλ Γκάμπον ο οποίος πέθανε σε ηλικά 82 ετών, έχει ταυτιστεί στη συλλογική μνήμη με το ρόλο του μάγου Ντάμπλντορ που ενσάρκωσε στις τελευταίες έξι ταινίες στο "Χάρι Πότερ" franchise. Ωστόσο, ο ηθοποιός υπήρξε ένας από τους καλύτερους της γενιάς του αφήνοντας διακριτό αποτύπωμα τόσο στο θέατρο (αποσπώντας 4 βραβεία Ολίβιε) όσο και στον κινηματογράφο.

Πλην του Ντάμπλντορ, ο αμέσως επόμενος πιο διάσημος ρόλος του ήταν εκείνος του επιβλητικού γκάνγκστερ στο αριστουργηματικό "Ο Μάγειρας, ο Κλέφτης, η Γυναίκα του και ο Εραστής της" (1989) του δεξιοτέχνη Πίτερ Γκρίναγουεϊ. Ήταν η ερμηνεία που έστρεψε περισσότερα κινηματογραφικά βλέμματα πάνω του, με αποτέλεσμα να αυξηθεί συχνότητα των εμφανίσεών του στη μεγάλη οθόνη. Εκ των αξιοσημείωτων δουλειών του, τη δεκαετία του ‘90 τον βλέπουμε απέναντι από τον Άλμπερτ Φίνι στην "Εκδοχή του Μπράουνινγκ" (1994) σε σκηνοθεσία του στιλίστα Μάικ Φίγκις. Την ίδια χρονιά, στο "Ένας Ασήμαντος Άνθρωπος" (Σούρι Κρισνάμα) υποδύθηκε έναν ελεγκτή εισιτηρίων που επιχειρεί να ανεβάσει τη "Σαλώμη" του Όσκαρ Γουάιλντ με τους επιβάτες ενός λεωφορείου(!), προτού συνεργαστεί με τον ιδιοσυγκρασιακό Νίκολας Ρεγκ στο "Two Deaths" (1995). Στα τέλη των ‘90s γνώρισε εμπορική επιτυχία χάρη στο απολαυστικό "The Insider" (Μάικλ Μαν, 1999) και το λαοφιλή "Μύθο του Ακέφαλου Καβαλάρη" (Τιμ Μπάρτον, 1999).

Ο Μάγειρας, ο Κλέφτης, η Γυναίκα του και ο Εραστής της
"Ο Μάγειρας, ο Κλέφτης, η Γυναίκα του και ο Εραστής της"

Τα ονόματα γνωστών σκηνοθετών δε σταματούν εδώ για την καριέρα του Γκάμπον, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Ρόμπερτ Όλτμαν στο "Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ" (2001), τον Ρόμπερτ ντε Νίρο στον "Καθοδηγητή" (2006), τους Τζόελ και Ίθαν Κόεν στο "Χαίρε, Καίσαρ!" (2012) και δύο φορές με τον Γουές Άντερσον ("Υδάτινες Ιστορίες", "Ο Απίθανος Κύριος Φοξ").  Ξεχωρίζει, ακόμα, η ερμηνεία του ως ο Βασιλιάς Γεώργιος Ε’ στον οσκαρικό "Λόγο του Βασιλιά" (Τομ Χούπερ, 2010) Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Ιρλανδός υπήρξε χαρακτηριστικά ακομπλεξάριστος, αφού μέσα σε όλα, δε δίστασε να ενσαρκώσει τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας στην ακραία κωμωδία "Ο Άλι Τζι στη Βουλή" (Μαρκ Μάιλοντ, 2002). Τελευταία κινηματογραφική του εμφάνιση ήταν στο "Cordelia" (Άντριαν Σέρχολντ, 2019).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι νέο θα δούμε στα θερινά σινεμά από αυτή την Πέμπτη

Ο "Κόκορας", τα "Μαγικά Φίλτρα 2" κι όλα όσα θα δούμε την επόμενη εβδομάδα (10-16/09)

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/09/2026

Οι νέες ταινίες που θα δούμε στα σινεμά από την Πέμπτη 10/09

Ο "Κόκορας", τα "Μαγικά Φίλτρα 2" κι όλα όσα θα δούμε την επόμενη εβδομάδα (10-16/09)

DISFF49: 10 λόγοι που ανυπομονούμε για το Φεστιβάλ Δράμας

Το 49ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF49) επιστρέφει από τις 6 έως τις 12 Σεπτεμβρίου, φέρνοντας στη Δράμα νέες κινηματογραφικές φωνές. Φτιάξαμε μια λίστα με τις ταινίες που περιμένουμε να δούμε στην αγαπημένη γιορτή των μικρομηκάδων.

Φεστιβάλ Βενετίας 2026: Τα στιγμιότυπα της τρίτης μέρας

Το "α" και ο Χρήστος Μήτσης βρίσκονται στο 83ο Φεστιβάλ Βενετίας (2-12/9), στο οποίο η πολιτική και η ταινία του Μάρτιν ΜακΝτόνα "Wild Horse Nine" μονοπωλούν δηλώσεις και συζητήσεις. Ακολουθούν τα πιο ενδιαφέροντα highlights της τρίτης μέρας.

Ταινίες με μικρούς πρωταγωνιστές που βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα

Διαβάστε για όσες ταινίες με παιδιά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους αξίζει να δείτε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στα θερινά σινεμά

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 3 Σεπτεμβρίου.

Φεστιβάλ Βενετίας 2026: Τα στιγμιότυπα της δεύτερης μέρας

Το "α" και ο Χρήστος Μήτσης βρίσκονται στο 83ο Φεστιβάλ Βενετίας (2-12/9), το οποίο ξεκίνησε δυναμικά, βρίσκοντας ήδη το πρώτο του μεγάλο φαβορί. Ακολουθούν τα πιο ενδιαφέροντα highlights της δεύτερης μέρας.