Τα highlights του Animasyros 2023

Καθώς ετοιμάζουμε βαλίτσες για τη μεγάλη γιορτή του animation στην Ερμούπολη, σταχυολογούμε όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε στη μεγάλη οθόνη.

Animasyros screening

Ή μεγαλύτερη γιορτή των κινουμένων σχεδίων στην Ελλάδα επιστρέφει με το Animasyros να βρίσκεται προ των πυλών (26/9-1/10). Καθώς, λοιπόν, ετοιμάζουμε τις βαλίτσες μας για την Ερμούπολη, σταχυολογούμε όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε στις μεγάλες οθόνες της Σύρου.

Έναρξη έντονων συγκινήσεων

nayola
"Nayola"

Η έναρξη του φεστιβάλ κηρύσσεται με την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας "Nayola" του Χοσέ Μιγκέλ Ριμπέιρο, η οποία θίγει το διαγενεαλογικό τραύμα μέσα από μια ιστορία αναζήτησης που εξελίσσεται στο πέρας 25 ετών. Κεντρική ηρωίδα είναι μια γυναίκα η οποία στην καρδιά του εμφυλίου της Ανγκόλα ψάχνει το στρατιώτη σύζυγό της που αγνοείται. Στη δύσκολη απόπειρα για να βρεθούν τα ίχνη του συνδράμουν απροσδόκητα τρεις ακόμη άνθρωποι οι οποίοι νιώθουν μια ακούσια σύνδεση με την αποστολή.

Τρεις θεματικοί άξονες

Perlimps
"Perlimps"

Όσον αφορά τα αφιερώματα, το Animasyros κινείται σε τρεις άξονες. Κύρια θεματική αποτελεί το "Anima Ancients", το οποίο αποτελείται από 20 μικρού και μεγάλου μήκους τινίες οι οποίες δίνουν οραματίζονται τη ζωή στην αρχαία Ελλάδα και εμπνέονται από τους αρχαίους μύθους. Έπειτα, ανακαλύπτουμε τα φιλμ κινουμένων σχεδίων της Ιβηρικής χερσονήσου και της Νότιας Αμερικής στην ενότητα "La Animaciόn Iberoamericana / Animação Iberoamericana", ενώ την τιμητική της έχει η Πολωνική Σχολή Animation στο αφιέρωμα "Male Eye, Female Talent", όπου στο πλαίσιό του πρόκειται να παρακολουθήσουμε 17 από τις καλύτερες πολωνικές σπουδαστικές ταινίες των τελευταίων ετών.

Must-see animation

Unicorn Wars
"Unicorn Wars"

Ως συνήθως, μερικά από τα καλύτερα νέα animation κάθε στιλ από την παγκόσμια κινηματογραφική σοδειά παίζουν στο Animasyros. Όπως το φευγάτο και βραβευμένο με Γκόγια "Unicorn Wars" (Αλμπέρο Βάζκεζ), στο οποίο μια παρέα από λούτρινα αρκουδάκια σπέρνουν τον τρόμο σε ένα μαγικό δάσος. Ή το βραβευμένο στο φεστιβάλ του Ανεσί "Four Souls of Coyote" (Άρον Γκαουδέρ) όπου η ανάγκη για την προστασία της φύσης σμίγει με τη διαφύλαξη του πολιτισμού Αμερικανών γηγενών, όταν τα σχέδια κατασκευής ενός αγωγού απειλούν την γη τους.

Από την άλλη, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι είναι πρωταγωνιστής στο "Inventor" (Τζιμ Καπομπιάνκο & Πιέρ-Λικ Γκραντζόν), στο οποίο συμμετέχουν με τις φωνές τους οι πρωτοκλασάτοι ηθοποιοί Ντέιζι Ρίντλεϊ, Μαριόν Κοτιγιάρ και Ματ Μπέρι. Ακόμη, μια περιπετειώδης εξερεύνηση της Αρκτικής μας περιμένει το "Titina" της Νορβηγίδας Κάισα Νες, τη στιγμή που ο Ντιέγκο Φελίπε Γκουζμάν στο φουτουριστικό "Otra Forma" πειραματίζεται με το είδος του sci-fi και την αφήγηση δίχως διαλόγους. Οι φίλοι του Ισπανού ζωγράφου Χοάν Μιρό σημειώνουν αυτονόητα το "Mironins" (Μικέλ Μας Μπιλμπάο & Τέσκο Μοντάλτ), όπου "ζωντανεύουν" οι πίνακες του καλλιτέχνη.

170 ταινίες για βραβείο

My Year of Dicks
"My Year of Dicks"

Στα 8 διαγωνιστικά τμήματα του Animasyros, τα animation που συμμετέχουν φτάνουν τους 170 τίτλους, εκτινάσσοντας τον καλώς εννοούμενο ανταγωνισμό. Μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος βρίσκουμε δύο υποψήφιες για Όσκαρ μικρού μήκους, το "My Year of Dicks" (Σάρα Γκουναρσντότιρ) και το "Ice Merchants" (Ζοάο Γκονζάλες), όπως επίσης το βραβευμένο με Γκόγια μικρού μήκους "Roped" (Κάρμεν Κόρντομπα Γκονζάλεζ). Δε λείπει φυσικά το "Ready" της Ειρήνης Βιανέλλη, το οποίο έκανε πρόσφατα παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Σεράγεβο. Να σημειώσουμε, επιπλέον, πως 16 μικρού μήκους διαγωνίζονται στο εθνικό διαγωνιστικό, 22 στο queer θεματικής AnimaPride, 25 στο παιδικό K.ID.S και 6 στο πλαίσιο του #thisisEU - Ευρωπαϊκές αξίες.

Χολιγουντιανές αφίξεις

Hercules Disney
"Ηρακλής: Πέρα από τον Μύθο"

Αναπόφευκτα, στο πρόγραμμα τη μεγαλύτερη προσοχή ελκύει η παρουσία στη Σύρο δύο σπουδαίων Αμερικανών σκηνοθετών. Ο λόγος για τους Ρον Κλέμεντς και Τζον Μάσκερ, των ανθρώπων πίσω από λατρεμένες ταινίες της Disney όπως τα: "Η Μικρή Γοργόνα", "Αλαντίν", "Ηρακλής: Πέρα από τον Μύθο" και πολλά ακόμα. Οι μερακλήδες ίσως θυμούνται και τον υποτιμημένο "Πλανήτη των Θησαυρών". Το σκηνοθετικό δίδυμο, λοιπόν, πρόκειται να παραδώσει masterclass στην Ερμούπολη, ενώ προηγουμένως θα παρουσιάσουν τον "Ηρακλή" σε μια ειδική προβολή για σχολεία. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως το Animasyros πρόκειται να προβάλλει τη νέα μικρού μήκους του Μάσκερ με τίτλο "I'm Hip".

Τέλος, σημειώστε πως το Animasyros διεξάγεται στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων, το θερινό κινηματογράφο Παλλάς, το Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, την έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, τη Μονή Πατέρων Καπουκίνων στην Άνω Σύρο, την πλατεία Μιαούλη και την πλατεία Φοίνικα, ενώ καθ΄ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις και events σε κεντρικά σημεία της Ερμούπολης. Οι είσοδος στις προβολές είναι δωρέαν. Ραντεβού στη Σύρο!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.