Μυστήριο στη Βενετία

2

Η παρακμιακή ιταλική πόλη προσφέρει το ιδανικό σκηνικό για ένα γοτθικό whodunnit, χωρίς όμως να υποστηρίζεται από ένα ανάλογο πρωτότυπο υλικό.

Μυστήριο στη Βενετία κριτική

Μετά την κινηματογραφική διασκευή δύο εκ των διασημοτέρων μυθιστορημάτων της Αγκάθα Κρίστι, ο Κένεθ Μπράνα επιλέγει για το τρίτο κεφάλαιο της καινούργιας saga του Ηρακλή Πουαρό ένα από τα λιγότερο γνωστά βιβλία της ευπώλητης συγγραφέα. Δημοσιευμένο το 1969, το "Hallowe’en party" ("Το πάρτυ" και πρόσφατα "Πάρτι για δολοφόνους" στα ελληνικά) είναι το τρίτο μόλις αίνιγμα που θα λύσει ο ιδιοφυής ντετέκτιβ πριν από την οριστική απόσυρσή του ("Αυλαία", 1975). Αλλά και στην ταινία, ο ίδιος έχει αποφασίσει να αποτραβηχτεί οριστικά από την εξοντωτική, άκρως ψυχοφθόρα διαλεύκανση φονικών υποθέσεων, απολαμβάνοντας τη "συνταξιοδότησή" του στην ειδυλλιακή Βενετία.

Εκεί θα δεχθεί την επίσκεψη της φίλης του και γνωστής συγγραφέα ιστοριών μυστηρίου Αριάντνι Όλιβερ (Τίνα Φέι), η οποία τον προσκαλεί σε μια πνευματιστική σεάνς και τον προκαλεί να αποκαλύψει αν το ακριβοπληρωμένο μέντιουμ (Μισέλ Γέο) είναι στην πραγματικότητα απατεώνισσα. Η συνομιλία με το επέκεινα αφορά το πνεύμα της νεαρής κόρης μιας πλούσιας σοπράνο (Κέλι Ράιλι), με τη συνάντηση να παίρνει απρόοπτη τροπή όταν η "επαφή" με τη νεκρή, που υποτίθεται πως αυτοκτόνησε, παρέχει πληροφορίες για μια καλοστημένη δολοφονία. Σε λίγο ακολουθεί ακόμα μία, η πρωτοφανής θύελλα έχει αποκόψει την επικοινωνία των υπόπτων με τον έξω κόσμο, και ο Ηρακλής Πουαρό είναι αναγκασμένος να αναλάβει δράση.

Η συνταγή είναι πασίγνωστη και χιλιοχρησιμοποιημένη, γι’ αυτό και ο Μπράνα, μαζί με το σεναριογράφο της σειράς Μάικλ Γκριν ("Λόγκαν", Blade Runner 2049"), τραβάνε από το μανίκι τους τον άσο της Βενετίας (το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται στην επαρχιακή Αγγλία). Η παρακμιακή ιταλική πόλη προσφέρει το ιδανικό σκηνικό για ένα γοτθικό whodunnit, το οποίο κερδίζει σε ατμόσφαιρα (αγωνίας και τρόμου), χωρίς όμως να υποστηρίζεται από ένα ανάλογο πρώτο υλικό. Η πλοκή είναι υπερβολικά "κατασκευασμένη" από σωρεία βολικών συμπτώσεων, ο ρυθμός ασθμαίνει και δεν κορυφώνεται γραμμικά, αν και γίνεται φιλότιμη προσπάθεια αξιοποίησης του μεταφυσικού στοιχείου και της ιδέας των (κάθε είδους) φαντασμάτων.

ΗΠΑ, Μ. Βρετανία. 2023. Διάρκεια: 103΄. Διανομή: FEELGOOD.

Περισσότερες πληροφορίες

Μυστήριο στη Βενετία

A Haunting in Venice
2
  • Θρίλερ
  • 2023
  • Διάρκεια: 103 '
  • Κένεθ Μπράνα

Αποφασισμένος να αποσυρθεί στη Βενετία, ο Ηρακλής Πουαρό αλλάζει γνώμη όταν δέχεται την πρό(σ)κληση μιας συγγραφέα μυθιστορημάτων μυστηρίου να παρακολουθήσουν μια πνευματιστική σεάνς που καταλήγει σε έναν αποτρόπαιο φόνο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.

Επιστροφή στην Εποχή των Δεινοσαύρων

Ανήλικη σε όλα της περιπέτεια φαντασίας, στην οποία κανείς θεατής άνω των οκτώ χρονών δεν γελά, δεν αγωνιά και δεν εντυπωσιάζεται.

Detective Conan: Το Μαύρο Υποβρύχιο

Γνωριμία με ένα εξαιρετικά πετυχημένο στην Ιαπωνία franchise anime, το οποίο έχει αισίως φτάσει στην 27η ταινία του και έχει πλέον βάλει μπροστά τον αυτόματο πιλότο.

Sobibor

Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στην οθόνη με σκηνοθετική αρτιότητα, αλλά και παλιομοδίτικη μελοδραματική υπερβολή.