Τα Μυστήρια του Οργανισμού

3,5

Μυθοπλασία, ντοκουμέντο και mokumentary συναντιούνται σε ένα προκλητικό κινηματογραφικό κολάζ που «παντρεύει» Μαρξ και Φρόιντ με το σουρεαλιστικό ιδεαλισμό των 70s.

Ta mistiria tou organismou

Πίσω από την κάμερα από τη δεκαετία του '50, ο Σέρβος Ντούσαν Μακαβέγιεφ (1932 – 2019) είναι ο άνθρωπος που έστησε το γιουγκοσλαβικό σινεμά στα πόδια του. Κι όχι με τον παραδοσιακό, ακαδημαϊκά αφηγηματικό τρόπο, αλλά ως ηγέτης του ρηξικέλευθου Μαύρου Κύματος (Black Wave), το οποίο στις αρχές των 60s επιτέθηκε μετωπικά στα κοινωνικά, κινηματογραφικά και πολιτικά ταμπού της χώρας του στρατάρχη Τίτο. Επηρεασμένος έντονα από τις γκονταρικές ιδέες, θα εντυπωσιάσει το διεθνές κινηματογραφικό κύκλωμα με την αντισυμβατική δραμεντί του "Ο Άνθρωπος δεν Είναι Πουλί" (1965), θα κερδίσει την Αργυρή Άρκτο στο φεστιβάλ Βερολίνου με το "ανορθόδοξο" ντοκιμαντέρ "Απροστάτευτη Αθωότητα" (1968) και θα σοκάρει τους πάντες με τα ανατρεπτικά "Μυστήρια του Οργανισμού" (βραβείο κριτικών στο Βερολίνο και καλύτερης ταινίας στο Σικάγο).

Σ' αυτά μια νεαρή Γιουγκοσλάβα ερωτεύεται έναν Σοβιετικό πατινέρ (ονόματι Βλαντίμιρ Ίλιτς). Ο αντισυμβατικός ψυχαναλυτής Βίλχελμ Ράιχ και οι θεωρίες του περί οργόνης. Αποσπάσματα από το σοβιετικό δράμα σοσιαλιστικού ρεαλισμού "Ο Όρκος". Παρέλαση Αμερικανών σταρ της αντι(και υπο-)κουλτούρας: Όλα μαζί συνθέτουν ένα προκλητικό κινηματογραφικό κολάζ μυθοπλασίας, ντοκουμέντου και mokumentary το οποίο "παντρεύει" τους Μαρξ και Φρόιντ με το σουρεαλιστικό ιδεαλισμό των 70s. Το σεξ αναδεικνύεται στην απόλυτη επαναστατική πράξη (όπως και στο "Sweet Movie" που θα ακολουθήσει), κάθε δογματική – πολιτική και θρησκευτική – αλήθεια λοιδωρείται και το "βέβηλο" μαύρο χιούμορ σώζει από τον καιροφυλακτούντα διδακτισμό.

Έγχρ - Α/Μ. Γιουγκοσλαβία, Δ. Γερμανία. 1971. Διάρκεια: 84΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Τα Μυστήρια του Οργανισμού

W.R. - Misterije Organizma
3,5
  • Σινεφίλ
  • 1971
  • Διάρκεια: 84 '
  • Ντούσαν Μακαβέγιεφ

Μια νεαρή Γιουγκοσλάβα ερωτεύεται έναν Σοβιετικό πατινέρ. Ο αντισυμβατικός ψυχαναλυτής Βίλχελμ Ράιχ και οι θεωρίες του περί οργόνης. Αποσπάσματα από το σοβιετικό δράμα σοσιαλιστικού ρεαλισμού «Ο Όρκος».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.