"Poor Things": Διαβάσαμε το βιβλίο που διασκεύασε ο Γιώργος Λάνθιμος

Σαν «Φράνκενσταϊν» on acid, σα σάτιρα της εύθραυστης αρρενωπότητας, αυτά έχετε να περιμένετε από το επόμενο πόνημα του σκηνοθέτη.

Poor Things Emma Stone1 «Poor Things»

Την ώρα που το "Poor Things" έγινε δεκτό με διθυράμβους κατά την παγκόσμια πρεμιέρα του στο φεστιβάλ Βενετίας, ο γράφων ολοκλήρωνε το διάβασμα του βιβλίου στο οποίο βασίστηκε ο Γιώργος Λάνθιμος.

Μετά την οσκαρική "Ευνοούμενη" (2018), το ποιο ακριβώς θα ήταν το επόμενο βήμα του Λάνθιμου αποτελούσε αίνιγμα. Ο σκηνοθέτης είχε συνδεθεί με μια σειρά από διαφορετικά σχέδια, ορισμένα εκ των οποίων αφορούσαν κινηματογραφικές διασκευές, όπως του σπουδαίου "Pop. 1280" του εμβληματικού crime συγγραφέα Τζιμ Τόμσον. Έτσι, παρότι δεν είχα ποτέ το χούι να έχω διαβάσει πρώτα ένα βιβλίο προτού δω τη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη, εν προκειμένω η περιέργεια ως προς το τι τελικά ενέπνευσε το Λάνθιμο επικράτησε και ευτυχώς, δικαίωσε. Με λίγα λόγια, τα "Χαμένα Κορμιά" του Άλισντερ Γκρέι είναι αυτό που θα συνέβαινε εάν η Μέρι Σέλεϊ έγραφε το "Φράνκενσταϊν" έχοντας πρώτα ντροπάρει acid. Με λίγα περισσότερα, το ψυχεδελικά γοτθικό μυθιστόρημα του συγγραφέα ο οποίος μοιάζει με Σκωτσέζο ξάδερφο του Μπαμπλς από το "Trailer Park Boys", είναι ένα εντελώς φευγάτο μεταμοντέρνο αφήγημα όπου το σεξ, η βία και ο υπαρξισμός ανακατεύονται σε μια χύτρα με κύριο συστατικό το κατάμαυρο χιούμορ. Λίγο πολύ, δηλαδή, όπως συμβαίνει και στο λανθιμικό σινεμά.

Πιο συγκεκριμένα, η υπόθεση τοποθετείται στη Γλασκώβη του 1880, όπου ένας εκκεντρικός γιατρός καταφέρνει να επαναφέρει στη ζωή μια γυναίκα. Ο πιο στενός φίλος του μόλις την αντικρίζει την ερωτεύεται κεραυνοβόλα και της κάνει πρόταση γάμου. Εκείνη, παρόλο που ανταποκρίνεται θετικά, γρήγορα σαγηνεύεται από έναν άλλο άντρα ο οποίος την "κλέβει", αφήνοντας τους δύο άντρες μετέωρους. Η παραπάνω πλοκή ούτε κατά διάνοια δεν είναι αρκετή για να σας προετοιμάσει για όσα σουρεαλιστικά συμβαίνουν στις σελίδες του απολαυστικότατου βιβλίου, το οποίο μπορεί να ερμηνευθεί και ως μια σάτιρα της εύθραυστης αρρενωπότητας όσο και ένα ψυχογράφημα των πιο ανείπωτων αρσενικών διαστροφών. Ήτοι, στοιχεία που αποτελούν κινηματογραφικό βούτυρο στο λανθιμικό ψωμί…

Διαβάστε τις αναλυτικές εντυπώσεις του απεσταλμένου του "α" στη Βενετία Χρήστου Μήτση εδώ.

Διαβάστε Επίσης


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.