"Vicky Cristina Barcelona": Οσα δεν ξέρατε για την πιο σαγηνευτική ταινία του Γούντι Αλεν

Eπιστρέφει σε επανέκδοση έτσι επιλέξαμε 10 facts που θα σας κάνουν να τη δείτε διαφορετικά.

Vicky Christina Barcelona

Ο Γούντι Αλεν, ένας από τους πιο ιδιαίτερους δημιουργούς της εποχής μας, ξεχωρίζει για το έξυπνο χιόυμορ και τη μοναδική κινηματογραφική του αφήγηση, τόσο ως συγγραφέας αλλά και ως σκηνοθέτης. Εχει πάνω από 50 ταινίες στο βιογραφικό του σε διάστημα 60 ετών, οι οποίες έχουν λάβει παγκόσμια αναγνώριση, με πάνω από 40 υποψηφιότητες για Οσκαρ. Εξυπνοι διάλογοι, φιλοσοφικά ερωτήματα και σουρεάλ στιγμές, είναι λίγα από τα συστατικά που εντοπίζουμε στις ταινίες του. Σημαντικό ρόλο στην αφήγηση έχουν τα τοπία με πρωταγωνίστρια την ονειρική Νέα Υόρκη αλλά και ευρωπαικές πόλεις όπως Παρίσι, Λονδίνο και Βαρκελώνη όπου διαδραματίζεται το γνωστό ερωτικό τρίγωνο του "Vicky Cristina Barcelona", που εξελίχθηκε σε μεγάλη εμπορική επιτυχία στο box office.

Ο Woody Allen κάνει το τηλεοπτικό του ντεμπούτο στο Amazon

Η εκρηκτική ερωτική ιστορία του σκηνοθέτη αναβιώνει, 15 χρόνια μετά την αρχική κυκλοφορία της, σε επιλεγμένες αίθουσες στις 24 Αυγούστου. Πρόκειται για δύο Αμερικανίδες, την Βίκι (Ρεμπέκα Χολ) και την Κριστίνα (Σκάρλετ Γιόχανσον), με εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα που ξεκινούν τις διακοπές τους στην Ισπανία και εμπλέκονται συναισθηματικά με τον Χουάν Αντόνιο (Χαβιέρ Μπαρδέμ), ένα γοητευτικό, μποέμ ζωγράφο. Τα πράγματα μπερδεύονται περισσότερο όταν εμφανίζεται η πρώην σύζυγός του (Πενέλοπε Κρούζ), με την οποία εκείνος διατηρεί μια παράξενη, παθιασμένη σχέση.

Με αφορμή την επανέκδοσή της συγκεντρώσαμε μερικά fun facts που πρέπει να γνωρίζετε.

  1. Ηταν η πιο επικερδής ταινία του σκηνοθέτη, έχοντας επιφέρει κέρδος 96 εκ. δολαρίων με μπάτζετ μόλις 15 εκ. δολάρια.
  2. Ο Γούντι Αλεν έγραψε τον ρόλο του Χουάν Αντόνιο πάνω στον Χαβιέρ Μπαρδέμ που ήταν η πρώτη και μοναδική του επιλογή.
  3. Για την σύντομη σκηνή οδήγησης, ο Χαβιέρ Μπαρδέμ έκανε πολύωρα μαθήματα οδήγησης χωρίς ποτέ να αποκτήσει δίπλωμα. 
  4. Ο Χαβιέρ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρούζ γνωρίστηκαν το 1992 στην ταινία "Jamón Jamón" αλλά η σχέση τους ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του "Vicky Cristina Barcelona" (2008) ενώ πεντρεύτηκαν το 2010.
  5. Στις σκηνές όπου ο Χουάν Αντόνιο και η Μαρία Ελένα μιλάνε ισπανικά, ο Γούντι Αλεν ενθάρυννε τον Μπαρδέμ και την Κρούζ να αυτοσχεδιάσουν. Ο ίδιος, μη γνωρίζοντας ισπανικά, δεν ήξερε τι έλεγαν μέχρι να δει τους υπότιτλους στο editing.
  6. Ενα μέρος των εξόδων επωμίστηκε το κράτος, με 2 εκ. ευρώ να προέρχονται από δημόσιους πόρους. 
  7. Εκτός απο την Βαρκελώνη, πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα στην πόλη του Οβιέδο όπου το 2003 χτίστηκε ένα άγαλμα του Γούντι Αλεν (σε πραγματική κλίμακα), το οποίο όμως δεν συμπεριλήφθηκε στην ταινία.
  8. Η Σκάρλετ Γιόχανσον έχει υπάρξει μούσα του σκηνοθέτη με τον οποίο έχει συνεργαστεί σε άλλες δύο ταινίες, στο ψυχολογικό θρίλερ "Match Point" (2005) και στην αστυνομική ρομαντική κομεντί "Scoop" (2006).
  9. Γίνεται αναφορά σε πολλά λογοτεχνικά έργα που αφορούν την σεξουαλικότητα: "Middlesex: ανάμεσα στα δυο φύλα" του Τζέφρι Ευγενίδης, "Η σεξουαλική ζωή της Catherine M." της Κατρίν Μιλέ και "Τροπικός του Αιγόκερω" του Χένρυ Μίλλερ.
  10. Ο Γούντι Αλεν άφησε τον Ισπανό ηθοποιό Τζόαν Πέρα να κάνει ένα μικρό πέρασμα από την ταινία. Για τους Ισπανούς, ο ηθοποιός έχει ταυτιστεί άμεσα με τον Γούντι Αλεν αφού για πάνω απο 20 χρόνια ντουμπλάρει τη φωνή του στις ισπανικές και καταλανικές εκδοχές των ταινιών του. 

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Vicky Cristina Barcelona

3,5
  • Κωμωδία
  • 2008
  • Διάρκεια: 96 '
  • Γούντι Άλεν

Δύο Αμερικανίδες με εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα ξεκινούν τις διακοπές τους στην Ισπανία και μπλέκονται συναισθηματικά με έναν γοητευτικό, μποέμ ζωγράφο. Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο όταν εμφανίζεται η πρώην σύζυγός του, με την οποία εκείνος διατηρεί μια παράξενη, παθιασμένη σχέση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.

Χωρίς "Αντιπάλους" - 5 καυτά ερωτικά τρίγωνα του σινεμά

Μια λίστα ταινιών που πρέπει να δείτε αν ακόμα δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το throuple των Ζεντάγια - Μάικ Φάιστ - Τζος Ο’Κόνορ.