Νοέμβρης

1

Το «Zero Dark Thirty» συναντά το τηλεοπτικό «24» σε μια ασταμάτητης, ντοκιμαντερίστικης έντασης αστυνομική περιπέτεια-διαφημιστικό κλιπ της γαλλικής αστυνομίας.

Noemvris

Ο "Νοέμβρης" θα ήθελε πολύ να είναι το γαλλικό "Zero Dark Thirty". Μια ταινία-άλλοθι του αμερικανικού μιλιταρισμού, της αναγκαίας (αν και τραυματικής) ύπαρξής του και φυσικά της κρυφής γοητείας του. Κατασκευασμένο με σεναριακή μαεστρία και μοναδική αφηγηματική δεξιοτεχνία, το φιλμ της Κάθριν Μπίγκελοου δείχνει το δρόμο σε μια ευρωπαϊκή αστυνομική περιπέτεια, η οποία ακολουθεί ακριβώς την ίδια σινε-συνταγή. Μόνο που αντί για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, εδώ ο στόχος των καλών είναι οι δράστες του μακελειού στο Μπατακλάν.


Στις 13/11/2015, μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων συγκλονίζουν το Παρίσι, αφήνοντας πίσω τους 130 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Τις επόμενες πέντε ημέρες, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία θα εξαπολύσει ένα πρωτοφανές ανθρωποκυνηγητό για να ταυτοποιήσει και να συλλάβει τους υπευθύνους. Στη μέση της φρενήρους διαδικασίας, μερικοί άνθρωποι –από την πολιτική υπεύθυνη της υπηρεσίας έως μια απλή αστυνομικό– οι οποίοι θα υπερβάλουν εαυτόν για να αποδοθεί δικαιοσύνη, στην υπηρεσία της οποίας θα επιστρατευτούν drones, παρακολουθήσεις τηλεφώνων, διασταυρώσεις στοιχείων, οπτικό υλικό από CCTV κάμερες, συλλήψεις, ανακρίσεις, καταδιώξεις…


Η αεικίνητη κάμερα του Σέντρικ Χιμένεζ ("Ο Άνθρωπος Από τη Μασσαλία", "Ο Στόχος") και το νευρικό μοντάζ της Λορ Γκαρντέτ ("Ζαν ντι Μπαρί", "Το Έγκλημά μου") τυλίγουν όλη αυτήν τη διαδικασία με ντοκιμαντερίστικο ρεαλισμό, φετιχοποιώντας την ως τελετουργία ηρωοποίησης. Η fast forward σκηνή της αρχής, γυρισμένη στην Αθήνα, βρίσκεται εκεί για να θολώσει αυτή την αγιογραφική αίσθηση, η οποία όμως κατακλύζει όλες τις υπόλοιπες εικόνες ενός ιλιγγιώδους action thriller-διαφημιστικού κλιπ της γαλλικής αστυνομίας, το οποίο είναι απόλυτα προσηλωμένο στην όλη αντιτρομοκρατική "τεχνική", ξεχνώντας να ασχοληθεί στοιχειωδώς με τους χαρακτήρες της. Αν η Τζέσικα Τσαστέιν μένει αξέχαστη ως το χέρι της δικαιοσύνης στο "Zero Dark Thirty", εδώ δεν υπάρχει παρά μόνο μια τηλεφωνική ατάκα του Ζαν Ντιζαρντέν ("Πες στα παιδιά πως τ’ αγαπάω") που δείχνει πως αυτοί οι άνθρωποι έχουν ζωή έξω από την υπηρεσία, την οποία αξίζει τελικά να υπερασπιστούν με όποιο κόστος.

Γαλλία. 2022. Διάρκεια: 106΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM

Περισσότερες πληροφορίες

Νοέμβρης

Novembre
1
  • Περιπέτεια
  • 2022
  • Διάρκεια: 106 '
  • Σέντρικ Χιμένεθ

Στις 13/11/2015, μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων συγκλονίζουν το Παρίσι, αφήνοντας πίσω τους 130 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Τις επόμενες πέντε ημέρες, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία θα εξαπολύσει ένα πρωτοφανές ανθρωποκυνηγητό για να ταυτοποιήσει και να συλλάβει τους υπευθύνους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
09/05/2024

Επιστροφή στην Εποχή των Δεινοσαύρων

Ανήλικη σε όλα της περιπέτεια φαντασίας, στην οποία κανείς θεατής άνω των οκτώ χρονών δεν γελά, δεν αγωνιά και δεν εντυπωσιάζεται.

Detective Conan: Το Μαύρο Υποβρύχιο

Γνωριμία με ένα εξαιρετικά πετυχημένο στην Ιαπωνία franchise anime, το οποίο έχει αισίως φτάσει στην 27η ταινία του και έχει πλέον βάλει μπροστά τον αυτόματο πιλότο.

Sobibor

Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στην οθόνη με σκηνοθετική αρτιότητα, αλλά και παλιομοδίτικη μελοδραματική υπερβολή.

The Big Father

Απίστευτα αδέξια και σκανδαλωδώς αφελής κοινωνική σάτιρα, στην οποία είναι σχεδόν αδύνατον να ξεχωρίσεις τα ηθελημένα από τα ακούσια αστεία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 9/5

Η επιστροφή ενός επικού franchise και ένα διχαστικό arthouse φιλμ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Οι αξέχαστοι ρόλοι της Άννας Παναγιωτοπούλου στο σινεμά

Αποχαιρετούμε μια από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου.