Blue Jean

3

Βραβευμένο στην Βενετία και υποψήφιο για BAFTA δράμα συνειδητοποίησης με πολιτική στόχευση, στέρεα σεναριακή συγκρότηση και συγκινητικό ρεαλισμό.

Blue Jean

Στο σκηνοθετικό ντεμπούτο της, η Τζόρτζια Όκλεϊ μας μεταφέρει στην Αγγλία του 1988, όπου η κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ ετοιμάζεται να περάσει ένα νόμο που θα στιγματίζει τους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες. Αυτό αυξάνει την κοινωνική πίεση στην Τζιν, μια καθηγήτρια γυμναστικής που ζει διπλή ζωή. Η άφιξη μιας νέας μαθήτριας, όμως, θα οδηγήσει σε μια ενδοσχολική κρίση που θα δοκιμάσει τις αντοχές και τις αξίες της.


Το ζητούμενο για την Όκλεϊ ήταν ο βρετανικός κοινωνικός ρεαλισμός, την παράδοση του οποίου υπηρετεί με σεβασμό, και η LGBTQ+ ατζέντα να δώσουν τα χέρια, αποφεύγοντας τη διδακτική αντιπαράθεση. Ένα κερδισμένο κινηματογραφικό στοίχημα, το οποίο αν και δεν ανατρέπει τις αφηγηματικές συμβάσεις ενός δράματος συνειδητοποίησης, έχει σαφή πολιτική στόχευση και στέρεα σεναριακή συγκρότηση.

Υποψήφιο για BAFTA πρωτοεμφανιζομένου δημιουργού και βραβευμένο στα φεστιβάλ Βενετίας, Σεβίλλης και Θεσσαλονίκης (για τη γυναικεία ερμηνεία του), περιπλέκει συγκινητικά τα συναισθήματα της ασφυκτιούσας ηρωίδας του, είναι σκληρό χωρίς να είναι κυνικό και επιστρέφει γενναία σε ένα τραυματικό παρελθόν παραμένοντας απόλυτα επίκαιρο.

Μ. Βρετανία. 2022. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: FILMTRADE

Περισσότερες πληροφορίες

Blue Jean

3
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 97 '
  • Τζόρτζια Όκλεϊ

Στην Αγγλία του 1988, η συντηρητική κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ ετοιμάζεται να περάσει ένα νόμο που θα στιγματίζει τους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες. Αυτό αυξάνει την κοινωνική πίεση στην Τζιν, μια καθηγήτρια γυμναστικής που ζει διπλή ζωή. Η άφιξη μιας νέας μαθήτριας, όμως, θα οδηγήσει σε μια ενδοσχολική κρίση που θα δοκιμάσει τις αντοχές και τις αξίες της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
09/05/2024

Επιστροφή στην Εποχή των Δεινοσαύρων

Ανήλικη σε όλα της περιπέτεια φαντασίας, στην οποία κανείς θεατής άνω των οκτώ χρονών δεν γελά, δεν αγωνιά και δεν εντυπωσιάζεται.

Detective Conan: Το Μαύρο Υποβρύχιο

Γνωριμία με ένα εξαιρετικά πετυχημένο στην Ιαπωνία franchise anime, το οποίο έχει αισίως φτάσει στην 27η ταινία του και έχει πλέον βάλει μπροστά τον αυτόματο πιλότο.

Sobibor

Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στην οθόνη με σκηνοθετική αρτιότητα, αλλά και παλιομοδίτικη μελοδραματική υπερβολή.

The Big Father

Απίστευτα αδέξια και σκανδαλωδώς αφελής κοινωνική σάτιρα, στην οποία είναι σχεδόν αδύνατον να ξεχωρίσεις τα ηθελημένα από τα ακούσια αστεία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 9/5

Η επιστροφή ενός επικού franchise και ένα διχαστικό arthouse φιλμ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Οι αξέχαστοι ρόλοι της Άννας Παναγιωτοπούλου στο σινεμά

Αποχαιρετούμε μια από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου.