"The Lodger": Η πρώτη χιτσκοκική ταινία έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

Η προβολή συνοδεύεται από πρωτότυπη μουσική του συνθέτη και πιανίστα Στάθη Άννινου, ενός από τους πιο πολυδιάστατους καλλιτέχνες της γενιάς του. Τη μουσική ερμηνεύει ζωντανά ο ίδιος σε πιάνο, τσέμπαλο και synthesizers.

The Lodger

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συνεχίζοντας τις επιτυχημένες καλοκαιρινές προβολές βωβών ταινιών στον Κήπο, παρουσιάζει την Παρασκευή 30 Ιουνίου στις 9 μ.μ. το αριστούργημα "The Lodger: A Story of the London Fog" ("Ο ενοικιαστής") του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Η προβολή συνοδεύεται από πρωτότυπη μουσική του συνθέτη και πιανίστα Στάθη Άννινου, ενός από τους πιο πολυδιάστατους καλλιτέχνες της γενιάς του. Τη μουσική ερμηνεύει ζωντανά ο ίδιος σε πιάνο, τσέμπαλο και synthesizers.

The Lodger

Το φιλμ, παραγωγής 1927, αποτελεί μία από τις κορυφαίες δημιουργίες και την καλύτερη βωβή ταινία του διαχρονικού "μετρ του σασπένς". To φιλμ, αν και άγνωστο στο ευρύ κοινό, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στην εξέλιξη του κινηματογράφου, καθώς στη συγκεκριμένη ταινία o Χίτσκοκ τελειοποιεί για πρώτη φορά το χαρακτηριστικό του στιλ και τη θεματολογία που επρόκειτο να αλλάξουν για πάντα το σινεμά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι μεγαλύτεροι κριτικοί κινηματογράφου: "Το Lodger μπορεί να μην είναι η πρώτη ταινία του Χίτσκοκ, είναι όμως σίγουρα η πρώτη χιτσκοκική ταινία".

Στάθης Άννινος

The Lodger

Πιανίστας, ενορχηστρωτής και συνθέτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι κάτοχος διπλώματος κλασικού πιάνου και πτυχίου φούγκας. Συνέχισε τις σπουδές του στο πιάνο δίπλα στον Τάκη Φαραζή. Συμμετείχε σε σεμινάρια των Daniel Carter, Shai Maestro, Γιώργου Χατζηνίκου κ.ά.

Έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ και αίθουσες συναυλιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: Alte Oper Frankfurt, W:Hall-Auditorium, Jeunesses Musicales Fest, Union Chapel, Επίδαυρος, Ηρώδειο, Καλλιμάρμαρο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κ.ά. Έχει συνεργαστεί με γνωστούς συνθέτες και μουσικούς, μεταξύ των οποίων οι: Δ. Σαββόπουλος, N. Ξυδάκης, Ε. Βιτάλη, Φ. Δεληβοριάς, Ε. Ρεμπούτσικα, Γ. Κιουρτσόγλου, Γ. Καλούδης, X. Λαμπράκης, B. Καρίπης, Β. Ρακόπουλος, D. Lynch.

The Lodger

Έχει συμπράξει με αναγνωρισμένα σύνολα (Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ, Κουαρτέτο εγχόρδων ΚΟΑ, Ορχήστρα των Κυκλάδων) υπό τη διεύθυνση τωνμαέστρων Α. Πυλαρινού, Σ.  Σούλη, Γ. Αραβίδη κ.ά. Έχει γράψει τη μουσική για την ταινία NO ONE (2018), ενώ δύο χρόνια αργότερα ανέλαβε τη μουσική επιμέλεια της παράστασης Γ. Σεφέρης: Προς την καρδιά της ποίησης. Το 2021, κυκλοφόρησε online σεμινάριο αυτοσχεδιασμού στο musiclass.gr (2021). Την ίδια χρονιά εξέδωσε το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ με τίτλο "Anthology".

The Lodger

Έχει παρουσιάσει στο Ωδείο Αθηνών, μαζί με τον βραβευμένο βοκαλίστα Philipp Weiss, το έργο για πιάνο και φωνή DarkLIGHT διασκευάζοντας τραγούδια του R. Schumann (2022). Το 2023 ηχογράφησε μουσική του με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια και εργαστήρια αυτοσχεδιασμού σε Ελλάδα και Κύπρο. Παράλληλα, διδάσκει πιάνο στο Music Hub Αθηνών.

Τιμή εισιτηρίου 15€

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.