Ο Αλεξάντερ Πέιν παρουσιάζει τον "Μικρόκοσμο" στο 2ο Evia Film Project

Η ταινία αποτελεί μια σουρεαλιστική κοινωνική σάτιρα που σχολιάζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του υπερπληθυσμού του πλανήτη.

Μικρόκοσμος

Ο σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν, κάτοχος δύο βραβείων Όσκαρ, θα βρεθεί στο 2o Evia Film Project (20-24 Ιουνίου 2023), την πράσινη δράση που  διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσα λονίκης, για να παρουσιάσει στο κοινό την ταινία του, "Μικρόκοσμος", μια σουρεαλιστική κοινωνική σάτιρα που σχολιάζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του υπερπληθυσμού του πλανήτη.

Λίγο πριν την πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης νέας του ταινίας, με τίτλο "The Holdovers" και πρωταγωνιστή τον Πολ Τζιαμάτι, ο αγαπημένος δημιουργός και φίλος του Φεστιβάλ, ο οποίος μας έχει χαρίσει πολυβραβευμένες ταινίες όπως το "Πλαγίως", η "Nerbraska" και "Οι απόγονοι", θα βρεθεί στην Εύβοια για την τελετή έναρξης του 2ου Evia Film Project. Η ταινία " Μικρόκοσμος" θα προβληθεί στον κινηματογράφο Απόλλων, ο οποίος ανακαινίστηκε πέρυσι από το Φεστιβάλ και τον Δήμο  Ιστιαίας-Αιδηψού. Μετά την προβολή, ο Αλεξάντερ Πέιν θα συνομιλήσει με το κοινό.

Μικρόκοσμος
        

Παρών στην προβολή θα είναι και ο διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας, ο δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ, Φαίδων Παπαμιχαήλ, ο οποίος ανέλαβε την διεύθυνση φωτογραφίας στην ταινία "Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο δίσκος του πεπρωμένου" που προβλήθηκε και χειροκροτήθηκε στις Κάννες, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει και στους κινηματογράφους.  

Ο "Μικρόκοσμος" προτείνει ένα απίθανο σενάριο ως αντίδοτο στην πληθυσμιακή έκρηξη του πλανήτη: τι θα συνέβαινε αν κάποιοι Νορβηγοί επιστήμονες έβρισκαν τρόπο να συρρικνώσουν τις διαστάσεις ενός μέσου ανθρώπου. Ο μάστορας των "μικρών" αφηγήσεων Αλεξάντερ Πέιν επικεντρώνεται στην ιστορία ενός ζευγαριού (τους ερμηνεύουν ο Ματ Ντέιμον και η Κρίστεν Γουίγκ)  που θέλει να ενταχτεί σε μια κοινότητα μικροσκοπικών  ανθρώπων, οι οποίοι επιθυμούν να ζήσουν σε μικρές κοινότητες, φιλικές προς το περιβάλλον. Η ταινία διατυπώνει ένα δαιμόνιο σχόλιο για τις ουτοπίες που ονειρεύονται οι κοινοί θνητοί και την καταστροφική πίεση που ασκούν στο περιβάλλον. Ο "Μικρόκοσμος" τοποθετεί την κλιματική αλλαγή, αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα, κάτω από το μικροσκόπιο, εξερευνώντας τη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και στη φύση.

Μικρόκοσμος
  

Το Evia Film Project είναι ο τρίτος πόλος δράσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μετά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο. Στόχος του είναι η ανάδειξη της Βόρειας Εύβοιας, μιας περιοχής που έχει πληγεί βαθιά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, σε παγκόσμιο κέντρο για το green cinema.  

Το Evia Film Project πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και τον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας. Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με τους παραγωγικούς φορείς που εδρεύουν στην Εύβοια και το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ψαχνά. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες του Τζέιμς Κάμερον σε σειρά αξιολόγησης

Ένα ranking των ταινιών του κινηματογραφικού μύθου, με αφορμή την κυκλοφορία του Avatar: Φωτιά και Στάχτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
19/12/2025

Απόψε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Δύο ξεχωριστές ταινίες, αποκατεστημένες και προσβάσιμες για όλους

"Πικρό ψωμί" και "Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις" προβάλλονται απόψε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (18-24/12)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Τζέιμς Κάμερον έχτισε τον μύθο του πολύ πριν το 'Avatar: Φωτιά και Στάχτη'

Για περισσότερα από 45 χρόνια, ο θρυλικός Καναδός σκηνοθέτης μετατρέπει το αδύνατο σε κινηματογραφική τελειότητα, αναγκάζοντας κάθε φορά Χόλιγουντ και κοινό σε βαθιά υπόκλιση.

Τελικά, αξίζει να δούμε το νέο "Avatar: Φωτιά και Στάχτη";

Με αφορμή την πρεμιέρα της τρίτης ταινίας του μπλε franchise επιστημονικής φαντασίας, εξερευνούμε τον αντι-αποικιοκρατικό (;) κόσμο του Τζέιμς Κάμερον.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 18 Δεκεμβρίου.

Film Factory: Ένα τριήμερο κινηματογραφικών masterclasses με ελεύθερη είσοδο στην Ταινιοθήκη

Μία από τις πιο δημιουργικές και επιτυχημένες εκπαιδευτικές δράσεις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου επιστρέφει για δέκατη τέταρτη χρονιά.