"Αγόρια στο Ντους": Δειτε την ταινία στο Cinobo και μείνετε ήσυχοι

Η μικρού μήκους που προκάλεσε ανυπόστατο ηθικό πανικό δεν πρόκειται να βλάψει κανέναν.

Αγόρια στο Ντους

Ύστερα από τόσες μέρες δεν έχει κοπάσει ο ανυπόστατος ηθικός πανικός γύρω από τη σουηδική μικρού μήκους ταινία "Αγόρια στο Ντους" (Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ) που προβλήθηκε από εκπαιδευτικό σε μαθητές της Δ’ Δημοτικού, έχοντας ως συνέπεια γονείς να καταθέτουν μήνυση λόγω του περιεχομένου του φιλμ. Τώρα, χάρη στο Cinobo, έχουμε όλοι την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την ταινία και να διαπιστώσουμε την ανοησία γύρω από αυτόν το σάλο.

Σύμφωνα με την επισημη σύνοψη, ύστερα από έναν έντονο αγώνα προπόνησης δύο 12χρονοι επιστρέφουν στο σπίτι και τσεκάρουν ο ένας τα όρια και την αρρενωπότητα του άλλου. Το βίαιο σταμάτημα ενός αθώου παιχνιδιού φέρνει στο προσκήνιο το ερώτημα τι επιτρέπεται και τι όχι σε μια ανδρική φιλία. Είδαμε την ταινία και τη σχολιάζουμε παρακάτω. Πρώτα, όμως, αξίζει να σημειωθεί πως η μικρού μήκους έχει αποσπάσει σημαντικά διεθνή βραβεία όπως εκείνο για την καλύτερη παιδική ταινία από την Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικού Κινηματογράφου, ενώ από το 2021 χρησιμοποιείται πανευρωπαϊκά μέσω εκπαιδευτικών πλατφορμών. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για μια οποιαδήποτε ερασιτεχνική δουλειά.

Ας περάσουμε, ωστόσο, στην ουσία. Κατά βάθος, τα "Αγόρια στο Ντους" πολύ μεστά και συνοπτικά, μελετούν τις ανδρικές τελετουργίες κατά τη διάρκεια της εφηβείας, αλλά και το πώς "πρέπει" να επιτελείται η αρρενωπότητα μέσα σε συγκεκριμένα ετεροκανονικά πλαίσια. Κοινώς, όπως προκύπτει και από τη χαρακτηριστική εναρκτήρια σκηνή, κάθε νεαρό αγόρι οφείλει να ανταγωνίζεται τα άλλα, να σημειώνει υψηλές επιδόσεις, να αναζητά τη νίκη με κάθε κόστος και να διατηρεί ένα προσωπείο που αποκρύπτει τα αληθινά συναισθήματά του. Οι δύο ήρωες του φιλμ, χωρίς να αποκλίνουν στα αλήθεια από τον παραπάνω ρόλο, βρίσκονται σε ένα σημείο της ανηλικιότητας όπου μπορούν ακόμη να μοιράζονται με ειλικρίνεια όσα νιώθουν. Έτσι, εκμυστηρεύεται ο ένας στον άλλο ανησυχίες ή περιέργειες που μονάχα στην αθωότητα αυτής της ηλικίας μπορούν να ειπωθούν. Κοινώς, η ταινία απαλύνει τις πιθανές εφηβικές ντροπές ενδυναμώνοντας τη σημασία μιας επί ίσοις όροις και πολύτιμης φιλίας. Στο φινάλε δε, κατατροπώνεται το δηλητήριο της ομοφοβίας με τον πιο απλό και άμεσο τρόπο.

Συμπεραίνοντας, προτού ξεσηκωθεί κάποιος απέναντι σε μια ταινία σαν τα "Αγόρια στο Ντους", καλό θα ήταν να γνωρίζει περί τίνος πρόκειται. Γιατί, όπως σημειώνει και ο σκηνοθέτης της "είναι αναμφισβήτητα προβληματικό όταν γίνονται ισχυρισμοί πάνω σε μία ολωσδιόλου λανθασμένη βάση". Επομένως, συστήνουμε ψυχραιμία και προτείνουμε να αφιερώσετε 9’ για να παρακολουθήσετε το φιλμ στο Cinobo. Δείτε το εδώ.


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Crew United Day": Masterclass και δωρεάν προβολές στο πλαίσιο των 29ων Νυχτών Πρεμιέρας

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση της Crew United Greece από τη Βένια Βέργου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/09/2023

Είδαμε το "Χάος" στη Β’ Εθνική Ποδοσφαίρου

Το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών Ποδοσφαιριστριών δεν αφήνει περιθώρια άγνοιας για το τι συμβαίνει στην επαγγελματική κατηγορία.

Το "Eras Tour" της Τέιλορ Σουίφτ έρχεται στα Village

Η μεγάλη οθόνη του πολυκινηματογράφου φιλοξενεί τη συναυλιακή ταινία από την πρόσφατη τουρνέ της ποπ σταρ.

Σεμινάρια ιστορίας του κινηματογράφου από τον Χρήστο Μήτση

Μάθετε τα πάντα για το παρελθόν και το παρόν της έβδομης τέχνης από τον πολύπειρο κριτικό κινηματογράφου του "α".

Τα μουσικά ντοκιμαντέρ που "δονούν" τις 29ες Νύχτες Πρεμιέρας

Χαρτογραφούμε τα φιλμ τεκμηρίωσης που μας συστήνουν από την αρχή αγαπημένες μπάντες και καλλιτέχνες στη διαχρονικά πιο μαζικά αγαπημένη ενότητα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Saw X

Η κινηματογραφική χυδαιότητα χτυπάει κόκκινο στο σαδιστικότερο και πλέον ανερμάτιστο torture porn όλου του franchise.

Γυρίσματα της Τύχης

Τα ανθρώπινα πάθη και οι συμπτώσεις της μοίρας διασταυρώνονται σε μια γουντιαλενικά χαριτωμένη, εντελώς ανάλαφρη και γαλλόφωνη "διασκευή" του αριστουργηματικού "Match Point".