dare Dance Festival 2023: Η μεγάλη γιορτή χορού επιστρέφει

Το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους videodance – dare Dance Festival, μετά την περσινή του πολύ θερμή υποδοχή από καλλιτέχνες, κοινό και ΜΜΕ επανέρχεται ανανεωμένο για δεύτερη χρονιά.

dare Dance Festival

Η ομάδα του Dare.Dance.Digitalize διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά το φεστιβάλ dare Dance Festival (dDF) το Μάιο στην Αθήνα, στο Cinema Danaos. Το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους videodance – dare Dance Festival, μετά την περσινή του πολύ θερμή υποδοχή από καλλιτέχνες, κοινό και ΜΜΕ επανέρχεται ανανεωμένο για δεύτερη χρονιά. Στόχος του είναι να συνεχίσει σταθερά να αναδεικνύει νέους καλλιτέχνες και κινηματογραφικά έργα χορού μικρού μήκους που αντανακλούν τη σύγχρονη εποχή. Πραγματοποιείται το Σάββατο 27 Μαΐου στην Αθήνα ώρες 7-10.30 μ.μ., στο Cinema Δαναός, με ελεύθερη είσοδο.

Λίγα λόγια για τους διοργανωτές:

Το Dare.Dance.Digitalize, που βρίσκεται πίσω από τη διοργάνωση, έχει βραβευτεί για τη μεθοδολογία του και την προσφορά του στους νέους καλλιτέχνες σε Ελλάδα (2021) και Γερμανία (2022). Συνδυάζει την επιστήμη και την τέχνη. Φέρνει την τέχνη του χορού και την ψυχολογία πιο κοντά στην κοινωνία και πιο κοντά στην ψηφιακή τεχνολογία. Από το 2018, η ομάδα δημιουργεί ταινίες μικρού μήκους videodance με έντονο καλλιτεχνικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Αποτελείται από τον Αντώνη Μπέρτο, διαθεματικό καλλιτέχνη, performer σωματικού θεάτρου-ψυχολόγο, την Άρτεμις Μανάκου performer σωματικού θεάτρου και τον Βαγγέλη Παπαευαγγελίου κινηματογραφιστή- σκηνοθέτη. 

dare Dance Festival

Η αισθητική της ομάδας όπως και η μεθοδολογία της απορρέει από την ποιητική του χώρου και το ποιητικό σώμα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στο δημόσιο αστικό χώρο και τη φύση και πως το σώμα τοποθετείται μέσα σε αυτούς τους εκ διαμέτρου αντίθετους τόπους. Επιμένει να δίνει χρόνο για να ακούσει τις ιστορίες που αφηγείται το σώμα και να τις αναδείξει.

Οι στόχοι του dDF23

Το όραμα του dare Dance Festival είναι να παρουσιάσει στο κοινό καλλιτεχνικά έργα χορού που δεν αναπαράγουν τις κοινωνικές συμβάσεις και αναπαραστάσεις, αλλά σκοπεύουν να γίνουν ένα ισχυρό μέσο που θα δίνει χώρο στο διαφορετικό και θα (συν-) διαμορφώνει το αδιαμόρφωτο. Τον τελευταίο χρόνο, η υποτίμηση της τέχνης και των νέων γιγαντώθηκε. To dDF έχει σκοπό να συμβάλλει και να ενώσει τη φωνή του θέτοντας την τέχνη, το σώμα, το χορό, τη διαφορετικότητα, την ενσυναίσθηση για τον άλλο άνθρωπο και τη φύση στο επίκεντρο, μακριά από στερεότυπα.

dare Dance Festival

Το concept και ο σχεδιασμός της αφίσας του φεστιβάλ από τον Κυριάκο Καλογερίνη είχε ως σκοπό να οπτικοποιήσει την παραπάνω πρόθεση: Το σώμα της χορεύτριας που πρεσβεύει την τέχνη καταφέρνει να πραγματοποιήσει μια πολύ δύσκολη φιγούρα, παρά το πλήθος από τα εμπόδια στο δρόμο της, δίνοντας το μήνυμα: Η τέχνη και η ζωή θα νικήσουν!

Τι θα παρακολουθήσετε στις Προβολές/Screenings και στο On Stage

Στο 2ο dDF του 2022 θα προβληθούν επαγγελματικές παραγωγές του Dare Dance Digitalize και μελών της ομάδας. Επίσης, videodances των συμμετεχόντων, του ετήσιου σεμιναριακού κύκλου για άτομα προχωρημένου επιπέδου στην κίνηση καθώς και επαγγελματίες χορευτές και ηθοποιούς και του ετήσιου σεμιναριακού κύκλου ατόμων χωρίς προηγούμενη εμπειρία στην κίνηση. Επιπλέον, το dDF23 αποτελεί μια πλατφόρμα για την προβολή έργων και από άλλους καλλιτέχνες που συμμερίζονται το όραμα και την αισθητική του συμμετέχοντας με videodance (επιλέχθηκαν ύστερα από Open Call) αλλά και χορεύοντας ως φυσική παρουσία στη σκηνή του Cinema Δαναός σε μια performance έκπληξη #onStage23.

dare Dance Festival

Προβολές/Screenings:

7-7.30 μ.μ.: Καθολικά προσβάσιμο Ντοκυμαντέρ- Connecting Body Γιώτα Πεκλάρη (Playground for the arts)-Χρυσάνθη Μπαδέκα

7:30-10:30 μ.μ.: Dare.Dance.Digitalize, Cumana Film Experiment, DansBlok, Seogmin Yuk & Maria Mercedes Flores, Εμανουέλλα Πεχυνάκη, Λαμπρινή Γκόλια, Γιώργος Ευαγγελόπουλος & Στέλλα Κουλούβαρδη, Tasi Dance Co., Pablo Soto, Βασίλης Μαυριανός & Σοφία Πούχτου, Linoy Marco,  Γιούλη Γούτσιου, Ελένη Σολδάτου, Σπύρος Χριστοφοράτος & Δανάη Παπαδοπούλου, Στράτος Gatspe & Εύη Οικονόμου, Λυδία Ξουράφη, Γρηγόρης Β. Πετρόπουλος, Ανδριανή Βλαστάρη & Άννα Κοκκινάκη, Λουκιανή Παπαδάκη, Ιωάννα Χρυσομάλλη, Skin Collective κ.α.

On Stage:

9.30-10.00 μ.μ.: Ειρήνη Κουρουβανη, Άρης Παπαιωάννου, Πάνος Πολυπαθέλης, Μαρία Βάθη, Ηλιάννα Κρουστάλλη ,Άννα Βεκιάρη, Υρώ Γαβριατοπούλου κ.α.

on STAGE 2023

Στο πλαίσιο των προβολών videodance, αλλά και ταινιών χορού μικρού μήκους, επαγγελματίες χορευτές, χορευτές με αναπηρία και performers θα παρουσιάσουν ένα προσωπικό τους αυτοσχεδιαστικό σόλο στη σκηνή του Ideal Cinema. Η δράση "on STAGE" θα διεξαχθεί κατά την διάρκεια του φεστιβάλ διακόπτωντας την ροή των ταινιών στη μέση και θα διαρκέσει 20 λεπτά ως έγγιστα. Η σκηνή θα μοιράζεται μεταξύ των ερμηνευτών.

Τι είναι το  on STAGE

Η δράση δίνει έμφαση στον πειραματισμό, την ελευθερία, την αυθεντικότητα  της κίνησης του κάθε σώματος και στην αναζήτηση ιδεών σε ένα  έργο συνύπαρξης. Οι θεατές θα έχουν την  ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα σώματα επί σκηνής σαν να παρακολουθούν σινεμά. Πρόκειται για μια ποιητική μεταφορά από το ψηφιακό στο πραγματικό- σε αυτό που συμβαίνει τώρα. Σε αυτόν τον παραλληλισμό όπου τα σώματα ψάχνουν  να βρουν τον δικό τους χώρο έκφρασης μέσα από την  κίνηση, την σύνδεση με τον άλλο, τη συμπλήρωση, τη συνδιαλλαγή και  την αφήγηση με στόχο την συνύπαρξη.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Ένα Όμορφο Πρωινό" με την Μία Χάνσεν Λοβ

Η Γαλλίδα σκηνοθέτιδα ("Το Νησί του Μπέργκμαν") μιλάει για το ανάλαφρο, κομψό και βραβευμένο στις Κάννες δράμα της με την Λεά Σεϊντού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
09/06/2023

Το παρανοϊκό πλήρες τρέιλερ για το "Poor Things" του Γιώργου Λάνθιμου

Όλα δείχνουν πως μετράμε αντίστροφα για την πιο φιλόδοξη ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη.

Ο Τζόελ Έντγκερτον αποκαλύπτει τα μυστικά του "Master Gardener" (βίντεο)

Δείτε αποκλειστικά στο "α" τις δηλώσεις του δημοφιλή πρωταγωνιστή της νέας ταινίας του Πολ Σρέιντερ.

"Αγόρια στο ντους": μια προβολή στο κατάμεστο "Ρομάντσο" ανοίγει μια συζήτηση για τη συμπερίληψη στα σχολεία στις σωστές βάσεις

Η βραβευμένη ταινία "Αγόρια στο ντους" είναι καλό να αποτελέσει case study για το πώς εντάσσονται στο σχολείο συζητήσεις σχετικές με θέματα έμφυλης ισότητας και συμπερίληψης.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου στο Evia Film Project

Δείτε όλες τις μουσικές εκδηλώσεις του οικολογικού event που διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

"Αγόρια στο Ντους": Δειτε την ταινία στο Cinobo και μείνετε ήσυχοι

Η μικρού μήκους που προκάλεσε ανυπόστατο ηθικό πανικό δεν πρόκειται να βλάψει κανέναν.

Προβολή του επίκαιρου ντοκιμαντέρ "Αστυνομική Βία και Ψυχικό τραύμα"

Ο κινηματογράφος Μικρόκοσμος φιλοξενεί την παρουσίαση μιας σημαντικής ταινίας γύρω από τις συνέπειες της καταστολής.