Ταινίες από τον Παναμά έως τη Χώρα των Βάσκων στο 7ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε το πλούσιο πλήρες πρόγραμμα της αγαπημένης διοργάνωσης που ανάβει πολύ σύντομα τους προβολείς της.

Η Πτώση Ισπανόφωνο «Η Πτώση»

Κάτι παραπάνω από δέκα μέρες μας χωρίζουν από το φετινό 7ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου, το οποίο πρόκειται να έχει αναμμένους τους προβολείς του από τις 25 έως τις 31/5 στα θερινά σινεμά Ελληνίς Cinemax και Αελλώ Cinemax, ενώ παράλληλα εκδηλώσεις του φιλοξενούνται στο Ινστιτούτο Θερβάντες, την Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Exile Room και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Η διοργάνωση ανακοίνωσε το πλήρες πρόγραμμά της, ωστόσο προτού περάσουμε στις λεπτομέρειες σας θυμίζουμε όσες πληροφορίες είναι ήδη γνωστές. Το Ισπανόφωνο ξεκινά με το βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα και υποψήφιο για όσκαρ δράμα "Αργεντινή, 1985" (Σαντιάγκο Μίτρε) και ρίχνει αυλαία με το βασισμένο σε αληθινά γεγονότα "75 Μέρες" (Μαρκ Ρομέρο). Καλεσμένος του θεσμού είναι ο σκηνοθέτης Σεσκ Γκάι ("Truman") ο οποίος παρουσιάζει την κομεντί "Αυτά που δε Λέγονται". Την Αθήνα πρόκειται να επισκεφτεί και ο βραβευμένος Φέλιξ Βισκαρέτ που σκηνοθέτησε το "Μέσα από τις Σκιές". Διαβάστε περισσότερα για τα παραπάνω εδώ.

Argentina, 1985
"Αργεντινή, 1985"

Τι επιπλέον, λοιπόν, επιφυλάσσει το φεστιβάλ; Μεταξύ των φιλμ που ξεχωρίζουν είναι ο μεξικανικός "Εμφύλιος" (Τεοντόρα Μιχάι) που βραβεύτηκε στο παράλληλο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του φεστιβάλ των Καννών, όπως επίσης το "Plaza Catedral" (Αμπνέρ Μπενάιμ) που αποτέλεσε την επίσημη πρόταση του Παναμά για τα Όσκαρ. Σημειώνουμε δύο ακόμα τίτλους από τη Νότια Αμερική. Το πολυβραβευμένο queer δράμα "Οι Δυνατοί" (Ομάρ Θουνίγκα Χιντάλγκο) από τη Χιλή και το επίσης διακριθέν στις Κάννες (βραβείο της Εβδομάδας της Κριτικής) "Η Αγέλη" (Αντρές Ραμίρεθ Πουλίδο) από την Κολομβία. Επίσης, η Άντρεα Μπάγκνεϊ υπογράφει τη ρομαντική κωμωδία "Ramona", ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε την εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα "Πτώση" (Λουθία Πουένθο) που πραγματοποίησε μέρος των γυρισμάτων της στην Ελλάδα.

Μέσα από τις Σκιές Ισπανόφωνο
@Mikel Larrea ALTA
"Μέσα από τις Σκιές"

Από το Ισπανόφωνο, φυσικά, δε θα μπορούσαν να λείπουν τα αφιερώματα. Φέτος έχει την τιμητική του ο σύγχρονος βασκικός κινηματογράφος που εκπροσωπείται από τρεις ταινίες ("Bertsolari", "Βήμα στο Όριο", "Το Ελάφι") στην ενότητα "Βασκικό Παράθυρο". Παράλληλα, το φεστιβάλ προβάλλει δύο επεισόδια της ισπανικής μίνι σειράς "Μπλακάουτ" τα οποία έχουν σκηνοθετήσει οι κορυφαίοι δημιουργοί Ροντρίγκο Σορογκογιέν και Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ. Δε ξεχνάμε και τις μικρού μήκους, με δέκα να απαρτίζουν το τμήμα "cortoFeCHA", μεταξύ των οποίων οι υποψήφιες για Γκόγια "Δεμένες" και "Το Εφήμερο". Έπειτα, αξίζει να αναφερθεί ότι η διοργάνωση συνεργάζεται ξανά με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros προβάλλοντας την ταινία "Η Άλλη Μορφή" (Ντιέγκο Φελίπε Γκουζμάν) το οποίο απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο πολύ σημαντικό διεθνές φεστιβάλ της Καταλονίας Sitges.

Τέλος, μη ξεχνάτε πως το Ισπανόφωνο ετοιμάζει μια σειρά προφεστιβαλικών προβολών ταινιών μεγάλου κι μικρού μήκους με ελεύθερη είσοδο σε Ινστιτούτο Θερβάντες, Ελληνοαμερικανική Ένωση και Exile Room. Λεπτομέρειες ανακοινώνονται σύντομα.

Πληροφορίες:

7ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου, 25-31/5
Ελληνίς Cinemax, Αελλώ Cinemax, Ινστιτούτο Θερβάντες, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Exile Room
Είσ.: € 8, € 6 (μειωμ.) - διαθέσιμα μόνο στα ταμεία των σινεμά, € 16.5 (κάρτα τριών προβολών) - διαθέσιμα μόνο στα ταμεία των σινεμά σε περιορισμένη ποσότητα. Η προπόλωση ξεκινά 19/5 στο www.cinemax.gr και στα ταμεία των κινηματογράφων Ελληνίς Cinemax (20.00 - 23.30) και Αελλώ Cinemax (18.00 - 23.30).

Περισσότερες πληροφορίες

Αελλώ Cinemax

Πατησίων 140

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.