"Ένα γράμμα από την Yένη" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

To PCAI σε συνεργασία με τη Serpentine παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία την ελληνική πρεμιέρα της περιβαλλοντικής ταινίας «Ένα Γράμμα από την Υένη» του Manthia Diawara στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή.

Ένα Γράμμα από την Υένη

Ο πολιτιστικός οργανισμός Polygreen Culture & ArtInitiative (PCAI) και η Serpentine διοργάνωσαν την Τρίτη 25 Απριλίου την ελληνική πρεμιέρα του περιβαλλοντικού φιλμ "Ένα γράμμα από την Yένη" ("A letter frοm Yene") του καταξιωμένου καλλιτέχνη, σκηνοθέτη και ακαδημαϊκού Manthia Diawara. Η ταινία του Diawara αποτελεί ανάθεση των PCAI, Serpentine και MUBI στο πλαίσιο το προγράμματος Back to Earth της Serpentine. 

Ένα Γράμμα από την Υένη

Το φιλμ προβλήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, παρουσία εκλεκτών καλεσμένων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο ιδρυτής της Polygreen και του PCAI, Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Serpentine, Hans Ulrich Obrist, η καλλιτεχνική διευθύντρια του PCAI, Κίκα Κυριακάκου, και η Fleurette Καραδόντη, πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος B&E Γουλανδρή. Μετά το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού, την προβολή ακολούθησε συζήτηση με τον Manthia Diawara και τον Hans Ulrich Obrist. Κατά τη διάρκειά της το κοινό είχε την ευκαιρία να εμβαθύνει στις κεντρικές έννοιες και στους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς προβληματισμούς πίσω από τη δημιουργία της ταινίας, και να μάθει περισσότερα για το ευρύτερο έργο του καλλιτέχνη και τη συνεργασία του με τον σημαντικό συγγραφέα και φιλόσοφο της Καραϊβικής Edouard Glissant.

Ένα Γράμμα από την Υένη

Η ταινία"A letter frοm Yene" δημιουργήθηκε μέσα από συνομιλίες του Diawara με την τοπική κοινότητα της παραθαλάσσιας πόλης της Σενεγάλης, όπου διαμένει συχνά ο καλλιτέχνης. Στον παραδοσιακό οικισμό ψαράδων και αγροτών της Υένης κυριαρχούν τις τελευταίες δεκαετίες η παράκτια διάβρωση και η ανεξέλεγκτη αστικοποίηση. Μέσα από καθημερινές συναντήσεις με ψαράδες και συλλέκτες βότσαλων, ο Diawara διερευνά πώς οι ζωές τους συμβάλλουν συλλογικά και εν αγνοία τους στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος που μοιράζονται από κοινού. Το "A letter frοm Yene" ξεδιπλώνεται σαν ένα γράμμα προς τον θεατή, όπου ο κινηματογραφιστής, κρατώντας επίσης τον ρόλο του αφηγητή, μοιράζεται ένα κρίσιμο περιβαλλοντικό μήνυμα παγκόσμιας εμβέλειας.

Ένα Γράμμα από την Υένη

Ο Manthia Diawara (γεν. 1953) είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης, θεωρητικός του πολιτισμού, μελετητής και ιστορικός τέχνης. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, και διευθυντής του Ινστιτούτου Αφροαμερικανικών Ζητημάτων. Μέρος της έρευνάς του αφορά τις πολιτισμικές σπουδές γύρω από τις μαύρες κοινότητες, αν και το έργο του διαφέρει από την παραδοσιακή προσέγγιση που έλαβε χώρα στη Βρετανία στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Μαζί με άλλους μελετητές, ο Diawara προσπάθησε να ενσωματώσει την εξέταση των συνθηκών διαβίωσης των Αφροαμερικανών για να δημιουργήσει ένα ευρύτερο πλαίσιο για τη μελέτη της αφρικανικής διασποράς και κουλτούρας. O πολιτιστικός οργανισμός PCAI ιδρύθηκε από τον Αθανάσιο Πολυχρονόπουλο και στοχεύει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μέσα από ένα ετήσιο πρόγραμμα αναθέσεων, εκθέσεων, προγραμμάτων φιλοξενίας καλλιτεχνών, συνεδρίων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων. 

PCAI

Το Back to Earth της Serpentine είναι ένα πολυετές εγχείρημα που προσκαλεί πάνω από εξήντα κορυφαίους καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, ποιητές, κινηματογραφιστές, επιστήμονες, στοχαστές και σχεδιαστές να ανταποκριθούν στην περιβαλλοντική κρίση. Με την υποστήριξη συνεργαζόμενων οργανισμών και δικτύων, οι συμμετέχοντες σχεδιάζουν καλλιτεχνικές εκστρατείες, πρωτόκολλα και πρωτοβουλίες. 

Έπειτα από την επιτυχημένη πρεμιέρα της ταινίας, έχει προγραμματιστεί δεύτερη προβολή στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή την Παρασκευή 28 Απριλίου στις 7 το απόγευμα με την προπώληση εισιτηρίων να έχει ήδη ξεκινήσει.

pcai.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ανθρωπίστρια Βρικόλακας Αναζητά Αυτοκτονικό Άτομο

Ο βαμπιρικός μύθος διακωμωδείται με ευστροφία και στιλ ως άλλη μία ιστορία ενηλικίωσης μιας γενιάς που δυσκολεύεται να βρει τη θέση της στη σύγχρονη πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
20/06/2024

Οι Μηχανόβιοι

Γράσο, αίμα, έρωτας και βία δίνουν τον τόνο σε μια μοντέρνα εκδοχή του "Ατίθασου", η οποία βλέπει την Αμερική ως έναν τόπο αέναης ματαίωσης. Σκηνοθετημένη με πυγμή αλλά και αφηγηματική ατολμία.

Μνήμη

Βραβείο αντρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας για ένα ρεαλιστικό δράμα χαρακτήρων, το οποίο σχολιάζει δηκτικά, αλλά και μεγαλόφωνα την πλαστή εικόνα της μεσοαστικής ευτυχισμένης οικογένειας.

Νυχτερινός Εκφωνητής

Ανάλαφρος, νοσταλγικός και αυτοαναφορικός, ο Χαραλαμπίδης διαστέλλει μια τρυφερή ιδέα και στέλνει ένα ερωτικό, όσο και φλύαρο, κινηματογραφικό γράμμα στη νυχτερινή Αθήνα.

Peeping Tom

Τολμηρό για την εποχή του θρίλερ με έντονες ψυχαναλυτικές αναφορές, το οποίο πραγματεύεται τη σχέση ηδονοβλεπτικής ευχαρίστησης και σαδιστικής βίας.

Αδάμ

Μικρών διαστάσεων μα υψηλής ευαισθησίας δράμα, το οποίο εγείρει απλά όσο και διαχρονικά ηθικά διλήμματα. Πρώτη ταινία της δημιουργού του πολυβραβευμένου "Μπλε Καφτανιού".

Η Κυρία του Προέδρου

Κωμική (ή σατιρική;) βιογραφία μιας δυναμικής γυναικείας φιγούρας, την οποία η ταινία προσπαθεί αδέξια να παρουσιάσει ως πολιτικά σημαντική.