Suzume

3

Το άλγος του αξεπέραστου πένθους και οι οικολογικές ανησυχίες σμίγουν σε ένα οπτικά θεαματικό και διάχυτης ποίησης anime.

suzume1

Περίπου είκοσι χρόνια μετά το βραβευμένο με Χρυσή Άρκτο "Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων" (Χαγιάο Μιγιαζάκι), τα anime επέστρεψαν στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα της πρόσφατης Μπερλινάλε με το "Suzume". Οι εν λόγω ταινίες κινουμένων σχεδίων, οι οποίες αντιστοιχούν σε μια ολόδική τους κουλτούρα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τηλεοπτικές σειρές και κόμικς (manga), εκτός από μια βιομηχανία εκατομμυρίων παράγουν συχνά έργα αστείρευτης δημιουργικότητας και πρωτοτυπίας. Έτσι, η παρουσία του anime στο Φεστιβάλ Βερολίνου, με εκπρόσωπο, μάλιστα, ένα μετρ του είδους όπως ο Μακότο Σινκάι, αναπόφευκτα αποτέλεσε γεγονός. Κατάφερε, όμως, ο σκηνοθέτης να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες; Και ναι και όχι· αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η ταινία δανείζεται τον τίτλο της από την πρωταγωνίστρια Σουζούμε, μια 17χρονη η οποία δεν έχει ξεπεράσει την απώλεια της μητέρας της τη στιγμή που συναντά τυχαία έναν μυστηριώδη άντρα, ο οποίος έχει την ικανότητα να ανοίγει μαγικές πόρτες με πρόσβαση σε εφιαλτικές παράλληλες διαστάσεις. Όταν η Σουζούμε απελευθερώσει κατά λάθος μια σκοτεινή δύναμη που απειλεί να καταστρέψει τον πλανήτη, οι δύο ήρωες θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να σώσουν τον κόσμο.

suzume2

Ο Σινκάι υιοθετεί την αγαπημένη του σεναριακή πλοκή, εκείνη των νεαρών αγνώστων που οφείλουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους για το γενικό καλό. Αλλά για να μην επαναληφθεί, ακριβώς όπως στα πρόσφατα "Weathering with You" και "Your Name", η υπόθεση διανθίζεται με μεταφορές για τη συμφιλίωση με το παρελθόν, το πένθος και τις οικολογικές ανησυχίες, οι οποίες, παρεμπιπτόντως, αποτελούν ακόμα μία σταθερή θεματική στη φιλμογραφία του Ιάπωνα auteur. Ωστόσο, παρότι το αφηγηματικό πλαίσιο του "Suzume" σίγουρα το έχουμε ξαναδεί, αυτό περνάει σε δεύτερη μοίρα, χάρη στην ικανότητα του Σινκάι να διαχέει στα κάδρα του μια αβίαστη ποιητικότητα, σμιλεύοντας εικόνες που συχνά κόβουν την ανάσα. Επιπλέον, μεγάλο ατού του φιλμ είναι ο τρόπος με τον οποίο ψηλαφεί την έννοια του νόστου, καθώς το περιπετειώδες ταξίδι των πρωταγωνιστών προσφέρει αρκετές συγκινήσεις ώστε να προσπεράσουμε το γεγονός πως, σκηνοθετικά, o Σινκάι γοητεύεται από δοκιμασμένα κλισέ.

Εντέλει, εκείνο που αποτρέπει την απογείωση του "Suzume" είναι το πείσμα του να αποσαφηνίσει κάθε σπιθαμή αμφισημίας του, όπως το τι ακριβώς κρύβεται πίσω από το οδυνηρά ανεπούλωτο τραύμα της ηρωίδας. Ακόμα, ο ρομαντισμός γύρω από τη σχέση της Σουζούμε με το συνοδοιπόρο της δεν αποφεύγει την επιτήδευση – ούτε και το αμήχανο μειδίαμα, αν αναλογιστούμε την ηλικιακή διαφορά τους. Ωστόσο, το anime δεν παύει να είναι άψογο στο στήσιμό του, αλλά και να αποδεικνύει πως, αν το arthouse κοινό κοιτάξει πέρα από τους συνήθεις υπόπτους του είδους, σαν τον Μιγιαζάκι, το περιμένουν αρκετές εκπλήξεις…

Ιαπωνία. 2022. Διάρκεια: 122΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Suzume

Suzume no Tojimari
3
  • Animation
  • 2022
  • Διάρκεια: 122 '
  • Μανκότο Σινκάι

Ένα 17χρονο κορίτσι, η Σουζούμε, ξεκινά μια απρόβλεπτη περιπέτεια όταν γνωρίζει τυχαία έναν μυστηριώδη άντρα με την ικανότητα να ανοίγει μαγικές πόρτες, οι οποίες αποτελούν πέρασμα σε παράλληλες εφιαλτικές διαστάσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.