Τα 5 καλύτερα σάουντρακ του Ριουίτσι Σακαμότο

Αυτές είναι οι σπουδαιότερες κινηματογραφικές στιγμές του πρωτοποριακού σκηνοθέτη που πέθανε σε ηλικία 71 ετών.

Καλά Χριστούγεννα Κύριε Λόρενς «Καλά Χριστούγεννα Κύριε Λόρενς»

Χρειάζονται εκατοντάδες λέξεις για καταγράφει σε βάθος το πόσο σπουδαία και πρωτοποριακή υπήρξε η μουσική που σκαρφίστηκε ο Ριουίτσι Σακαμότο. Ο Ιάπωνας συνθέτης, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 71 ετών, υπήρξε καθοριστικός στο σμίλευμα πολλαπλών μουσικών ειδών, από την ποπ μέχρι την τέκνο, είτε ως μέλος των ριζοσπαστικών Yellow Magic Orchestra είτε ως σόλο καλλιτέχνης που επαναπροσδιόρισε την έννοια του μίνιμαλ.

Παράλληλα, ο Σακαμότο από τη δεκαετία του '80 μέχρι και το τέλος της ζωής του, δε σταμάτησε να παράγει μοναδικά σάουντρακ, πολλά εκ των οποίων αποτελούν σημεία αναφοράς στην κινηματογραφική μουσική. Εν είδη εισαγωγής στο έργο του, αλλά και για να τιμήσουμε τη μνήμη ενός ανεπανάληπτου συνθέτη, επιλέξαμε παρακάτω τα 5 καλύτερα σάουντρακ του Ριουίτσι Σακαμότο.

"Καλά Χριστούγεννα Κύριε Λόρενς" (Ναγκίσα Οσίμα, 1983)

Μία από τις πρώτες δουλειές του Σακαμότο στο σινεμά και εκείνη που τον έβαλε για τα καλά στον κινηματογραφικό χάρτη, θέλει τον Ιάπωνα όχι μόνο σε ρόλο συνθέτη αλλά και συμπρωταγωνιστή του Ντέιβιντ Μπόουι, σε ένα σπουδαίο φιλμ - σπουδή πάνω στη σύγκρουση διαφορετικών κουλτουρών.

"Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας" (Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, 1987)

Πανάξιο Όσκαρ και Γκράμι καλύτερου σάουντρακ για το λυρικό score, στο οποίο ο Σακαμότο συνεργάζεται με τον επίσης σπουδαίο Ντέιβιντ Μπερν και τον Κονγκ Σου. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α" για την ταινία εδώ.

"Τσάι στη Σαχάρα" (Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, 1990)

Ο κορυφαίος Ιταλός σκηνοθέτης εμπιστεύεται ξανά τον Ιάπωνα ο οποίος επαναλαμβάνει το θαύμα του, κοντράροντας με τις νότες του την ομορφιά των εικόνων της ταινίας.

"Snake Eyes" (Μπράιαν ντε Πάλμα, 1998)

Score - απόδειξη του εύρους του Σακαμότο, ο οποίος εδώ εγκλιματίζεται στην αύρα του φιλμ και υπογράφει συνθέσεις γεμάτες αγωνιώδες μυστήριο.

"Η Επιστροφή" (Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου, 2015)

Σε συνεργασία με τους alva noto, ο Ιάπωνας παραδίδει ένα από τα τελευταία αριστουργήματά του, σίγουρα ένα από τα καλύτερα σάουντρακς που ακούσαμε στα '10s στις σκοτεινές αίθουσες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.