Η Ταινιοθήκη μεταμορφώνεται σε μια "Dreamland"

Ένα πλούσιο πρόγραμμα avant-garde, πειραματικών και ποιητικών ταινιών έρχεται στη μικρή αίθουσα του σινεμά της Ιεράς Οδού.

Ticket of No Return «Ticket of No Return»

δΆτομα που δραστηριοποιούνται στο χώρο ΛΑΛΑ, όπου τους τελευταίους μήνες έχουν διοργανωθεί ουκ ολίγες προβολές σπάνιων ή υποτιμημένων ταινιών, φέρνουν την έμπνευσή τους στη μικρή αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (31/3-2/4), την οποία μεταμορφώνουν σε "Dreamland".

Με πλήρη τίτλο "Dreamland" - Φεστιβάλ Ονειρικού Κινηματογράφου, το πρόγραμμα απαρτίζεται από αφιερώματα σε παραγνωρισμένους δημιουργούς όπως επίσης avant-garde, πειραματικών και ποιητικών φιλμ που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα arthouse στεγανά. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο τύπου: "Το 'Dreamland' είναι μια επιθυμία, μια παρόρμηση, μια σπίθα. Δημιουργήθηκε από την ανάγκη να υπάρχει πρόσβαση στον πειραματικό και ποιητικό κινηματογράφο στην Αθήνα σε ένα ευρύτερο κοινό, πέρα από αυτό το κοινό που αποκαλούμε 'σινεφίλ'. Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους οι ταινίες ανοίγουν πύλες σε διαφορετικούς κόσμους, διευρύνοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα και τις δυνατότητές της".

Flaming Creatures
"Flaming Creatures"

Στο ίδιο δελτίο τύπου, επισημαίνεται πως "έμπνευση και το έναυσμα για αυτό το φεστιβάλ είναι το έργο του Τζακ Σμιθ. Το 2009 το Άλεξ Δημητρίου, εμπνευστ@ του 'Dreamland', είχε την τύχη να βρίσκεται στο Βερολίνο και να παρακολουθήσει το φεστιβάλ 'Live Film! Jack Smith'. Αυτό το φεστιβάλ του έδωσε την ευκαιρία να εμβαθύνει στον κόσμο του Σμιθ, να συναντήσει ανθρώπους που τον γνώριζαν και να ακούσει ιστορίες γι' αυτόν από πρώτο χέρι, καθώς και να δει τη δουλειά ανθρώπων που ενέπνευσε o Σμιθ και να τους ακούσει να μιλούν γι' αυτόν". Με τα λόγια του Άλεξ: "Βλέποντας τις σημαντικές ταινίες του Σμιθ 'Flaming Creatures' και 'Normal Love' βυθίστηκα στον κόσμο που δημιουργήθηκε μπροστά μου και το σώμα μου ένιωσε σαν να ήμουν μέρος αυτών των ταινιών, σαν να ήμουν κι εγώ εκεί μέσα. Από τότε ήλπιζα να φέρω κάποτε το έργο του Τζακ Σμιθ στην Αθήνα, στο σινεμά".

Veronique Tromokratisch
Veronique Tromokratisch

Αναπόφευκτα, τα φιλμ του Σμιθ δε θα μπορούσαν να λείπουν από το πρόγραμμα του "Dreamland", όπου παρουσιάζονται επιλεγμένες μικρού μήκους του δημιουργού από τα '60s, αλλά και το ντοκιμαντέρ για τον ίδιο "Escape from Rented Island: The Lost Paradise of Jack Smith" (Τζέρι Ταρτάλια). Βέβαια, στο μενού υπάρχουν ακόμα το εξαιρετικό "Ticket of No Return" της Ουλρίκε Ότινγκερ, όπως επίσης τα αταξινόμητα έργα των καλλιτεχνικών διδύμων Έλινορ Ορόρα Άσγκαρντ (Ellinor Aurora Aasgaard) & Ζέιν Άρμστρονγκ (Zayne Armstrong) και Filtig & Veronique Tromokratisch.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το "Dreamland" είναι ένα αυτοχρηματοδοτούμενο εγχείρημα και το εισιτήριο (€ 5) συμβάλλει στην κάλυψη κάποιων από τα έξοδα του φεστιβάλ.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του "Dreamland":

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Μεγαλόδοντας

Κακοφτιαγμένο και αταίριαστα σοβαροφανές b-movie, το οποίο χάνεται στο κενό μεταξύ "Sharknado" και "Σαγονιών του Καρχαρία".

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
01/06/2023

Πρόσκληση σε Φόνο

Μια ερασιτεχνικού επιπέδου κόπια του "Στα Μαχαίρια", τόσο κωμικοτραγικά προχειροφτιαγμένη που την ξεχνάς την ώρα που τη βλέπεις.

Ο Μπαμπούλας

Εφηβικό δράμα με horror περιτύλιγμα, αρκετά σκοτεινό για να ανατριχιάσει, αλλά όχι για να κρύψει τα δομικά ψεγάδια του.

Το Έγκλημά μου

Μυστήριο επιθεωρησιακού χαρακτήρα με επίκεντρο τη μάχη των φύλων που ωστόσο προφυλάσσεται από το ανάλαφρο και λαϊκής απεύθυνσης στιλιζάρισμά του.

Επίδοξοι Κληρονόμοι

Κωμωδία καταστάσεων που πείθει ως τέτοια μόνο στα χαρτιά, εξαιτίας του χιούμορ που αναζητείται με amber alert.

Τα Άνθη στα Άνθη

Η "Before" τριλογία του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ μιλάει ελληνικά με την ίδια φλύαρη φρεσκάδα, αλλά σαφώς λιγότερες κινηματογραφικές ιδέες.

Ο Μελισσοκόμος

Παγιδευμένος σε μια "ποιητική" αφηγηματική μανιέρα, ο Αγγελόπουλος στοχάζεται καλλιγραφικά και αυτάρεσκα πάνω στη σιωπή της Ιστορίας.