Η Ταινιοθήκη μεταμορφώνεται σε μια "Dreamland"

Ένα πλούσιο πρόγραμμα avant-garde, πειραματικών και ποιητικών ταινιών έρχεται στη μικρή αίθουσα του σινεμά της Ιεράς Οδού.

Ticket of No Return «Ticket of No Return»

δΆτομα που δραστηριοποιούνται στο χώρο ΛΑΛΑ, όπου τους τελευταίους μήνες έχουν διοργανωθεί ουκ ολίγες προβολές σπάνιων ή υποτιμημένων ταινιών, φέρνουν την έμπνευσή τους στη μικρή αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (31/3-2/4), την οποία μεταμορφώνουν σε "Dreamland".

Με πλήρη τίτλο "Dreamland" - Φεστιβάλ Ονειρικού Κινηματογράφου, το πρόγραμμα απαρτίζεται από αφιερώματα σε παραγνωρισμένους δημιουργούς όπως επίσης avant-garde, πειραματικών και ποιητικών φιλμ που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα arthouse στεγανά. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο τύπου: "Το 'Dreamland' είναι μια επιθυμία, μια παρόρμηση, μια σπίθα. Δημιουργήθηκε από την ανάγκη να υπάρχει πρόσβαση στον πειραματικό και ποιητικό κινηματογράφο στην Αθήνα σε ένα ευρύτερο κοινό, πέρα από αυτό το κοινό που αποκαλούμε 'σινεφίλ'. Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους οι ταινίες ανοίγουν πύλες σε διαφορετικούς κόσμους, διευρύνοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα και τις δυνατότητές της".

Flaming Creatures
"Flaming Creatures"

Στο ίδιο δελτίο τύπου, επισημαίνεται πως "έμπνευση και το έναυσμα για αυτό το φεστιβάλ είναι το έργο του Τζακ Σμιθ. Το 2009 το Άλεξ Δημητρίου, εμπνευστ@ του 'Dreamland', είχε την τύχη να βρίσκεται στο Βερολίνο και να παρακολουθήσει το φεστιβάλ 'Live Film! Jack Smith'. Αυτό το φεστιβάλ του έδωσε την ευκαιρία να εμβαθύνει στον κόσμο του Σμιθ, να συναντήσει ανθρώπους που τον γνώριζαν και να ακούσει ιστορίες γι' αυτόν από πρώτο χέρι, καθώς και να δει τη δουλειά ανθρώπων που ενέπνευσε o Σμιθ και να τους ακούσει να μιλούν γι' αυτόν". Με τα λόγια του Άλεξ: "Βλέποντας τις σημαντικές ταινίες του Σμιθ 'Flaming Creatures' και 'Normal Love' βυθίστηκα στον κόσμο που δημιουργήθηκε μπροστά μου και το σώμα μου ένιωσε σαν να ήμουν μέρος αυτών των ταινιών, σαν να ήμουν κι εγώ εκεί μέσα. Από τότε ήλπιζα να φέρω κάποτε το έργο του Τζακ Σμιθ στην Αθήνα, στο σινεμά".

Veronique Tromokratisch
Veronique Tromokratisch

Αναπόφευκτα, τα φιλμ του Σμιθ δε θα μπορούσαν να λείπουν από το πρόγραμμα του "Dreamland", όπου παρουσιάζονται επιλεγμένες μικρού μήκους του δημιουργού από τα '60s, αλλά και το ντοκιμαντέρ για τον ίδιο "Escape from Rented Island: The Lost Paradise of Jack Smith" (Τζέρι Ταρτάλια). Βέβαια, στο μενού υπάρχουν ακόμα το εξαιρετικό "Ticket of No Return" της Ουλρίκε Ότινγκερ, όπως επίσης τα αταξινόμητα έργα των καλλιτεχνικών διδύμων Έλινορ Ορόρα Άσγκαρντ (Ellinor Aurora Aasgaard) & Ζέιν Άρμστρονγκ (Zayne Armstrong) και Filtig & Veronique Tromokratisch.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το "Dreamland" είναι ένα αυτοχρηματοδοτούμενο εγχείρημα και το εισιτήριο (€ 5) συμβάλλει στην κάλυψη κάποιων από τα έξοδα του φεστιβάλ.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του "Dreamland":

Περισσότερες πληροφορίες

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
23/04/2024

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (18-24/4)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.