Οι "Πικροδάφνες" της Πάολας Ρεβενιώτη ανθίζουν στην Κυψέλη

Το ντοκιμαντέρ της εμβληματικής και πολυπρισματικής δημιουργού προβάλλεται εδώ και μήνες γεμίζοντας κάθε εβδομάδα το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.

Οι Πικροδάφνες

Πολυπρισματική δημιουργός και εμβληματική περσόνα, η Πάολα Ρεβενιώτη τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί στην παραγωγή μιας σειράς από ντοκιμαντέρ, ενίοτε βιωματικά, τα οποία προσφέρουν πολύτιμη ορατότητα σε θεματικές αφανείς στο ελληνικό σινεμά. Όπως συμβαίνει και με τις "Πικροδάφνες", την ταινία που απέσπασε δύο βραβεία στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (ειδική μνεία στα τμήματα Film Forward και Mermaid) και η οποία τους τελευταίους μήνες γεμίζει εβδομαδιαία το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.

Η Ρεβενιώτη και η ομάδα της, αναζητώντας μια αίθουσα να παρουσιάσουν τις "Πικροδάφνες", οδηγήθηκαν στο πάντα φιλόξενο υπόγειο της Κύπρου, στην Κυψέλη, όπου προγραμματίστηκαν δύο προβολές τον περασμένο Οκτώβριο. Έκτοτε και εξαιτίας της εξαιρετικά θερμής ανταπόκρισης του κοινού, το οποίο γέμιζε κάθε φορά το Κέντρο, έχουν περάσει πάνω από 20 προβολές και περισσότερα από 1.000 κομμένα εισιτήρια. Πρόκειται για μια πραγματική επιτυχία, δεδομένου ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια τυπική κινηματογραφική διανομή η οποία "απλώνεται" σε βάθος επτά μηνών πια.

Η ταινία ακολουθεί την Μπέτυ Βακαλίδου, την Εύα Κουμαριανού και την Πάολα Ρεβενιώτη, τρεις τρανς γυναίκες που γνωρίζονται μεταξύ τους περισσότερα από σαράντα χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής βόλτας στην Αθήνα. Η Μπέτυ, η Εύα και η Πάολα επισκέπτονται ξανά τους δρόμους όπου ξεκίνησαν από νεαρή ηλικία τη σεξεργασία, τα μέρη στα οποία χάρηκαν τη ζωή, αγάπησαν και αγαπηθήκαν κι εκείνα όπου αγωνίστηκαν, έζησαν και αντιστάθηκαν. Διαβάστε την κριτική του "α" για το ντοκιμαντέρ εδώ, ενώ θυμίζουμε πως οι "Πικροδάφνες" ήταν μια από τις αγαπημένες ταινίες του περιοδικού τη χρονιά που πέρασε.

Οι "Πικροδάφνες" προβάλλονται μονάχα δύο  ακόμα φορές στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, στις 26/3 και τις 9/4.

Περισσότερες πληροφορίες

Πικροδάφνες

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2021
  • Διάρκεια: 67 '
  • Πάολα Ρεβενιώτη

Μια βόλτα στη νυχτερινή Αθήνα μέσα από τα μάτια της Μπέτυς Βακαλίδου, της Εύας Κουμαριανού και της Πάολας Ρεβενιώτη, τριών τρανς γυναικών που δούλεψαν χρόνια ως σεξεργάτριες.

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Κύπρου 91Α, Κυψέλη
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.