Το Τριανόν απαντά στο e-ΕΦΚΑ σχετικά με τα σινεμά Άστορ & Ιντεάλ

Ο υπεύθυνος του κινηματογράφου Μιχάλης Ζέης τοποθετείται μετά την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της διατηρητέας χρήσης των δύο κινηματογράφων.

astor_new3

Πριν από λίγες μέρες, έγινε γνωστό πως ο e-ΕΦΚΑ επικαλείστηκε αυθαίρετα ένα παλαιότερο άρθρο του Αθηνοράματος, για να υποστηρίξει τη θέση του προς το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος πως οι ιστορικί κινηματογράφοι Άστορ και Ιντεάλ δεν πρέπει να ανακηρυχθούν διατηρητέοι ως προς τη χρήση τους. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Συγκεκριμένα, ο φορέας απομόνωσε δήλωση του υπευθύνου του Τριανόν Μιχάλη Ζέη ("Ο κινηματογράφος θα γίνει σαν το βινύλιο. Για λίγους και με ακριβό εισιτήριο. Στη σύγχρονη πραγματικότητα τα έσοδα που έχει από τις ταινίες της κανονικής προβολής ένας κινηματογράφος δεν φτάνουν ούτε για έναν υπάλληλο. Μόνο από χόμπι πλέον μπορεί να διατηρεί κάποιος επιχειρηματίας χειμερινό κινηματογράφο"), η οποία περιλαμβάνεται στο εν λόγω άρθρο στο πλαίσιο μιας συζήτησης για το μέλλον του κινηματογράφου, προκειμένου να στοιχειοθετήσει τη θέση του και απομακρύνοντας την από τα συμφραζόμενά της.

Τώρα, ο κ. Ζέης τοποθετείται στα γεγονότα μέσω ανακοίνωσής του που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:

"Απάντηση σχετικά με την επιστολή – αιτιολογική έκθεση με Αρ. Πρωτ. 69187 – 10/02/23 με ΘΕΜΑ : "Χαρακτηρισμός ή μη ως διατηρητέας της χρήσης "κινηματογράφου -θεάτρου" με την επωνυμία "IDEAL (ΙΝΤΕΑΛ)", στο διατηρητέο κτίριο επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 46, στον Δήμο Αθηναίων,ιδιοκτησίας e-ΕΦΚΑ"
Σχετικά : Η υπ’ αριθμ.πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/4245/125/13.01.2023 αιτιολογική έκθεσητης Δ/νσης Αρχιτεκτονικής, Oικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων. 

Διαβάζοντας  το άρθρο του Αθηνοράματος της 6ης Μαρτίου 2023 για την απειλή του να κλείσουν οι δύο ιστορικοί κινηματογράφοι του κέντρου της Αθήνας Ιντεάλ και Άστορ, μείναμε εμβρόντητοι μπροστά στην ανάγνωση του ονόματος του διευθυντή του ΤΡΙΑΝΟΝ Μιχάλη Ζέη. Αφού αναζητήσαμε και την σχετική επιστολή του e-ΕΦΚΑ συγκλονιστήκαμε από τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε μία πολύ συγκεκριμένη άποψη - φράση, η οποία αναπαράχθηκε εντελώς αποπροσανατολιστικά.

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο Τριανόν πάνελ συζήτησης στο πλαίσιο του 35ου 'Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου', στο οποίο συμμετείχαν ο Γιάννης Οικονομίδης, ο Ηλίας Γεωργιόπουλος, ο Βασίλης Μαζωμένος, ο Νίνος Μικελίδης και ο Μιχάλης Ζέης. Οι απόψεις που εκφράστηκαν σχετίζονταν με το  μέλλον του κινηματογράφου και με το ποιες ενέργειες θα πρέπει να γίνουν ώστε να αναστραφεί κάθε δυσοίωνη πρόβλεψη. Μια συζήτηση δηλαδή η οποία είχε σκοπό να αναδείξει τρόπους για τη βιωσιμότητα του κινηματογράφου και την ενίσχυσή του ως μέσου.

Σε καμία περίπτωση δεν ειπώθηκε ή εννοήθηκε ή υπονοήθηκε ότι το μέλλον του κινηματογράφου είναι το κλείσιμο των  κινηματογραφικών αιθουσών και η αλλαγή χρήσης τους. Αντιθέτως υποστηρίξαμε ότι το μέλλον της κινηματογραφικής παραγωγής είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κινηματογραφική αίθουσα και η κινηματογραφική αίθουσα με τον πολιτισμό της χώρας. Η προστασία του κινηματογράφου ως είδος εν γένει προϋποθέτει την προστασία και διατήρηση των κινηματογραφικών αιθουσών ακριβώς για να μη γίνει ένα είδος πολυτελείας.

Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι ο κινηματογράφος είναι ένα κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η μεγάλη αξία του κινηματογράφου είναι αντικειμενική. Η διάσωση του κινηματογράφου και ο χαρακτηρισμός της διατηρητέας χρήσης είναι ζήτημα κοινωνικό και πολιτικό. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο υπάρχει η έννοια του διατηρητέου.
Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν οι προστατευόμενες περιοχές, τα προστατευόμενα μνημεία, οι εθνικοί δρυμοί, οι υγροβιότοποι κ.ο.κ.

Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης Ελληνικών φορέων όπως το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το ΕΚΟΜΕ, η Διεύθυνση παραστατικών τεχνών και κινηματογράφου του ΥΠΠΟΑ και πολλών Ευρωπαϊκών φορέων όπως τα Creative Europe Media, τα Europa Cinemas, η CICAE.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο άνθρωποι με διεθνή αναγνώριση, όπως η Μελίνα Μερκούρη, που ανέδειξαν πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά τη χώρα, με βαθιά ματιά στο μέλλον οραματίστηκαν και νομοθέτησαν τη διατηρητέα χρήση των κινηματογράφων.

Επιπλέον ο e-ΕΦΚΑ δεν μπήκε καν στον κόπο να επικοινωνήσει μαζί μας, ώστε αφενός να μας ενημερώσει για τη συμπερίληψη του ονόματός μας και αφετέρου για να διερευνήσει περισσότερο την ουσία των λεχθέντων. Η αναφορά, και μόνο, του ονόματός μας σε αυτήν την επονείδιστη επιστολή, μας προσβάλλει και μας συκοφαντεί.

Το έγγραφο διακινείται με την επικεφαλίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Είναι απορίας άξιον πως το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων εκφράζει ανερυθρίαστα την άποψη ότι πρέπει να εκλείψει ο κινηματογράφος σαν αίθουσα και να πάψει να είναι ένα κοινωνικό αγαθό που αφορά τους πολλούς. Μας υπενθυμίζει με το χειρότερο τρόπο ότι η περιρρέουσα ανησυχία για απουσία κοινωνικού κράτους επιβεβαιώνεται ακόμη και εδώ. Πάνω από όλα μας υπενθυμίζει ότι ο πολιτισμός της χώρας, ΝΑΙ! βάλλεται από το κλείσιμο του ΙΝΤΕΑΛ.

Το ΤΡΙΑΝΟΝ και οι άνθρωποί του υπηρετούμε 70 (ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ) συναπτά, συνεχόμενα και αδιάκοπα έτη την 7η τέχνη με κάθε μέσον που διαθέτουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, ψυχή τε και σώματι, αφιερωμένοι 100% στον κινηματογράφο και δεν ανεχόμαστε ηθικά καμία επιστολή – αιτιολογική έκθεση ή ό,τι άλλο, να μας τοποθετεί ύπουλα στην άλλη όχθη.

Κινηματογράφος ΤΡΙΑΝΟΝ"

Περισσότερες πληροφορίες

Άστορ

Σταδίου 28 (είσοδος από στοά Κοραή) (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)

Ιντεάλ

Πανεπιστημίου 46 (στάση μετρό Πανεπιστήμιο)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος αποκαλύπτει τα "Φαντάσματα της Επανάστασης"

Συζητάμε με το δημιουργό για το νέο υβριδικό φιλμ του, στο οποίο μύθος, πραγματικότητα και αληθινές προσωπικότητες της Ιστορίας εμφανίζονται μαγικά στη σύγχρονη Τεργέστη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/03/2023

Η Ταινιοθήκη μεταμορφώνεται σε μια "Dreamland"

Ένα πλούσιο πρόγραμμα avant-garde, πειραματικών και ποιητικών ταινιών έρχεται στη μικρή αίθουσα του σινεμά της Ιεράς Οδού.

John Wick: Κεφάλαιο 4

Το πολύ σκληρό για να πεθάνει franchise επιστρέφει με σημάδια κόπωσης, πλην όμως προσφέρει ξανά απαράμιλλης γοητείας δράση με τη μορφή ενός σεβάσμιου ρέκβιεμ για τον πλέον δημοφιλή σύγχρονο action hero.

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Βραβείο κριτικών στις Κάννες για ένα σφιχτοδεμένο, αν και μεγάλης διάρκειας, δράμα χαρακτήρων το οποίο ανατέμνει σε βάθος τις εύθραυστες ισορροπίες, τις εμμονές και τις πολλαπλές αγκυλώσεις της ιρανικής (και όχι μόνον) κοινωνίας.

Utama, το Σπίτι μας

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία πάνω σ’ έναν "παρελθόντα" τρόπο ζωής. Γήινο, αθόρυβο και περήφανο.

Ο Άντρας των Ονείρων μου

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Βερολίνο για μια συνολικά προβλέψιμη, αλλά διακριτικά καυστική και συναισθηματικά ώριμη κομεντί πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία, τη μάχη των δύο φύλων και την τεχνητή νοημοσύνη.

Φαντάσματα της Επανάστασης

Ιστορικά γεγονότα, σινεφίλ φαντασία, ταινία εποχής και σύγχρονη κωμωδία συνδυάζονται γεμάτα ιδέες, αλλά χωρίς ισορροπία, σε ένα παιχνιδιάρικο στοχασμό πάνω στην ελληνική ταυτότητα και την ευρωπαϊκή κληρονομιά.