"Radio days": Το ραδιόφωνο συναντά την 7η Τέχνη στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ο Αθήνα 98.4 και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζουν το τετραήμερο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ "Radio days", με ταινίες που ανέδειξαν τη δύναμη και την επίδραση του ραδιοφώνου στη ζωή μας.

Μέρες ραδιοφώνου από (το) σπίτι!

Από την Πέμπτη 2 έως την Κυριακή 5 Μαρτίου, το ραδιόφωνο πρωταγωνιστεί σε εννέα επιλεγμένες ταινίες, ανάμεσά τους ασπρόμαυρες, ευρωπαϊκές και κλασικά φιλμ. Κάθε μέρα καλεσμένοι- έκπληξη θα προλογίζουν τις ταινίες. Οι Radio Days παρουσιάζουν, σε πρώτη προβολή σε αθηναϊκή αίθουσα, το ντεμπούτο του Β. Μ. Καρντονά για το πειρατικό ραδιόφωνο στα 80s, την ταινία "Les Magnetiques (2021)".

Ποιες ταινίες μας έρχονται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε κινηματογραφικές αναφορές στο Ραδιόφωνο;

  • Η αγαπημένη των κριτικών, ταινία ενηλικίωσης του Τζορτζ Λούκας, "American Grafffti" (1973).
  • Τα δύο φιλμ του 1987: το Radio days του Γούντι Άλεν, που δανείζει και το όνομά του στο αφιέρωμα και το αντιπολεμικό "Good Morning Vietnam" με το ρεσιτάλ ερμηνείας του Ρόμπιν Γουίλιαμς.
  • Ο ασπρόμαυρος κινηματογράφος έχει την τιμητική του στο αφιέρωμα, με την αντιφασιστική σάτιρα, "The great dictator" (1940) με τον Τσάρλι Τσάπλιν, την ταινία "Οι Γερμανοί ξανάρχονται" (1948) που καθιέρωσε τον Βασίλη Λογοθετίδη ως κωμικό, αλλά και το πρώτο ελληνικό κινηματογραφικό μιούζικαλ "Χαρούμενο ξεκίνημα" (1953), με τον δημοφιλή εκφωνητή του ραδιοφώνου Γιώργο Οικονομίδη και τους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου σε πρώτο πλάνο.

ΑΘΗΝΑ 984-ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει και δύο ταινίες μικρού μήκους, την "εκπομπή" (1968) του Θόδωρου Αγγελόπουλου και την πρόσφατης παραγωγής ταινία των Ταξιάρχη Δεληγιάννη-Βασίλη Τσιουβάρα, "À la carte (2021), που μας μεταφέρει στο ραδιοφωνικό στούντιο. H επιμέλεια και ο συντονισμός του αφιερώματος είναι των Νάνσυ Αγγελοπούλου (δημοσιογράφος) και Μαρίας Κομνηνού (πρόεδρος του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης).

athina984fm.gr, tainiothiki.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.