5 κλασικά αριστουργήματα του Ζαν-Πιέρ Μελβίλ στο Cinobo

Κρατώντας απόσταση από τη νουβέλ βαγκ και υπηρετώντας κυρίως το φιλμ νουάρ, οι ιστορίες παρανόμων του «ποιητή του υποκόσμου» καθηλώνουν μέχρι και σήμερα.

Ο Χαφιές

Το Cinobo συγκεντρώνει και παρουσιάζει πέντε κλασικά αριστουργήματα της φιλμογραφίας του Ζαν-Πιέρ Μελβίλ από τις 10 Φεβρουαρίου. Κρατώντας απόσταση από τη νουβέλ βαγκ και υπηρετώντας κυρίως το φιλμ νουάρ, οι ιστορίες παρανόμων του "ποιητή του υποκόσμου" καθηλώνουν μέχρι και σήμερα, έχοντας υπάρξει μερικές από τις πιο επιδραστικές ταινίες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, με πρωταγωνιστές τον Αλέν Ντελόν, την Κατρίν Ντενέβ, τον Ιβ Μοντάν, τον Ζαν-Πολ Μπελμοντό και άλλους θρύλους του γαλλικού σινεμά.

Ο Μελβίλ μπορεί να μην είναι το πρώτο όνομα που έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεται κανείς το γαλλικό Νέο Κύμα, καθώς άφησε στην άκρη τα κινηματογραφικά και ιδεολογικά κινήματα και διαμόρφωσε το γαλλικό σινεμά με τον δικό του, ατομικιστικό τρόπο. Οι κοφτεροί σαν μαχαίρι διάλογοι, η σκληρή και ρεαλιστική ατμόσφαιρα, τα αλησμόνητα σκηνικά και κοστούμια και η ειλικρινής προσέγγιση στις ιστορίες των καταδικασμένων αντι-ηρώων, δημιούργησαν μια αειθαλή κινηματογραφική παράδοση που επηρέασε αμέτρητους κινηματογραφιστές και συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Μπομπ ο Χαρτοπαίχτης (Bob le Flambeur, 1956)

Μπομπ ο Χαρτοπαίχτης (Bob le Flambeur, 1956)

Το αρχετυπικό γκανγκστερικό νουάρ του Μελβίλ που επηρέασε όσο λίγα τις μετέπειτα γενιές κινηματογραφιστών, από τη Νουβέλ Βαγκ μέχρι τον Μάικλ Μαν και τον Κουέντιν Ταραντίνο.

Ο Χαφιές (Le Doulos, 1962)

Λάτρης του αμερικανικού φιλμ νουάρ, αλλά και των γαλλικών policiers, ο Μελβίλ έγραψε τη δική του ιστορία με γκανγκστερικές ταινίες βουτηγμένες στις σκιές του υποκόσμου. Ο Χαφιές, στον οποίο ο Ζαν-Πολ Μπελμοντό δίνει μία από τις πρώτες σπουδαίες ερμηνείες του, είναι μία από αυτές.

Η Μεγάλη Στρατιά των Αφανών Ηρώων (The Army of Shadows, 1969)

Η Μεγάλη Στρατιά των Αφανών Ηρώων (The Army of Shadows, 1969)

Υποτιμημένο στην εποχή του και εξαφανισμένο για χρόνια, το πιο προσωπικό φιλμ του τεράστιου Μελβίλ για τη Γαλλική Αντίσταση, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, αναγνωρίζεται πλέον ως το αριστούργημα της φιλμογραφίας του.

Ο Κόκκινος Κύκλος (Le Cercle Rouge, 1970)

Ο "ποιητής του υποκόσμου" επιστρατεύει στην προτελευταία ταινία του τους Αλέν Ντελόν, Ιβ Μοντάν και Τζιαν Μαρία Βολοντέ για ακόμα ένα αριστουργηματικό policier, ένα υπόδειγμα μοναδικής αφηγηματικής κι αισθητικής ακρίβειας, με αποκορύφωμα την ανεπανάληπτη σκηνή της ληστείας.

Ο Μπάτσος (A Cop, 1972)

Κάπου ανάμεσα στη νουβέλ βαγκ και στο αστυνομικό νουάρ, η τελευταία ταινία του Μελβίλ διαθέτει απαγορευμένους έρωτες, επικίνδυνα "τελευταία σχέδια" και ένα αξεπέραστο κεντρικό δίδυμο των Αλέν Ντελόν και Κατρίν Ντενέβ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι 5 καλύτερες ταινίες του Ακίρα Κουροσάβα

Επιλέγουμε τα πέντε αριστουργήματα του αξεπέραστου Ιάπωνα σκηνοθέτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
23/03/2023

Ένα φεμινιστικό ντοκιμαντέρ και το "Άκουσέ με" στο ΚΠΙΣΝ

Το νέο φιλμ της Μαρίας Ντούζα αλλά και μια επίκαιρη ταινία τεκμηρίωσης του HBO προβάλλονται στο πλαίσιο του φεστιβάλ WOW - Women of the World Festival.

Ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος αποκαλύπτει τα "Φαντάσματα της Επανάστασης"

Συζητάμε με το δημιουργό για το νέο υβριδικό φιλμ του, στο οποίο μύθος, πραγματικότητα και αληθινές προσωπικότητες της Ιστορίας εμφανίζονται μαγικά στη σύγχρονη Τεργέστη.

Η Ταινιοθήκη μεταμορφώνεται σε μια "Dreamland"

Ένα πλούσιο πρόγραμμα avant-garde, πειραματικών και ποιητικών ταινιών έρχεται στη μικρή αίθουσα του σινεμά της Ιεράς Οδού.

John Wick: Κεφάλαιο 4

Το πολύ σκληρό για να πεθάνει franchise επιστρέφει με σημάδια κόπωσης, πλην όμως προσφέρει ξανά απαράμιλλης γοητείας δράση με τη μορφή ενός σεβάσμιου ρέκβιεμ για τον πλέον δημοφιλή σύγχρονο action hero.

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Βραβείο κριτικών στις Κάννες για ένα σφιχτοδεμένο, αν και μεγάλης διάρκειας, δράμα χαρακτήρων το οποίο ανατέμνει σε βάθος τις εύθραυστες ισορροπίες, τις εμμονές και τις πολλαπλές αγκυλώσεις της ιρανικής (και όχι μόνον) κοινωνίας.

Utama, το Σπίτι μας

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία πάνω σ’ έναν "παρελθόντα" τρόπο ζωής. Γήινο, αθόρυβο και περήφανο.