Ψυχοθεραπεία, σινεμά και "Μια Επικίνδυνη Μέθοδος"

Η σειρά προβολών «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική» συστήνεται από την αρχή ως «Σινεμά Ψ» και σας προσκαλεί στη θέαση της ταινίας του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.

Μια επικίνδυνη μέθοδος

Ο κλάδος Τέχνης της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) επανέρχεται φέτος με τον θεσμό "Κινηματογράφος και Ψυχιατρική" που μετονομάζεται εφεξής "Σινεμά Ψ". Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στις 6 μ.μ., εγκαινιάζεται η νέα συνεργασία με τον κινηματογράφο Τριανόν με την προβολή της ταινίας "Μια Επικίνδυνη Μέθοδος" (Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ). Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονιστή τον Στέλιο Κρασανάκη, Ψυχίατρο –Δραματοθεραπευτή-Διδάσκοντα ΕΚΠΑ και ομιλητές τον Νίκο Τζαβάρα, Καθηγητή ψυχιατρικής-Ψυχαναλυτή και τη Χρυσή Γιαννουλάκη, Ψυχίατρο-Ψυχαναλύτρια.

Η "Επικίνδυνη Μέθοδος" είναι ένα ψυχολογικό δράμα που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και αναφέρεται στη θεραπευτική και όχι μόνο σχέση του Καρλ Γιούνγκ με την γοητευτική ασθενή Σαμπίνα Σπιλρέιν με τη μέθοδο του δασκάλου του Σίγκμουντ Φρόιντ. Μια παθιασμένη σχέση ξεκινά ανάμεσα στους τρεις αλλά και τον Όττο Γκρος. Η Σαμπίνα αργότερα θα εργαστεί ως ψυχαναλύτρια και πρέσβειρα της ψυχανάλυσης στη Ρωσία. 

Η θεματική του φετινού προγράμματος "Η ψυχοθεραπεία στην έβδομη τέχνη" επιδιώκει τη συμμετοχή στην περιρρέουσα επίκαιρη συζήτηση, που αφορά την αναγνώριση της ψυχοθεραπείας στη χώρα μας και τον επαγγελματικό ρόλο του ψυχοθεραπευτή.

Στόχος του αφιερώματος είναι η τριπλή συνάντηση του υποκειμενικού λόγου του θεατή με τον λόγο του δημιουργού και τον λόγο της επιστήμης, της ψυχιατρικής και της ψυχοθεραπείας, με πρόθεση την ανάδειξη του κρυφού αλλά και φανερού λόγου της ταινίας.

Το πρόγραμμα των προβολών υπαγορεύεται αφ΄ ενός από το ερώτημα "Ποια μπορεί να είναι η συμβολή της ψυχανάλυσης στη μελέτη του κινηματογραφικού σημαίνοντος;", ερώτημα που έχει ήδη τεθεί από τον Κριστιάν Μετς, και αφ’ ετέρου, από την επιθυμία της ίδιας ψυχιατρικής κοινότητας να συνεργαστεί με έγκυρους φορείς του κινηματογραφικού χώρου και να συναρθρώσουμε έναν κοινό λόγο για την κοινωνία και τα προβλήματά της, μέσα από την δυναμική ταινιών εμπνευσμένων δημιουργών.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τριανόν

Κοδριγκτώνος 21 (Πατησίων 101) (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι 5 καλύτερες ταινίες του Ακίρα Κουροσάβα

Επιλέγουμε τα πέντε αριστουργήματα του αξεπέραστου Ιάπωνα σκηνοθέτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
23/03/2023

Ένα φεμινιστικό ντοκιμαντέρ και το "Άκουσέ με" στο ΚΠΙΣΝ

Το νέο φιλμ της Μαρίας Ντούζα αλλά και μια επίκαιρη ταινία τεκμηρίωσης του HBO προβάλλονται στο πλαίσιο του φεστιβάλ WOW - Women of the World Festival.

Ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος αποκαλύπτει τα "Φαντάσματα της Επανάστασης"

Συζητάμε με το δημιουργό για το νέο υβριδικό φιλμ του, στο οποίο μύθος, πραγματικότητα και αληθινές προσωπικότητες της Ιστορίας εμφανίζονται μαγικά στη σύγχρονη Τεργέστη.

Η Ταινιοθήκη μεταμορφώνεται σε μια "Dreamland"

Ένα πλούσιο πρόγραμμα avant-garde, πειραματικών και ποιητικών ταινιών έρχεται στη μικρή αίθουσα του σινεμά της Ιεράς Οδού.

John Wick: Κεφάλαιο 4

Το πολύ σκληρό για να πεθάνει franchise επιστρέφει με σημάδια κόπωσης, πλην όμως προσφέρει ξανά απαράμιλλης γοητείας δράση με τη μορφή ενός σεβάσμιου ρέκβιεμ για τον πλέον δημοφιλή σύγχρονο action hero.

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Βραβείο κριτικών στις Κάννες για ένα σφιχτοδεμένο, αν και μεγάλης διάρκειας, δράμα χαρακτήρων το οποίο ανατέμνει σε βάθος τις εύθραυστες ισορροπίες, τις εμμονές και τις πολλαπλές αγκυλώσεις της ιρανικής (και όχι μόνον) κοινωνίας.

Utama, το Σπίτι μας

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία πάνω σ’ έναν "παρελθόντα" τρόπο ζωής. Γήινο, αθόρυβο και περήφανο.