Ψυχοθεραπεία, σινεμά και "Μια Επικίνδυνη Μέθοδος"

Η σειρά προβολών «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική» συστήνεται από την αρχή ως «Σινεμά Ψ» και σας προσκαλεί στη θέαση της ταινίας του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.

Μια επικίνδυνη μέθοδος

Ο κλάδος Τέχνης της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) επανέρχεται φέτος με τον θεσμό "Κινηματογράφος και Ψυχιατρική" που μετονομάζεται εφεξής "Σινεμά Ψ". Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στις 6 μ.μ., εγκαινιάζεται η νέα συνεργασία με τον κινηματογράφο Τριανόν με την προβολή της ταινίας "Μια Επικίνδυνη Μέθοδος" (Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ). Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονιστή τον Στέλιο Κρασανάκη, Ψυχίατρο –Δραματοθεραπευτή-Διδάσκοντα ΕΚΠΑ και ομιλητές τον Νίκο Τζαβάρα, Καθηγητή ψυχιατρικής-Ψυχαναλυτή και τη Χρυσή Γιαννουλάκη, Ψυχίατρο-Ψυχαναλύτρια.

Η "Επικίνδυνη Μέθοδος" είναι ένα ψυχολογικό δράμα που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και αναφέρεται στη θεραπευτική και όχι μόνο σχέση του Καρλ Γιούνγκ με την γοητευτική ασθενή Σαμπίνα Σπιλρέιν με τη μέθοδο του δασκάλου του Σίγκμουντ Φρόιντ. Μια παθιασμένη σχέση ξεκινά ανάμεσα στους τρεις αλλά και τον Όττο Γκρος. Η Σαμπίνα αργότερα θα εργαστεί ως ψυχαναλύτρια και πρέσβειρα της ψυχανάλυσης στη Ρωσία. 

Η θεματική του φετινού προγράμματος "Η ψυχοθεραπεία στην έβδομη τέχνη" επιδιώκει τη συμμετοχή στην περιρρέουσα επίκαιρη συζήτηση, που αφορά την αναγνώριση της ψυχοθεραπείας στη χώρα μας και τον επαγγελματικό ρόλο του ψυχοθεραπευτή.

Στόχος του αφιερώματος είναι η τριπλή συνάντηση του υποκειμενικού λόγου του θεατή με τον λόγο του δημιουργού και τον λόγο της επιστήμης, της ψυχιατρικής και της ψυχοθεραπείας, με πρόθεση την ανάδειξη του κρυφού αλλά και φανερού λόγου της ταινίας.

Το πρόγραμμα των προβολών υπαγορεύεται αφ΄ ενός από το ερώτημα "Ποια μπορεί να είναι η συμβολή της ψυχανάλυσης στη μελέτη του κινηματογραφικού σημαίνοντος;", ερώτημα που έχει ήδη τεθεί από τον Κριστιάν Μετς, και αφ’ ετέρου, από την επιθυμία της ίδιας ψυχιατρικής κοινότητας να συνεργαστεί με έγκυρους φορείς του κινηματογραφικού χώρου και να συναρθρώσουμε έναν κοινό λόγο για την κοινωνία και τα προβλήματά της, μέσα από την δυναμική ταινιών εμπνευσμένων δημιουργών.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τριανόν

Κοδριγκτώνος 21 (Πατησίων 101) (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.