Ψυχοθεραπεία, σινεμά και "Μια Επικίνδυνη Μέθοδος"

Η σειρά προβολών «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική» συστήνεται από την αρχή ως «Σινεμά Ψ» και σας προσκαλεί στη θέαση της ταινίας του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.

Μια επικίνδυνη μέθοδος

Ο κλάδος Τέχνης της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) επανέρχεται φέτος με τον θεσμό "Κινηματογράφος και Ψυχιατρική" που μετονομάζεται εφεξής "Σινεμά Ψ". Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στις 6 μ.μ., εγκαινιάζεται η νέα συνεργασία με τον κινηματογράφο Τριανόν με την προβολή της ταινίας "Μια Επικίνδυνη Μέθοδος" (Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ). Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονιστή τον Στέλιο Κρασανάκη, Ψυχίατρο –Δραματοθεραπευτή-Διδάσκοντα ΕΚΠΑ και ομιλητές τον Νίκο Τζαβάρα, Καθηγητή ψυχιατρικής-Ψυχαναλυτή και τη Χρυσή Γιαννουλάκη, Ψυχίατρο-Ψυχαναλύτρια.

Η "Επικίνδυνη Μέθοδος" είναι ένα ψυχολογικό δράμα που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και αναφέρεται στη θεραπευτική και όχι μόνο σχέση του Καρλ Γιούνγκ με την γοητευτική ασθενή Σαμπίνα Σπιλρέιν με τη μέθοδο του δασκάλου του Σίγκμουντ Φρόιντ. Μια παθιασμένη σχέση ξεκινά ανάμεσα στους τρεις αλλά και τον Όττο Γκρος. Η Σαμπίνα αργότερα θα εργαστεί ως ψυχαναλύτρια και πρέσβειρα της ψυχανάλυσης στη Ρωσία. 

Η θεματική του φετινού προγράμματος "Η ψυχοθεραπεία στην έβδομη τέχνη" επιδιώκει τη συμμετοχή στην περιρρέουσα επίκαιρη συζήτηση, που αφορά την αναγνώριση της ψυχοθεραπείας στη χώρα μας και τον επαγγελματικό ρόλο του ψυχοθεραπευτή.

Στόχος του αφιερώματος είναι η τριπλή συνάντηση του υποκειμενικού λόγου του θεατή με τον λόγο του δημιουργού και τον λόγο της επιστήμης, της ψυχιατρικής και της ψυχοθεραπείας, με πρόθεση την ανάδειξη του κρυφού αλλά και φανερού λόγου της ταινίας.

Το πρόγραμμα των προβολών υπαγορεύεται αφ΄ ενός από το ερώτημα "Ποια μπορεί να είναι η συμβολή της ψυχανάλυσης στη μελέτη του κινηματογραφικού σημαίνοντος;", ερώτημα που έχει ήδη τεθεί από τον Κριστιάν Μετς, και αφ’ ετέρου, από την επιθυμία της ίδιας ψυχιατρικής κοινότητας να συνεργαστεί με έγκυρους φορείς του κινηματογραφικού χώρου και να συναρθρώσουμε έναν κοινό λόγο για την κοινωνία και τα προβλήματά της, μέσα από την δυναμική ταινιών εμπνευσμένων δημιουργών.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τριανόν

Κοδριγκτώνος 21 (Πατησίων 101) (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ζωικό Βασίλειο

Βραβευμένη με πέντε Σεζάρ αλληγορία φαντασίας, η οποία ξεκινάει σαν μαύρη κωμωδία και εξελίσσεται σε δραματικό θρίλερ. Κερδίζει το στοίχημα του ρεαλισμού, δυσκολεύεται όμως να χειριστεί ευρηματικά την κορύφωσή της.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
30/05/2024

Τα Ταρώ του Θανάτου

Εντελώς μπανάλ τρομο-συνταγή, η οποία με την πιο χαλαρή σεναριακή αφορμή βάζει μπροστά μια σειρά σαδιστικών φόνων τινέιτζερ.

Η Κόρη του Μπαμπά

Κωμωδία και δράμα διασταυρώνονται σε μια παιχνιδιάρικη, αλλά υπερβολικά γαλλική (εξυπνακίστικα φλύαρη) ιστορία πολλαπλών ενηλικιώσεων.

Γιάννης Σπανός: Πίσω απ' τη Μαρκίζα

Εξομολογήσεις και πληροφορίες συνθέτουν μια περισκοπική όσο και κινηματογραφικά λιτή προσέγγιση στο έργο ενός μελωδικού, απρόβλεπτου και σεμνότατου μουσικού δημιουργού.

Ελεγεία της Μόσχας

Βασισμένος σε προϋπάρχον κυρίως υλικό, ένας καταξιωμένος ταρκοφσκικός μαθητής προσπαθεί να περιγράψει την ιδιοσυγκρασία και το πνεύμα του δασκάλου του.

Ένα νέο κινηματογραφικό φεστιβάλ έρχεται στον Πειραιά

Με έμφαση στο ελληνικό ποιοτικό σινεμά η καινούρια διοργάνωση παρουσιάζει σειρά προβολών με ελεύθερη είσοδο.

Ο Δημήτρης Φύσσας έγραψε ένα βιβλίο για τους κινηματογράφους της Αθήνας

Σε δύο τόμους και χίλιες σελίδες ο ερευνητής συγκέντρωσε όλη η ιστορία των σκοτεινών αιθουσών της πόλης.