Το ελληνικό σινεμά από την αρχή στο Untold Φιλμ Φέστιβαλ

Η νέα κινηματογραφική διοργάνωση φιλοδοξεί να γίνει θεσμός, συστήνοντας στους σινεφίλ εγχώρια φιλμ που… διέφυγαν από τα γραφεία διανομής.

kala_azar_new2 «Kala azar»

Σε μια συγκυρία κατά την οποία το κοινό δείχνει να εμπιστεύεται ξανά τις ελληνικές ταινίες, αλλά και να αναθερμαίνει δειλά δειλά τη σχέση του με το σινεμά, μια νέα κινηματογραφική διοργάνωση κάνει την εμφάνισή της. Ο λόγος για το Untold Φιλμ Φέστιβαλ, το οποίο με έδρα τον κεντρικό κινηματογράφο Τριανόν (26/1-1/2) παρουσιάζει μικρού και μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες, οι οποίες πέρασαν κάτω από τα ραντάρ των γραφείων διανομής. Πρόκειται για φιλμ τα οποία είτε δεν βρήκαν μέχρι σήμερα διανομή είτε αναζήτησαν προσωρινούς εναλλακτικούς τρόπους προβολής και ανήκουν στην κινηματογραφική παραγωγή της τελευταίας πενταετίας. Στο πρόγραμμα προβολών, το οποίο έχει επιμεληθεί ο κριτικός κινηματογράφου του "α" Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, έχουν περιληφθεί τίτλοι ανεξαρτήτως είδους, ενώ κάποιοι απ’ αυτούς είχαν χρόνια να προβληθούν στην Αθήνα.

piravlos_movie
"Ο Πύραυλος"

Με μια ματιά

Λίγους μήνες μετά το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το Untold φιλοξενεί την αθηναϊκή πρεμιέρα της χειροποίητης, γλυκιάς ασπρόμαυρης κομεντί "Τα Άνθη στα Άνθη", με την οποία έκανε το ντεμπούτο του ο Γιώργου Αθανασίου. Δύο ακόμα ντεμπούτα ξεχωρίζουν: το βραβευμένο στο φεστιβάλ του Ρότερνταμ "Kala azar" της ταλαντούχας Τζάνις Ραφαηλίδου και το sui generis δράμα ρεαλισμού "Ο Πύραυλος" (Στέφανος Σιταράς).

the_ox_animation
"The Ox"

Το σαββατοκύριακο (28-29/1) είναι αφιερωμένο σε ταινίες φτιαγμένες για να ιδωθούν στη μεγάλη οθόνη. Από τη μία, υπάρχει το υποβλητικό animation "The Ox" (Γιώργος Νικόπουλος), το οποίο παρουσιάζεται πριν από το αταξινόμητο "Higuita" του The Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης), που φέτος συμπληρώνει δέκα χρόνια από την πρεμιέρα του. Από την άλλη, ετοιμαστείτε για την ξέφρενη πρώτη ελληνική queer όπερα με τίτλο "Orfeas 2021" (ΦΥΤΑ) που, πιστέψτε μας, θα σας μείνει αξέχαστη.

irving_park_doc_new
"Ίρβινγκ Παρκ"

Από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ντοκιμαντέρ, με δύο κορυφαίους δημιουργούς του είδους να συμμετέχουν στο Untold. Πρόκειται για την Εύα Στεφανή με το "Οι Μέρες και οι Νύχτες της Δήμητρας Κ." και τον Παναγιώτη Ευαγγελίδη με το "Ίρβινγκ Παρκ". Παράλληλα, παρουσιάζονται όλες οι ετερόκλητες μικρού μήκους του πολυβραβευμένου Κωστή Χαραμουντάνη.

Τέλος, σημειώνουμε πως οι προβολές γίνονται παρουσία συντελεστών, ενώ όλες οι ταινίες διεκδικούν το βραβείο κοινού.

Περισσότερες πληροφορίες

Τριανόν

Κοδριγκτώνος 21 (Πατησίων 101) (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.