Νοσταλγία

2,5

Γκανγκστερικό δράμα με στιβαρή ματιά και παλιομοδίτικη κοψιά, το οποίο διαχειρίζεται με αφηγηματική σιγουριά μια προβλέψιμη ιστορία αναπόδραστου παρελθόντος και επώδυνης νοσταλγίας.

Nostalgia

Η Νάπολη καλοκαιριάτικη και λαμπερή, η Νάπολη ζωγραφισμένη σε γήινους, φθινοπωρινούς τόνους. Ο Φελίτσε επιστρέφει μετά από 40 χρόνια στην πρωτεύουσα της Καμπανίας, έχοντας στην καρδιά του μια πόλη η οποία έχει αλλάξει μέσα στα χρόνια^ και όχι μόνο στα χρώματα. Ξαναβρίσκει τη γερασμένη πλέον μητέρα του και περιπλανιέται στα γνώριμά του μέρη. Αναζητά τον παιδικό φίλο του Ορέστη, με τον οποίο πέρασε τα πιο ξένοιαστα χρόνια του, ξεκινώντας μαζί τις μάγκικες μικροπαρανομίες. Μαθαίνει όμως ότι αυτός έχει γίνει αρχηγός μιας από τις φαμίλιες της Καμόρα και παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις των ανθρώπων της γειτονιάς, όπως του αφοσιωμένου στην προστασία των μικρών παιδιών ιερέα Ντον Λουίτζι, εκείνος επιδιώκει να τον συναντήσει.  

Τα φλασμπακς επιστρέφουν σαν σιωπηλά Super 8 φιλμάκια, κρατώντας τον Φελίτσε σε μια χαμένη προ καιρού Ριόνε Σανιτά. Μια υποβαθμισμένη συνοικία της Νάπολης δραματικά αλλαγμένη πλέον. Οι λόγοι που έδιωξαν από εκεί τον ήρωά μας αποκαλύπτονται σιγά σιγά κι εκείνος προσπαθεί να "τους πάρει πίσω". Να κερδίσει το χαμένο χρόνο. Είναι αιχμάλωτος μιας συναισθηματικής μελαγχολίας η οποία τον εμποδίζει να αναγνωρίσει τις αλλαγές των καιρών και να διαβάσει τα απειλητικά σημάδια τους. Βέρος Ναπολιτάνος, ο Μάριο Μαρτόνε ("Ο Θάνατος Ενός Ναπολιτάνου Μαθηματικού", "Βάναυση Αγάπη") περιγράφει το τέλος του παλιού κόσμου σε ένα γκανγκστερικό δράμα με στιβαρή ματιά και παλιομοδίτικη κοψιά, το οποίο διαχειρίζεται με αφηγηματική σιγουριά μια προβλέψιμη, σεναριακά δύσκαμπτη ιστορία αναπόδραστου παρελθόντος και επώδυνης νοσταλγίας. Βασισμένη σε μυθιστόρημα του Ερμάνο Ρέα, μεταφέρει όλη τη γόνιμη θλίψη του στο κουρασμένο, παγιδευμένο στο χθες βλέμμα ενός συγκινητικού Πιερφραντσέσκο Φαβίνο ("Ο Προδότης").

Ιταλία, Γαλλία. 2022. Διάρκεια: 117΄. Διανομή: AMA FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Νοσταλγία

Nostalgia
2,5
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 117 '
  • Μάριο Μαρτόνε

Ύστερα από 40 χρόνια, ο Φελίτσε επιστρέφει στη Νάπολη. Ξανασυναντά τη μητέρα του, γερασμένη πλέον, περιπλανιέται στα γνώριμά του μέρη και αναζητά τον φίλο του Ορέστη, ο οποίος έχει γίνει αρχηγός μιας από τις φαμίλιες της Καμόρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Σινεμά από το πρωί και στο Studio της Πλατείας Αμερικής

Άλλη μια αίθουσα του κέντρου έρχεται να προστεθεί σε εκείνες που σύντομα θα ξεκινούν το πρόγραμμα προβολών τους από νωρίς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/10/2025

"Καποδίστριας" εναντίον όλων: Δείτε το τρέιλερ της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή

Μια πρώτη γεύση από την πολυσυζητημένη παραγωγή που βασίζεται στη ζωή του σημαντικού Έλληνα πολιτικού.

Η μπίρα που φέρνει κοντά τους σινεφίλ στις Νύχτες Πρεμιέρας

Η μπίρα που συνοδεύει κάθε κινηματογραφική στιγμή βρέθηκε και φέτος στο πλευρό των σινεφίλ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας", στηρίζοντας το Βραβείο Κοινού Fischer.

Το Cinéclub του Γαλλικού Ινστιτούτου δίνει 'Λευκή κάρτα' στον Γιώργο Ζώη

Μέσα από τη "Λευκή Κάρτα", ένας καταξιωμένος δημιουργός επιλέγει τρεις αγαπημένες του ταινίες, προσκαλώντας το κοινό να ανακαλύψει ή να ξαναδεί αριστουργήματα του γαλλικού και γαλλόφωνου κινηματογράφου.

"Γελοίοι Έρωτες": Ο Δημήτρης Κατσιμίρης επιστρέφει με μια σπονδυλωτή κωμικοτραγική ματιά στον έρωτα

Ο έρωτας συναντά το παράλογο στο νέο σπονδυλωτό έργο του Δημήτρη Κατσιμίρη, όπου το γέλιο και ο πόνος συνυπάρχουν σε έξι καθηλωτικές ιστορίες.

Ο Κιάνου Ριβς γίνεται άγγελος και έχει 'Τύχη Βουνό'

Μια πολλά υποσχόμενη κωμωδία με Keanu Reeves, Seth Rogen και Aziz Ansari έρχεται στους κινηματογράφους αυτή την Πέμπτη.

Ελληνικό box office: Η Έμα πήρε τ' όπλο της

Το παγωμένο θρίλερ "Στα Βάθη του Χειμώνα" με την Έμα Τόμσον ξεκίνησε δυναμικά, αλλά ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και το "Μια Μάχη Μετά την Άλλη" παρέμειναν άνετα στην κορυφή του top-10 για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.