"Smart 7": Το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης συμμαχεί με 6 ευρωπαϊκές σινε-διοργανώσεις

Ο ελληνικός θεσμός ενώνει τις δυνάμεις του με όμορους οργανισμούς σε ένα δίκτυο που στοχεύει στην ενδυνάμωση της κινηματογραφικής παραγωγής.

Όλα τα βραβεία του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Επτά ευρωπαϊκά φεστιβάλ ενώνουν δυνάμεις στο "Smart7", ένα δίκτυο συνεργασίας για την καινοτομία στην κινηματογραφική βιομηχανία και τη φεστιβαλική κουλτούρα που δημιουργήθηκε με στόχο να δώσει λύσεις στις σημερινές ανάγκες της κινηματογραφικής βιομηχανίας, αλλά και να προσφέρει όραμα για το μέλλον των κινηματογραφικών φεστιβάλ. Κινηματογραφικά φεστιβάλ από την Ελλάδα, την Πολωνία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Ρουμανία και την Ισλανδία ενώνουν δυνάμεις σε ένα δίκτυο που συγκεντρώνει παρόμοιους στόχους και οράματα από διαφορετικές πολιτισμικές και γεωπολιτικές περιοχές της Ευρώπης. Ο βασικός στόχος αυτού του κοινού εγχειρήματος είναι όχι μόνο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής, αλλά και να καθορίσει τις κοινές στρατηγικές για τη μελλοντική ανάπτυξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας και των φεστιβάλ. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη τεσσάρων εξειδικευμένων εργαστηρίων που έχουν στο επίκεντρό τους τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κινηματογραφική βιομηχανία. Στοχεύοντας στην ενίσχυση και προώθηση της διεθνούς κυκλοφορίας των ευρωπαϊκών ταινιών, η συμμαχία Smart 7 θα φιλοξενήσει διαγωνιστικό τμήμα, όπου επτά ταινίες (μία από κάθε συμμετέχουσα χώρα) θα διεκδικήσουν χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ. 

Το δίκτυο απαρτίζεται από τα φεστιβάλ: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Ελλάδα), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου New Horizons (Πολωνία), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου IndieLisboa (Πορτογαλία), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τρανσιλβανίας (Ρουμανία), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου FILMADRID (Ισπανία), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ρέικιαβικ (Ισλανδία) και Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βίλνιους Kino Pavasaris (Λιθουανία). Τα παραπάνω φεστιβάλ θα ενσωματώσουν το πρόγραμμα που θα προκύψει από τις δράσεις του δικτύου και θα συνεργαστούν στενά, με σεβασμό στην ξεχωριστή ταυτότητα και τα κριτήρια προγραμματισμού του κάθε φεστιβάλ.

Η συνεργασία των επτά φεστιβάλ έχει το βλέμμα στραμμένο στη δημιουργία ενός δικτύου εργασίας και ενός φόρουμ, όπου η ανταλλαγή γνώσης και ιδεών θα εμπλουτίσει την εμπειρία των φεστιβάλ, συμβάλλοντας παράλληλα στην προώθηση του επαγγελματισμού στον τομέα, την καλλιέργεια νέου κοινού και την επέκταση του κυκλώματος προβολής του ευρωπαϊκού σινεμά. Διαφορετικότητα, πλουραλισμός, συμπερίληψη, καθώς και μια ειλικρινής προσήλωση στη βιωσιμότητα, είναι οι δομικοί πυλώνες του δικτύου συνεργασίας. Ενόψει των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κινηματογραφική βιομηχανία και της ανάγκης για επαγγελματική οργάνωση στον τομέα, το δίκτυο έχει αποφασίσει να αναπτύξει μια κοινή στρατηγική συνεργασίας ώστε να προωθήσει την καινοτομία στη φεστιβαλική κουλτούρα. 

Με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe MEDIA και των Δικτύων Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ, η συμμαχία Smart 7 προέκυψε ως φυσική απόρροια μιας συνεργατικής διαδικασίας ανάμεσα σε πολλούς φορείς, οι οποίοι είχαν συνεργαστεί και στο παρελθόν και μοιράζονται ένα παρόμοιο όραμα για το μέλλον του τομέα. Τα κονδύλια που θα συγκεντρωθούν μέσα από αυτή την πρωτοβουλία θα συνδράμουν στη δημιουργία ενός επαγγελματικού πλαισίου που θα ευνοεί την εφαρμογή ενός πολυδιάστατου προγράμματος, με απώτερο στόχο τη συγκρότηση ενός φόρουμ για διεθνή επικοινωνία και ανταλλαγή ιδεών. 

Στα επόμενα δύο χρόνια, θα διεξαχθούν τέσσερα εργαστήρια που απευθύνονται σε επαγγελματίες των κινηματογραφικών φεστιβάλ, φιλοξενώντας δράσεις που επικεντρώνονται στα κομβικά ζητήματα της βιομηχανίας: προγραμματισμός και ανάπτυξη κοινού, χορηγίες και συγκέντρωση κεφαλαίων, προώθηση και πωλήσεις, βιωσιμότητα και περιβαλλοντικές πρακτικές. Η πρωτοβουλία θα είναι ανοιχτή στη συμμετοχή κι άλλων πολιτιστικών φορέων με στόχο την ενίσχυση της επιδραστικότητας του εγχειρήματος και τη γενικότερη ενδυνάμωση της πολιτιστικής βιομηχανίας. 

Παράλληλα, η συμμαχία Smart 7 θα διοργανώσει Διαγωνιστικό Τμήμα, που θα προκύψει μέσα από συνεργασία και συντονισμό και θα ταξιδέψει και στα επτά φεστιβάλ, περιλαμβάνοντας ισάριθμες ταινίες, μία από κάθε συμμετέχουσα χώρα, που θα επιλεγούν για την καλλιτεχνική τους αξία και την αφηγηματική τους δεινότητα και θα προβληθούν και στα επτά φεστιβάλ. Το βραβείο του διαγωνιστικού τμήματος συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ για την υποστήριξη των ανερχόμενων δημιουργών. Η κριτική επιτροπή θα απαρτίζεται από πανεπιστημιακούς φοιτητές από την κάθε χώρα, ενθαρρύνοντας με αυτό τον τρόπο την ανάπτυξη ενός νεανικού κοινού και την εξοικείωση με το ευρωπαϊκό σινεμά. 

Το Διαγωνιστικό Τμήμα θα φιλοξενήσει ταινίες από ανερχόμενους δημιουργούς, που εξερευνούν νέους αφηγηματικούς δρόμους και υιοθετούν πρωτοποριακή κινηματογραφική γλώσσα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ταινιών του διαγωνιστικού (οι έξι από τις επτά ταινίες) θα προέρχονται από χώρες με χαμηλό αριθμό κινηματογραφικών παραγωγών (Πολωνία, Λιθουανία, Ελλάδα, Ρουμανία, Πορτογαλία, Ισλανδία), αλλά με σπουδαίες διεθνείς προοπτικές. Η συμμαχία Smart 7 θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα προβολής και προώθησης ταινιών σε ένα ευρύτερο κοινό, δημιουργώντας παράλληλα ένα νέο σημείο συνάντησης ανάμεσα στους ανερχόμενους σκηνοθέτες και το κοινό. Επιπλέον, θα προσφέρει μια πλούσια και πλήρη φεστιβαλική εμπειρία για το κοινό τόσο της δυτικής όσο και της ανατολικής Ευρώπης, από το Ρέικιαβικ μέχρι το Βίλνιους. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Γιατί τόσος οσκαρικός χαμός για την Αντρέα Ραϊσμπορόου;

Η εξαιρετική ηθοποιός βρέθηκε να διεκδικεί "από το πουθενά" το Όσκαρ α' γυναικείου ρόλου και παραλίγο να ξεσπάσει ένα -αστείο- σκάνδαλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/02/2023

Η αφίσα του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι γεμάτη καρδιά

Αποκαλύφθηκε η οπτική ταυτότητα της διοργάνωσης που ξεκινά πολύ σύντομα με πλήθος ταινιών τεκμηρίωσης.

"Off The Rails": Ένα ντοκιμαντέρ για το παρκούρ έρχεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Το CineDoc παρουσιάζει την ιστορία δύο εφήβων της αγγλικής εργατικής τάξης οι οποίοι αψηφούν τη βαρύτητα.

"Αστερίξ και Οβελίξ: Στο Δρόμο για την Κίνα": Η επιστροφή ενός μεγάλου ευρωπαϊκού μπλοκμπάστερ

Γκιγιόμ Κανέ, Ζιλ Λελούς, Μαριόν Κοτιγιάρ, Βενσάν Κασέλ, ακόμα και τον ποδοσφαιριστή Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς συναντάμε στη διανομή της νέας γαλλικής περιπέτειας που εμπνέεται από τα αγαπημένα κόμιξ των Αλμπέρ Ουντερζό και Ρενέ Γκοσινί.

Αστερίξ και Οβελίξ: Στο Δρόμο για την Κίνα

Πρωτότυπη ιστορία που μένει πιστή στο πνεύμα των Ουντερζό και Γκοσινί, χωρίς να εκμεταλλεύεται πλήρως τον ανατολίτικο εξωτισμό. Συμπαθής ο καινούριος Οβελίξ Ζιλ Λελούς, απολαυστικός ο Καίσαρας Βενσάν Κασέλ, αναιμικός ο πρωταγωνιστής (και σκηνοθέτης) Γκιγιόμ Κανέ.

Χτύπος στην Καλύβα

Ατμοσφαιρικός και σεναριακά ευρηματικός όπως πάντα, ο δημιουργός της "Έκτης Αίσθησης" εκτροχιάζει το υποβλητικό θρίλερ του σε μια αδέξια, χοντροκομμένη παραβολή πάνω στον εγωισμό, τη θυσία και την κοινωνική "απομόνωση".

Η Αυτοκρατορία του Φωτός

Γλυκόπικρα στρογγυλεμένο δράμα με σινεφίλ ευαισθησίες. Οσκαρικά υποψήφια φωτογραφία, ερμηνευτικό ρεσιτάλ της Ολίβια Κόλμαν, τα απλά και βασικά από τον σεναριογράφο – σκηνοθέτη Σαμ Μέντες ("American Beauty").