Η ζωή και το έργο της Πατρίσια Χάισμιθ στη μεγάλη οθόνη

Το CineDoc παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ που σκιαγραφεί το πορτρέτο της σπουδαίας συγγραφέως.

loving_highsmith1

Μία από τις εμβληματικότερες συγγραφείς της γενιάς της και κορυφαία στο είδος των crime μυθιστορημάτων, η Πατρίσια Χάισμιθ βρίσκεται στο επίκεντρο του ντοκιμαντέρ της Έβα Βίτια με τίτλο "Ερωτευμένη Χάισμιθ" (2022).

Η ταινία που παρουσιάζεται στο Γαλλικό Ινστιτούτο (11/1, 8 μ.μ.) και τον κινηματογράφο Δαναό (15/1, 4 μ.μ.) στο πλαίσιο του CineDoc, βασίζεται στα ημερολόγια και τα σημειωματάρια της Χάισμιθ, αλλά και στους στοχασμούς της για εραστές, φίλους και συγγενείς. Τα βιβλία της Χάισμιθ έχουν γνωρίσει και δημοφιλείς κινηματογραφικές διασκευές, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το αριστουργηματικό "Ο Άγνωστος του Εξπρές" (Άλφρεντ Χίτσκοκ, 1951), το υποψήφιο για πέντε Όσκαρ "Ο Ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ" (Άντονι Μιγκέλα, 1999) και το πρόσφατο ρομαντικό δράμα "Carol" (Τοντ Χέινς, 2015).

loving_highsmith2

Μετά την προβολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο, ακολουθεί συζήτηση με το συγγραφέα, σκηνοθέτη και μεταφραστή έργων της Χάισμιθ Ανδρέα Αποστολίδη και τη συγγραφέα Κάλλια Παπαδάκη. Ο κ. Αποστολίδης θα είναι παρών και στην προβολή του Δαναού.

Περισσότερες πληροφορίες

Δαναός

Λ. Κηφισίας 109 (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Συναρπαστικές γυναικείες ερμηνείες που βλέπουμε στα σινεμά αυτήν την εβδομάδα

Πρωταγωνίστριες που σαρώνουν στη μεγάλη οθόνη και δεν πρέπει να χάσετε τους κινηματογράφους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
08/11/2025

Μπρένταν Φρέιζερ και Ρέιτσελ Βάις ξανά μαζί για την τέταρτη "Μούμια"

Το θρυλικό κινηματογραφικό ζευγάρι ετοιμάζεται για επιστροφή στο franchise που τους έκανε πασίγνωστους.

Pete Ohs, πώς έπεισες την Charli XCX να παίξει στην ταινία σου;

Στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης συναντήσαμε τον σκηνοθέτη του "Erupcja" όπου πρωταγωνιστεί η σπουδαία ποπ μουσικός.

Σεπιντέ Φαρσί: "Κρίνεται η ανθρωπιά μας για το αν μιλάμε για τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη"

Συναντήσαμε τη σκηνοθέτρια του σπαρακτικού ντοκιμαντέρ "Κράτα τη Ψυχή σου στο Χέρι και Περπάτα" όπου απεικονίζονται οι τελευταίοι μήνες ζωής της φωτογράφου Φάτιμα Χασούνα.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (06-12/11)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κρίστι Μάρτιν: Ποια είναι η γυναίκα-θρύλος της αμερικανικής πυγμαχίας που υποδύεται η Σίντνεϊ Σουίνι

Το biopic Christy υπόσχεται ένταση, με τη Σουίνι ως μποξέρ, σε μία ταινία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα.

Μετά τη "Βουγονία", τι να περιμένουμε από τον Γιώργο Λάνθιμο;

Ο Γιώργος Λάνθιμος προσθέτει ακόμα μία άψογη ταινία στη φιλμογραφία του, ωστόσο, σε πρόσφατες δηλώσεις του ομολόγησε πως θέλει να κάνει ένα διάλειμμα. Ώρα, λοιπόν, για μερικές σκέψεις πάνω στην έως τώρα καριέρα του Έλληνα δημιουργού.