Ξεκινούν οι εργασίες για την ανάπλαση του Σινέ Ελευσίς

Ανοίγει και επίσημα ο δρόμος για την επαναλειτουργία του ιστορικού κινηματογράφου.

anaplasis_elefsis1

Αυτό που είχε ανακοινωθεί πριν από μερικούς μήνες είναι πια επίσημο. Στο πλαίσιο των δράσεων για την ενέργεια "Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης", πρόκειται σύντομα να λειτουργήσει ξανά ο κινηματογράφος Ελευσίς.

Θυμίζουμε πως ο Δήμος Ελευσίνας αγόρασε το σινεμά ώστε να αποτελέσει την πρώτη στεγασμένη σκηνή της πόλης που θα δώσει νέα ώθηση στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της περιοχής. Σύμφωνα με παλαιότερο το δελτίο τύπου, ο στόχος είναι η φιλοξενία θεατρικών παραστάσεων, κινηματογραφικών προβολών και καλλιτεχνικών δράσεων κατά τη διάρκεια του 2023, όπως και να αποτελέσει μία σημαντική υποδομή - παρακαταθήκη για τον Δήμο Ελευσίνας. Αναλυτικότερα, το οικόπεδο βρίσκεται στην Άνω Ελευσίνα, ανέρχεται σε συνολική επιφάνεια 1.015,16 τ.μ. και με την επακόλουθη ανακατασκευή του κτιρίου, θα μπορεί να φιλοξενήσει θεάματα και πολιτιστικά γεγονότα χωρητικότητας 200 περίπου ατόμων.

Όπως γράφει ο Κώστας Λυκίδης στο βιβλίο "Κινηματογραφικές Αίθουσες της Ελευσίνας" (εκδόσεις Δήμου Ελευσίνας, 2010): "Ο κινηματογράφος άνοιξε το 1963 με πρωτοβουλία του Σταύρου Μαμαλούκου και του γιου του Σταμάτη, μετέπειτα ιδιοκτήτη. Αρχικά είχε 550 καθίσματα, ενώ άνοιγε και από τα πλάγια με ειδικά ρολά, ώστε να μετατρέπεται σε θερινό σινεμά. Στην αίθουσα πραγματοποιούνταν και προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης, θεατρικές παραστάσεις από διάφορους θιάσους, καθώς και πολλές εκδηλώσεις από τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους. Η επιτυχία του ήταν μεγάλη με πλήθος κόσμου να συρρέει κάθε φορά στις προβολές των ταινιών. Έκλεισε το 1988, έπειτα από σοβαρά προβλήματα υγείας του Σταμάτη Μαμαλούκου. Τα ρολά του κατέβηκαν με τη θρυλική ταινία εποχής 'La Bamba' του Λουί Βαλντέζ".

anaplasis_elefsis2

Πλέον, μετά και την υπογραφή του συμφώνου αμοιβαίας συνεργασίας (21/12) μεταξύ της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, του Δήμου Ελευσίνας και της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., η διαδικασία για την αναβίωση του σινέ Ελευσίς μπαίνει στην τελική ευθεία. Ακολουθούν λεπτομέρειες για την πρωτοβουλία από το δελτίο τύπου που ανακοινώνει την παραπάνω σύμπραξη:

"Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει την κάλυψη του κόστους των απαιτούμενων μελετών αλλά και των εργασιών ανάπλασης του κινηματογράφου, που θα εκτελούνται υπό την επίβλεψη και την επιμέλεια του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και σε συνεργασία με τον Δήμο Ελευσίνας. Στόχος του εγχειρήματος είναι η άμεση έναρξη των εργασιών προκειμένου το κτήριο να παραδοθεί προς χρήση εντός του 2023 ως πολυχώρος πολιτισμού που θα φιλοξενεί σημαντικό μέρος των δράσεων και εκδηλώσεων της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Επιπλέον, η Ελληνικά Πετρέλαια έχει ήδη χρηματοδοτήσει την εκπόνηση μελετών με στόχο τη διαμόρφωση σύγχρονων κτηριακών εγκαταστάσεων, όπως της Ελαιουργικής και των κτηρίων ΙΡΙΣ Ι & ΙΡΙΣ ΙΙ, που θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος της διοργάνωσης.

anaplasis_elefsis3

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY Ανδρέας Σιάμισιης επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του: 'Ως Μέγας Χορηγός της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, είμαστε σήμερα σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση που αφορά το μέλλον και μια επένδυση στον Πολιτισμό και στις υποδομές στην ίδια την πόλη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας. Με την υπογραφή αυτού του Συμφώνου Αμοιβαίας Συνεργασίας, σε συνεννόηση με τις τοπικές Αρχές αλλά και την οργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, η ανάπλαση του ιστορικού κινηματογράφου Ελευσίς καλύπτει μια ανάγκη που έχει αποτυπωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Δεν ενισχύουμε μόνο τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, αλλά θα αφήσουμε ως παρακαταθήκη στους κατοίκους έναν σύγχρονο πολυχώρο υψηλών απαιτήσεων προς κάθε μελλοντική χρήση. Είναι ένα ακόμη παράδειγμα αγαστής συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού τομέα και τοπικής αυτοδιοίκησης, προς τον μεγάλο κοινό στόχο που είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της εκάστοτε περιοχής'.

Ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου δήλωσε σχετικά: "Μετά από πολύμηνη προσπάθεια φτάσαμε σε αυτήν την πολύ σημαντική μέρα της υπογραφής της σύμβασης μεταξύ Δήμου Ελευσίνας, της Hellenic Energy και της Πολιτιστικης Πρωτεύουσας. Η αγορά του Σινέ - Ελευσίς ήταν μία κομβικής σημασίας ενέργεια και πλέον, η ανακατασκευή του ιστορικού κινηματογράφου της πόλης μας μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Μια πολύ σημαντική κίνηση για εμάς, για δυο λόγους: Αφενός γιατί η Άνω Ελευσίνα θα αποκτήσει τον δικό της πολυχώρο πολιτισμού, ένα πραγματικό στολίδι για ολόκληρη την πόλη και αφετέρου, γιατί είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος μας διεκδικεί και λαμβάνει τέτοιου ύψους χορηγία από εταιρεία που δραστηριοποιείται στην πόλη. Χορηγία για έργα πνοής. Έργα που αποδεικνύουν ότι η Ελευσίνα πρέπει να βελτιώνεται σε όλα τα επίπεδα και εδραιώνουν την αντίληψη ότι η πόλη μπορεί να πάρει από τις βιομηχανίες όσα δικαιούται. Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση της εταιρείας και όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτήν την προσπάθεια και ελπίζω η σημερινή μέρα να αποτελέσει το εφαλτήριο για νέες, σπουδαίες συνεργασίες προς όφελος της Ελευσίνας και των δημοτών της".

Η Πρόεδρος της  2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα Δέσποινα Γερουλάνου υπογράμμισε: 'Μετά τις προσπάθειες του Δήμου για εξαγορά του ιστορικού  χώρου του Σινέ - Ελευσίς και την αρωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, φτάσαμε στην πραγματοποίηση του στόχου. Αυτό το αξιοθαύμαστο εγχείρημα, σήμερα, μέσω χορηγίας των ΕΛΠΕ, μπαίνει σε διαδικασία ανακατασκευής και επαναχρήσης. Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στην εταιρεία για την καθοριστική συμβολή της στην υλοποίηση αυτού του έργου. Πιστεύουμε ότι είναι ένα εμβληματικό κτίριο τόσο για την ίδια την πόλη της Ελευσίνας, όσο και τον πολιτισμό της χώρας εν γένει'.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Νανά Σπυροπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά: 'Θα παραδώσουμε στους Ελευσίνιους αλλά και στην Αττική, ένα εργαστήριο δημιουργίας και καλλιτεχνικής έκφρασης, όπου θα στεγαστούν εικαστικές εκθέσεις,  εκδηλώσεις παραστατικών τεχνών, εργαστήρια, προβολές, συναντήσεις και πλήθος άλλες δραστηριότητες. Η αναβίωση του χώρου θα γίνει με σεβασμό στην ιστορία του, αξιοποιώντας την αρχιτεκτονική του παράδοση, τα υλικά του, την ένταξή του στο ευρύτερο αστικό περιβάλλον. Με όλες τις σύγχρονες λειτουργικές προδιαγραφές, ώστε να λειτουργεί ως ένας χώρος ανοιχτός και φιλόξενους για κάθε δημιουργό. Φιλοδοξία όλων μας είναι να λειτουργήσει μέσα στο 2023, τη χρονιά του τίτλου, αλλά κυρίως μετά από αυτήν, ως ένα κομβικό σημείο της καλλιτεχνικής και ευρύτερα πνευματικής ταυτότητας της πόλης'.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 23/5

Άντονι Χόπκινς, Ράσελ Κρόου και Ράιαν Ρέινολντς προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/05/2024

Αποχαιρετήστε τον Γιούργκεν Κλοπ με αυτό το must ντοκιμαντέρ

Οι άνθρωποι δούλεψαν στενά με τον σπουδαίο προπονητή της Λίβερπουλ μιλούν στα πέντε επεισόδια του "Jürgen".

77ο Φεστιβάλ Καννών: Ο Λάνθιμος διηγείται κατασκότεινες "Ιστορίες Καλοσύνης"

Επιστροφή στην εποχή του "Κυνόδοντα" και των "Άλπεων" για τον Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος αν και εντυπωσιάζει με τη γεμάτη αυτοπεποίθηση δεξιοτεχνία του, κινδυνεύει να χάσει πολλούς από τους όψιμους θαυμαστές του.

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.