Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 15/12

Το νέο «Avatar», το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Γούση, η Σαρλότ Γκεϊνσμπούρ και πολλά ακόμα προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

avatar_the_way_of_water_prosexos «Avatar: The Way of Water»

Το νέο "Avatar", το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Γούση, η Σαρλότ Γκεϊνσμπούρ και πολλά ακόμα προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Avatar: The Way of Water

Το πολυαναμενόμενο sci-fi σίκουελ του Τζέιμς Κάμερον. Δεκατρία χρόνια μετά το πρώτο "Avatar" ο Τζέιμς Κάμερον επιστρέφει θεαματικά με το πολυαναμενόμενο "Avatar: The Way of Water". Το σίκουελ αποτελείται από εντυπωσιακά πλάνα φτιαγμένα από καινοτόμα ψηφιακά εφέ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι προβολές του είναι τρισδιάστατες. Τα γεγονότα στο δεύτερο κεφαλαίο διαδραματίζονται δέκα χρόνια μετά την αρχική ταινία, όταν και ξετυλίγεται η ιστορία της οικογένειας Σάλι. Δηλαδή του πεζοναύτη Τζέικ (Σαμ Γουόρθινγκτον) και της Νεϊτίρι (Ζόι Ζαλντάνα) από τη φυλή Νάβι του πλανήτη Πανδώρα και των παιδιών τους, που πρόκειται να αντιμετωπίσουν νέες απειλητικές προκλήσεις. Θυμίζουμε πως το "Way of Water" είναι ένα από τα συνολικά τέσσερα σίκουελ του "Avatar". Το νούμερο δύο πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 15 Δεκεμβρίου 2022, ενώ τα γυρίσματα του τρίτου κεφαλαίου που δρομολογείται για το 2024 έχουν ήδη ξεκινήσει. Η πρεμιέρα των υπόλοιπων μερών υπολογίζεται για το 2026 και το 2028. Όταν κυκλοφόρησε το πρώτο "Avatar", το 2009, είχε σπάσει όλα τα ρεκόρ στο παγκόσμιο box office πλησιάζοντας τα 3 δις δολάρια σε εισπράξεις.

Χειροπαλαιστής

Ο σκηνοθέτης των "Μαγνητικών Πεδίων" κινηματογραφεί τον αδερφό του. Μπορεί δικαίως να γνωρίζει ευρεία δημοφιλία χάρη στα "Μαγνητικά Πεδία", ο Γιώργος Γούσης όμως έχει αποδείξει το ταλέντο του και στα ντοκιμαντέρ. Η πρώτη κινηματογραφική δουλειά του ήταν ο μικρού μήκους "Χειροπαλαιστής", ένα απροσδόκητα ειλικρινές και ζεστό πορτρέτο του αδερφού του σκηνοθέτη, ο Παναγιώτης, ο οποίος ζει στην επαρχία και ασχολείται με το άθλημα της χειροπάλης. Ο Γούσης ανέπτυξε την ταινία σε μια άψογη μεγάλου μήκους, όπου ο απεικονίζεται η προσπάθεια του Παναγιώτη να δοκιμαστεί στο αφιλόξενο τοπίο της Αθήνας και να κυνηγήσει το όνειρό του: να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη χειροπάλη.

Νυχτερινοί Επισκέπτες

Ρομαντικό δράμα με φόντο τα ‘80s και πρωταγωνίστρια τη Σαρλότ Γκεϊνσμπούρ. Τη βραδιά των εκλογών του 1981, οι εορτασμοί κρατούν γερά στους δρόμους και υπάρχει ένας αέρας αλλαγής και ελπίδας σε όλο το Παρίσι. Αλλά για την Ελιζαμπέτ, ο γάμος της μόλις έχει τελειώσει και τώρα πρέπει να βρει μια δουλειά για να στηρίξει τον εαυτό της και τα δύο παιδιά της που είναι στην εφηβεία. Βρίσκει μια θέση στην αγαπημένη της βραδινή ραδιοφωνική εκπομπή όπου συναντά μια μοναχική κοπέλα, την Ταλούλα, την οποία καλεί στο σπίτι της. Μαζί τους το κορίτσι θα νιώσει τη ζεστασιά μιας οικογένειας για πρώτη φορά, διευρύνοντάς την με ένα μοναδικό τρόπο.

Zombi Child

Ο αιρετικός Μπερτράν Μπονελό συνδυάζει τον τρόμο με το φανταστικό. Αϊτή, 1962. Ένας άνδρας επιστρέφει από τους νεκρούς μόνο για να βρεθεί σκλάβος σε μια φυτεία ζαχαροκάλαμων. Μισό αιώνα μετά, σε ένα έγκριτο σχολείο του Παρισιού, η εγγονή του ομολογεί ένα παλιό οικογενειακό μυστικό στις νέες φίλες της, χωρίς να υπολογίζει τα όσα αδιανόητα πρόκειται να ακολουθήσουν.

Ραμπιγιέ Κουρνάζ εναντίον Τζορτζ Μπους

Γερμανική δραμεντί βραβευμένη στην 72η Μπερλινάλε με τα βραβεία σεναρίου και γυναικείας ερμηνείας. Ο γιος μιας τουρκικής καταγωγής γυναίκας, βρίσκεται φυλακισμένος στο Γκουαντάναμο. Τότε, η ιδιοσυγκρασιακή μητέρα του αποφασίζει να βάλει τα δυνατά της για να τον απελευθερώσει, αδιαφορώντας για το κόστος, έχοντας στο πλευρό της έναν πιστό δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Délicieux, Το Πρώτο Εστιατόριο

Γαστρονομικό φιλμ εποχής λίγο πριν το ξέσπασμα της Γαλλικής Επανάστασης. Στη Γαλλία του 1789 η γαστρονομία αποτελεί αυστηρά τομέα των αριστοκρατών. Πράγματι, το κύρος ενός αριστοκρατικού οίκου εξαρτάται αποκλειστικά από την ποιότητα και τη φήμη του τραπεζιού του. Οπότε, όταν ο μάγειρας Μανσερόν σερβίρει ένα μη εγκεκριμένο πιάτο δικής του εμπνεύσεως σε ένα δείπνο που παραθέτει ο αυτοαποκαλούμενος Δούκας του Σαμφόρ, οι επιπτώσεις είναι σκληρές και απολύεται γοργά. Ο πληγωμένος Μανσερόν απαρνιέται το πάθος του και αποσύρεται σε ένα περιφερειακό πανδοχείο όπου η σούπα λαχανικών αποτελεί το σύνηθες γεύμα. Αλλά όταν καταφτάνει μια μυστηριώδης γυναίκα και προτείνει να γίνει μαθητευόμενή του, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη "γευστική" εκδίκησή του.

Μήδεια

Το γνωστό αρχαίο δράμα δια χειρός Δημήτρη Αθανίτη. Η Μήδεια και ο Ιάσων με τα δύο παιδιά τους είναι πρόσφυγες στην Κόρινθο. Ο Ιάσων τους εγκαταλείπει για να παντρευτεί την κόρη του βασιλιά Κρέοντα. Μετά από αυτό η Μήδεια διατάζεται να φύγει αμέσως, μαζί με τα παιδιά της, επί ποινή θανάτου.

Το Πολικό Εξπρές

Επιβιβαζόμαστε ξανά στο γιορτινό animation του 2004. Έτοιμο για νέα κινηματογραφικά δρομολόγια είναι το animation του Ρόμπερτ Ζεμέκις ("Forrest Gump", "Ναυαγός"), το οποίο υπήρξε πρωτοποριακό στην εποχή του. Η ταινία αποτελεί διασκευή του ομώνυμου παιδικού βιβλίου του Κρις Βαν Όλσμπεργκ και για να αποτυπωθεί πιστά η αισθητική του με βάση τις εικονογραφίες που συνόδευαν την ιστορία, ο Ζεμέκις χρησιμοποίησε μια τεχνική ψηφιακής κινηματογράφησης της κίνησης των ηθοποιών, οι οποίοι έπειτα "μεταμορφώθηκαν" σε κινούμενα σχέδια. Στο cast βρίσκουμε τον Τομ Χανκς, ενώ η υπόθεση αφορά ένα αγόρι που δεν είναι σίγουρο για την ύπαρξη ή όχι του Αϊ-Βασίλη. Έτσι, επιβιβάζεται στο μαγικό Πολικό Εξπρές και ταξιδεύει την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι τη χώρα του ήρωα όλων των παιδιών.

Ιστορία(-ες) του Κινηματογράφου

Το αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ του Ζαν-Λιγκ Γκοντάρ για το σινεμά. Οκτώ επεισόδια συνολικής διάρκειας τεσσάρων ωρών, στα οποία ο εμβληματικός Γάλλος σκηνοθέτης ανατρέχει μέσω μιας πειραματικής αφηγηματικής προσέγγισης την ιστορία του κινηματογράφου, από τη γέννηση έως το μέλλον του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.