Η εκλεκτική λίστα του Cahiers du Cinema με τα καλύτερα φιλμ του 2022

Το «οπαδικά» προσηλωμένο στο σινεφίλ σινεμά ιστορικό περιοδικό παρουσιάζει μία ακόμα αξιοπρόσεκτη επιλογή των πιο σημαντικών ταινιών της χρονιάς.

pacifiction «Pacifiction»

Εάν για κάτι μπορούμε να είμαστε σίγουροι στον κόσμο των κινηματογραφικών λιστών, ένα πράγμα είναι πως οι λίστες του Sight & Sound δε θα σταματήσουν να δημιουργούν σούσουρο και εκείνες του Cahiers du Cinema θα συνεχίζουν να αναδεικνύουν μερικές από τις πιο τολμηρές σινεφίλ ταινίες κάθε χρονιάς.

Έτσι και φέτος, το ιστορικό γαλλικό περιοδικό που συνδέθηκε άρρηκτα με τη γέννηση της νουβέλ βαγκ παρουσιάζει μια δεκάδα με τα καλύτερα φιλμ του 2022 στην οποία το πρωτοποριακό συνδυάζεται με το νοσταλγικά οικείο. Πιο συγκεκριμένα, στη θέση νούμερο ένα βρίσκεται το εικονοκλαστικό "Pacifiction" του ριζοσπάστη Ισπανού σκηνοθέτη Άλμπερτ Σέρα, ένα arthouse βραδυφλεγές θρίλερ με θέμα την αποικιοποίηση και φόντο την Αϊτή. Η ταινία δεν κυκλοφόρησε στην Ελλάδα αλλά προβλήθηκε στο πρόσφατο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όπου στο παρελθόν είχε πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στο έργο του Σέρα. Στις υπόλοιπες θέσεις βρίσκουμε πιο γνωστούς τίτλους, όπως το "Πίτσα Γλυκόριζα" του Πολ Τόμας Άντερσον και το "Ούτε Καν" του Τζόρνταν Πιλ.

pizza_glykoriza_oscars
"Πίτσα Γλυκόριζα"

Οι 10 καλύτερες ταινίες του 2022 από το Cahiers du Cinema:

1. Pacifiction (Άλμπερ Σέρα)
2. Πίτσα Γλυκόριζα (Πολ Τόμας Άντερσον)
3. Ούτε Καν (Τζόρνταν Πιλ)
4. EO (Γέρζι Σκολιμόφσκι)
5. Ιστορίες της Τύχης και της Φαντασίας (Ριουσούκε Χαμαγκούτσι)
6. Bowling Saturne (Πατρίσια Μαζουί)
7. Apollo 10 1/2 (Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ)
8. Introduction (Χονγκ Σανγκ-σου)
9. Nobody’s Hero (Αλέν Ζιροντί)
10. Qui A Part Nous (Γιόνας Τρουέμπα)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.