Το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας έγινε 25 ετών

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ το οποίο έχει μόνιμα στραμμένο το βλέμμα του προς το μέλλον (μας) ξεκινάει σήμερα Σάββατο 3/12 την 25η διοργάνωσή του και για μια εβδομάδα θα πλημμυρίσει τον Πύργο και την Αμαλιάδα με ταινίες για παιδιά και νέους.

last_film_show

Συμπληρώνοντας ένα τέταρτο του αιώνα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει για μια ακόμα φορά τις προκλήσεις των καιρών και να παρουσιάσει μέσα από τους τέσσερις πυλώνες του μια πρισματική άποψη της σχέσης του νεαρού θεατή με την 7η τέχνη, όπως αυτή ζει και αναπνέει όχι μόνο πάνω στη μεγάλη οθόνη, αλλά και σε ολόκληρη τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.

Ο βασικός πυλώνας της πολυδιάστατης εκδήλωσης είναι το 25ο Φεστιβάλ Ολυμπίας, το οποίο διεξάγεται από 3-10/12 στον Πύργο και την Αμαλιάδα, αποτελούμενο από τέσσερα διεθνή διαγωνιστικά προγράμματα: μυθοπλασίας μεγάλου και μικρού μήκους, μικρού μήκους animation και kids & docs. Οι ταινίες, 78 στο σύνολό τους, προβάλλονται με ελεύθερη είσοδο στο δημοτικό θέατρο Απόλλων του Πύργου και τα ντοκιμαντέρ του τελευταίου τμήματος στο Cine Cinema της Αμαλιάδας, ξεκινώντας με τον "Καραγκιοζοπαίχτη της Νιόν" της Ιρίνα Μπόικο την Κυριακή 4/12 στις 8.30 μ.μ. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής μεγάλου μήκους είναι ο διακεκριμένος Γάλλος θεωρητικός Αλέν Μπεργκαλά, πρώην αρχισυντάκτης των Cahiers du Cinema, ο οποίος θα παραδώσει masterclass την Παρασκευή 9/12 στις 12.15. Τα βραβεία του φεστιβάλ θα απονεμηθούν το Σάββατο 10/12, τόσο από τις επίσημες επιτροπές όσο και από τις αντίστοιχες επιτροπές νέων, ενώ διακρίσεις θα ανακοινωθούν ακόμα από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος και την Βουλή των Ελλήνων (βραβείο "Ανθρώπινες Αξίες"). Από τα ενδιαφέροντα αφιερώματα ("Κλιματική κρίση και περιβαλλοντολογική συνείδηση", "Ket & Doc", "Zoom in European children’s film") ξεχωρίζει εκείνο στο animation της Σλοβακίας και το "Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο", αποτελούμενο από οκτώ πρόσφατες ελληνικές μικρού μήκους, ανάμεσά τους τα βραβευμένα "Enomena" της Φαίδρας Βόκαλη και "Τσουλάκια" της Δέσποινας Μαυρίδου.

Sublime
"Μεγαλείο" του Μαριάνο Μπιασίν (Αργεντινή)

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η 22η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, στα πλαίσια της οποίας θα προβληθούν 216 ταινίες από 53 χώρες διάρκειας έως 10 λεπτών, γυρισμένες από παιδιά και νέους. Άλλες τους ατομικές δημιουργίες και άλλες σκηνοθετημένες στο πλαίσιο λειτουργίας κινηματογραφικών ομάδων. Τρίτο βασικό πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι το School Cinema, το οποίο φέτος περιλαμβάνει 50 περίπου εργαστήρια: Κορυφαίο όλων το πολυεθνικό "Mythos Project", με διαγωνιζόμενους στην 22η Camera Zizanio από το εξωτερικό και με συνομηλίκους τους από την Ηλεία. Τα παιδιά συγκροτούν κινηματογραφικές ομάδες και καλούνται να δημιουργήσουν σε πέντε μέρες ταινίες μικρού μήκους πάνω σε ένα συγκεκριμένο θεματικό άξονα, ο οποίος φέτος αφορά τα Δικαιώματα της Γυναίκας. Υπάρχουν, τέλος, και οι "Δράσεις για επαγγελματίες του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης", οι οποίες περιλαμβάνουν Pitching Lab, όπου κινηματογραφιστές παρουσιάζουν τις ιδέες τους για τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους για παιδιά και νέους, στρογγυλά τραπέζια, εκπαιδευτική δράση του ΕΚΟΜΕ, παρουσίαση σειράς ψυχοεκπαιδευτικών παρεμβάσεων, ακόμα και συζήτηση ειδικών πάνω στην τηλεοπτική γραφή με αφορμή το σίριαλ "Άγριες μέλισσες".

Στα πλαίσια του φεστιβάλ Ολυμπίας προβολές θα πραγματοποιηθούν σε 12 συνολικά πόλεις της χώρας (από την Ηλεία έως το Αγρίνιο, την Αλεξανδρούπολη, τη Λέσβο, την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, τη Ζάκυνθο και την Καλαμάτα), ενώ από 10-18/12 το φεστιβάλ θα μεταφερθεί στο διαδίκτυο μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα online.olympiafestival.gr, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις ταινίες του όλοι οι σινεφίλ, αλλά και παιδιά απ' όλη την Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.

Επιστροφή στην Εποχή των Δεινοσαύρων

Ανήλικη σε όλα της περιπέτεια φαντασίας, στην οποία κανείς θεατής άνω των οκτώ χρονών δεν γελά, δεν αγωνιά και δεν εντυπωσιάζεται.

Detective Conan: Το Μαύρο Υποβρύχιο

Γνωριμία με ένα εξαιρετικά πετυχημένο στην Ιαπωνία franchise anime, το οποίο έχει αισίως φτάσει στην 27η ταινία του και έχει πλέον βάλει μπροστά τον αυτόματο πιλότο.

Sobibor

Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στην οθόνη με σκηνοθετική αρτιότητα, αλλά και παλιομοδίτικη μελοδραματική υπερβολή.