Το Ethnofest τιμά τον Βέρνερ Χέρτζογκ με προβολές στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Η σειρά κινηματογραφικών προβολών Film Club συνεχίζεται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Ethnofest.

Lektionen in Finsternis

Μια σειρά κινηματογραφικών προβολών, το Film Club, αναπτύσσεται σε ξεχωριστά "επεισόδια" τα οποία επιμελούνται διαφορετικά ελληνικά κινηματογραφικά φεστιβάλ. Στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει στο Ινστιτούτο Γκαίτε σποραδικά από τον Ιούλιο του 2022, προβάλλονται ταινίες από την πλούσια Ταινιοθήκη του Γκαίτε μαζί με ταινίες που προτείνονται από τους συνεργάτες του Film Club.

To τρίτο επεισόδιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στις 8 Δεκεμβρίου, στο Αμφιθέατρο του Γκέτε, με την επιμέλεια του Ethnofest Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου.

Με αφορμή τα 80ά γενέθλια του Βέρνερ Χέρτζογκ, που γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1942 στο Μόναχο, θα προβληθεί η ταινία "Lektionen in Finsternis (Μαθήματα στο σκοτάδι)" στις 8/12 (8 μ.μ.).  

Λίγο πριν από το τέλος του Δεύτερου Πολέμου του Κόλπου, τα ιρακινά στρατεύματα έβαλαν φωτιά σε πετρελαιοπηγές καθώς υποχωρούσαν από το Κουβέιτ. Ο Χέρτζογκ και ο εικονολήπτης του προσπαθούν να αποτυπώσουν το ακατανόητο, την αποκάλυψη, με κινηματογραφικά μέσα, και να δείξουν τι έχει απομείνει πίσω.  

Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας "Sans soleil (Χωρίς ήλιο)" του Chris Marker. Μία σκέψη σε εικόνες για διάφορες χώρες, από την Ισλανδία ως την Γουινέα-Μπισάου, περνώντας από την Ιαπωνία. Γράμματα ενός free-lance εικονολήπτη διαβάζονται από μια άγνωστη γυναίκα. Δύο χώρες του έχουν τραβήξει ιδιαιτέρως την προσοχή: η σύγχρονη Ιαπωνία και η Γουινέα-Μπισάου, μετά την αποτυχημένη της επανάσταση.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ησυχία 6-9

Καφκική δυστοπία και αγωνιώδες ρομαντικό δράμα το οποίο, παρά το εγκεφαλικό ύφος, διατηρεί ακλόνητο σε όλη τη διάρκειά του ένα μελαγχολικό σφίξιμο στην καρδιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
08/12/2022

Λευκός Θόρυβος

Άνιση και αναποτελεσματικά πιστή μεταφορά ενός επιθετικά σατιρικού μυθιστορήματος του Ντον ΝτεΛίλο, από το οποίο επιβιώνουν μόνο θραύσματα των φιλοσοφικών ιδεών και σπίθες της βιτριολικής ευφυίας του.

R.M.N.

Υποδειγματικό σινεμά ρεαλισμού ιδωμένο με όρους θρίλερ, όχι όμως με την αιχμηρότητα που μας έχει συνηθίσει ο Κριστιάν Μουντζίου.

Καραγκιόζης the Movie

Μια καλοπροαίρετη μεταφορά του θεάτρου σκιών, η οποία εγκλωβίζεται στην προσπάθειά της να αποδειχθεί ταυτόχρονα μοντέρνα και πιστή στο πρωτότυπο έργο.

Πιο Πολύ Από Ποτέ

Προσωπικές επιλογές και ευθύνες συγκρούονται υπόκωφα στο εσωτερικό μιας βραδύκαυστης, χαμηλόφωνης ταινίας που, μέσα από το θάνατο και τα μάτια της υπέροχης Βίκι Κριπς, κοιτάει τη ζωή κατάματα.

Η Ιστορία της Γυναίκας μου

Μυθιστορηματικών διαστάσεων ερωτικό δράμα, η αυστηρή, καλλιγραφική αισθητική του οποίου αγωνίζεται να του προσδώσει φρεσκάδα, χυμούς και συναίσθημα.

Οι Πέντε Διάβολοι

Καθώς ένας απαγορευμένος έρωτας συναντά μια ιστορία ενηλικίωσης, ένα οικογενειακό δράμα μετατρέπεται ευρηματικά σε μια τόσο επώδυνη όσο και τρυφερή ονειρική φαντασία.