5 must-see ταινίες για το μαραθώνιο

Η κούραση, ο ιδρώτας, η μοναξιά κι η αποθέωση σε μια πεντάδα ταινιών που αποτύπωσαν τη γοητεία του τρεξίματος μεγάλων αποστάσεων.

the_jericho_mile1 «Τζέρικο: Μια Άγρια Ιστορία»

Οι μαραθωνοδρόμοι και κατ' επέκταση το καθαυτό άθλημα του τρεξίματος πολλών χιλιομέτρων έχει μάλλον υποτιμηθεί στο σύνολο της ιστορίας του σινεμά. Ωστόσο, τις φορές που σκηνοθέτες έχουν εμπνευστεί από τη γοητεία του μαραθωνίου, τα αποτελέσματα πολύ συχνά υπήρξαν αποθεωτικά. Παρακάτω, ακολουθούν πέντε ταινίες στις οποίες η κούραση, ο ιδρώτας, η μοναξιά του αγωνίσματος παίρνουν σάρκα και οστά.

"The Loneliness of the Long Distance Runner" (1962)

the_loneliness_of_the_long_distance_runner

Η απόλυτη ταινία αυτού του άτυπου είδους, δια χειρός ενός σπουδαίου σκηνοθέτη όπως ο Τόνι Ρίτσαρντσον ("Οργισμένα Νιάτα", "A Taste of Honey"), βρίσκεται στην κορυφή για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον γιατί απεικονίζει το τρέξιμο ως σωστική λέμβο στη ζωή του κεντρικού ήρωα. Ο λόγος για ένα κλέφτη, ο οποίος μετά τη σύλληψή του βρίσκει έναν τρόπο διαφυγής, κυριολεκτικά και μεταφορικά, "καταπίνοντας" χιλιόμετρα με τα πόδια του. Δεύτερον, διότι κινηματογραφεί το τρέξιμο ως διαδικασία από το μηδέν, με χειροπιαστό ρεαλισμό και χωρίς να ωραιοποιεί τις πιο επίπονες στιγμές του.

"Τζέρικο: Μια Άγρια Ιστορία" (1979)

the_jericho_mile2

Παρόμοιας λογικής με την ταινία του Ρίτσαρντσον, καθώς και ο βιρτουόζος Μάικλ Μαν ("Ένταση") αφηγείται την ιστορία ενός φυλακισμένου, μόνο που εδώ ο δικός του ήρωας τολμά να δοκιμάσει να πάει μέχρι... τους Ολυμπιακούς Αγώνες! Ένα αδίκως υποτιμημένο φιλμ στην καριέρα του Μαν, καθώς γυρίστηκε για την τηλεόραση, το οποίο όμως διαθέτει ένα καλογραμμένο σενάριο και μια πρωταγωνιστική ερμηνεία από τον Πίτερ Στράους που απέσπασε βραβείο Έμι.

"Running Brave" (1983)

running_brave

Εάν προσπεράσουμε το ατυχές καστ, αφού ο άξιος κατά τα άλλα Ρόμπι Μπένσον υποδύεται το γηγενή Αμερικανό από τη φυλή Σιούξ Μπίλι Μιλς, έχουμε στα χέρια μας ένα άκρως ψυχαγωγικό φιλμ. Ο σκηνοθέτης Ντόναλντ Σεμπίμπ εμπνέεται από την πραγματική περίπτωση του Μιλς, ο οποίος χρειάστηκε να ξεπεράσει τη ρατιστική προκατάληψη εις βάρος του, ώστε να μπορέσει να διαγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο το 1964. Μια κλασική ιστορία Δαβίδ εναντίον Γολιάθ με ξεσηκωτικό φινάλε.

"On the Edge" (1986)

on_the_edge

Μια από τις παραγνωρισμένες μα και καλύτερες ερμηνείες του Μπρους Ντερν, ήρθε σε μια ταινία όπου υπήρχε προσωπική σύνδεση του ηθοποιού με το σενάριο. Ο Ντερν στην αρχή της καριέρας του, όταν δεν είχε γύρισμα έτρεχε κανονικά σε μαραθωνιούς, ένα σπορ που αγάπησε όσο κανένα άλλο. Στην ταινία του Ρομπ Νίλσον ενσαρκώνει έναν αντισυμβατικό χαρακτήρα, αποφασιστικό όσο και δύσκολο άνθρωπο, ο οποίος σε σχετικά μεγάλη ηλικία αποφασίζει να διεκδικήσει τη νίκη ενος μαραθωνίου. Η εξέλιξη της υπόθεσης θα σας εκπλήξει.

"Without Limits" (1998)

without_limits

Πριν τον πρόωρο και τραγικό θάνατό του σε ηλικία μόλις 24 ετών, ο Στιβ Πρεφοντέν είχε ήδη προλάβει να γίνει θρύλος στο άθλημά του, καθώς σε κάθε απόσταση μεταξύ 2 και 10 χιλιάδων χιλιομέτρων κατάφερε να σπάσει διαδοχικά ρεκόρ. Στο ενδιάμεσο, είχε αναγάγει το τρέξιμο στις ΗΠΑ σχεδόν σε εθνικό σπορ, απογειώνοντας τη δημοφιλία του στη χώρα. Ο Ρόμπερτ Τάουνι εδώ μεταφέρει ιδανικά τη ζωή του, δίνοντας έμφαση στη σχέση του με τον προπονητή Μπιλ Μπάουερμαν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.