Η "Φόνισσα" του Παπαδιαμάντη έρχεται στη μεγάλη οθόνη

Στην πρώτη σκηνοθετική δουλειά της η Εύα Νάθενα διασκευάζει το κλασικό μυθιστόρημα του μεγάλου συγγραφέα.

i_fonissa1 «Φόνισσα»

Η έμπειρη ενδυματολόγος και σκηνογράφος Εύα Νάθενα περνά πίσω από την κάμερα για τις ανάγκες της πρώτης σκηνοθετικής δουλειάς της, η οποία βασίζεται σε ένα κλασσικό ελληνικό λογοτεχνικό έργο. Ο λόγος για τη "Φόνισσα" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που περνά με αξιώσεις στη μεγάλη οθόνη, σε σεναριακή διασκευή της πολύπειρης Κατερίνας Μπέη ("Ευτυχία", "Τα Καλύτερά μας Χρόνια", "Η Λίζα και Όλοι οι Άλλοι", "Θηλυκή Εταιρία").

Τα γυρίσματα έχουν ήδη ξεκινήσει και πραγματοποιούνται στην Αθήνα, καθώς και στα επιβλητικά και τραχιά τοπία της Λακωνικής Μάνης, της Κρήτης και φυσικά της Σκιάθου, της ιδιαίτερης πατρίδας του Παπαδιαμάντη. Στην παραγωγή βρίσκεται η εταιρία Tanweer σε συμπαραγωγή της View Master Films.

i_fonissa2

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη:
"Σε ένα δυστοπικό τοπίο, σε ένα απομακρυσμένο νησί της Ελλάδας γύρω στο 1900, η χήρα Χαδούλα έχει μάθει να επιβιώνει στην ανδροκρατούμενη, πατριαρχική κοινωνία υπηρετώντας αυτό που της μετέδωσε η μητέρα της – μια σκυτάλη αβάσταχτη, που διαιωνίζει την υποτίμηση και την περιφρόνηση στο φύλο της. Μέσα της όμως, η Χαδούλα αντιστέκεται και, τελικά, επαναστατεί έμπρακτα. Αντιτίθεται στον ηθικό νόμο της τοπικής κοινωνίας και αποφασίζει να 'λυτρώσει'  όσα περισσότερα κορίτσια μπορεί. Οι πράξεις της σταδιακά αυτονομούνται μέχρι που τη φέρνουν αντιμέτωπη με τον νόμο. Κατατρεγμένη, εγκαταλείπει το σπίτι της και κατευθύνεται στο καταφύγιο της που είναι η φύση. Όμως όσο και αν η ηθική της τής υπαγορεύει πως καλά έπραξε όσα έπραξε, ένα χρόνιο τραύμα την καταδιώκει παντού. Το τέλος έρχεται σαν λύτρωση".

i_fonissa3

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και εκείνον της μητέρας της φόνισσας η Μαρία Πρωτόπαππα. Στο cast συμμετέχουν ακόμα, μεταξύ άλλων, οι Έλενα Τοπαλίδου, Πηνελόπη Τσιλίκα και Γεωργιάννα Νταλάρα.

Η "Φόνισσα" αναμένεται να κυκλοφορήσει από την Tanweer το 2023.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Τζέιμς Χέτφιλντ των Metallica είναι οργισμένος σερίφης στο γουέστερν Thicket

Σε ρόλο που δεν τον έχουμε συνηθίσει, αλλά δείχνει να του πηγαίνει, εμφανίζεται ο frontman του σπουδαίου thrash συγκροτήματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/07/2024

Πήγαμε στα γυρίσματα του Υπάρχω, της βιογραφίας του Στέλιου Καζαντζίδη και πιο αναμενόμενης ελληνικής ταινίας της χρονιάς

Παρακολουθήσαμε την προετοιμασία της ταινίας του Γιώργου Τσεμπερόπουλου με πρωταγωνιστή τον Χρήστο Μάστορα στο ρόλο του Στέλιου Καζαντζίδη.

Για καλό σινεμά, κρασί και πίτσα στην ανανεωμένη Αίγλη Ζαππείου

Με νέο πρόσωπο συστήνεται το ιστορικό θερινό σινεμά στην καρδιά του κέντρου, το οποίο έχει αναβαθμιστεί σε όλα του.

Η επανέκδοση του "Όλα για τη Μητέρα μου" του Πέδρο Αλμοδόβαρ είναι ίσως η σημαντικότερη του καλοκαιριού

Το οσκαρικό μελόδραμα "Όλα για τη Μητέρα μου" του Πέδρο Αλμοδόβαρ άλλαξε άρδην το κινηματογραφικό τοπίο πριν 25 χρόνια και τώρα επιστρέφει σε ένα κόσμο πιο κοντά σε εκείνον που οραματίστηκε ο Ισπανός auteur.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις συμμετοχής των Όσκαρ

Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου καλεί τους Έλληνες και τις Ελληνίδες παραγωγούς ταινιών να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για τα βραβεία της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Παγκόσμια πρεμιέρα στο Τορόντο για το "Κρέας" του Δημήτρη Νάκου

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης ταξιδεύει στο κορυφαίο φεστιβάλ του Καναδά για την παγκόσμια πρεμιέρα του μεγάλου μήκους ντεμπούτου του.

Ο Τιμοτέ Σαλαμέ είναι ο Μπομπ Ντίλαν στο teaser του A Complete Unknown

Τραγουδώντας το "A Hard Rain's A-Gonna Fall" συστήνεται στο ρόλο του θρυλικού τραγουδοποιού ο διάσημος ηθοποιός.