Η "Φόνισσα" του Παπαδιαμάντη έρχεται στη μεγάλη οθόνη

Στην πρώτη σκηνοθετική δουλειά της η Εύα Νάθενα διασκευάζει το κλασικό μυθιστόρημα του μεγάλου συγγραφέα.

i_fonissa1 «Φόνισσα»

Η έμπειρη ενδυματολόγος και σκηνογράφος Εύα Νάθενα περνά πίσω από την κάμερα για τις ανάγκες της πρώτης σκηνοθετικής δουλειάς της, η οποία βασίζεται σε ένα κλασσικό ελληνικό λογοτεχνικό έργο. Ο λόγος για τη "Φόνισσα" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που περνά με αξιώσεις στη μεγάλη οθόνη, σε σεναριακή διασκευή της πολύπειρης Κατερίνας Μπέη ("Ευτυχία", "Τα Καλύτερά μας Χρόνια", "Η Λίζα και Όλοι οι Άλλοι", "Θηλυκή Εταιρία").

Τα γυρίσματα έχουν ήδη ξεκινήσει και πραγματοποιούνται στην Αθήνα, καθώς και στα επιβλητικά και τραχιά τοπία της Λακωνικής Μάνης, της Κρήτης και φυσικά της Σκιάθου, της ιδιαίτερης πατρίδας του Παπαδιαμάντη. Στην παραγωγή βρίσκεται η εταιρία Tanweer σε συμπαραγωγή της View Master Films.

i_fonissa2

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη:
"Σε ένα δυστοπικό τοπίο, σε ένα απομακρυσμένο νησί της Ελλάδας γύρω στο 1900, η χήρα Χαδούλα έχει μάθει να επιβιώνει στην ανδροκρατούμενη, πατριαρχική κοινωνία υπηρετώντας αυτό που της μετέδωσε η μητέρα της – μια σκυτάλη αβάσταχτη, που διαιωνίζει την υποτίμηση και την περιφρόνηση στο φύλο της. Μέσα της όμως, η Χαδούλα αντιστέκεται και, τελικά, επαναστατεί έμπρακτα. Αντιτίθεται στον ηθικό νόμο της τοπικής κοινωνίας και αποφασίζει να 'λυτρώσει'  όσα περισσότερα κορίτσια μπορεί. Οι πράξεις της σταδιακά αυτονομούνται μέχρι που τη φέρνουν αντιμέτωπη με τον νόμο. Κατατρεγμένη, εγκαταλείπει το σπίτι της και κατευθύνεται στο καταφύγιο της που είναι η φύση. Όμως όσο και αν η ηθική της τής υπαγορεύει πως καλά έπραξε όσα έπραξε, ένα χρόνιο τραύμα την καταδιώκει παντού. Το τέλος έρχεται σαν λύτρωση".

i_fonissa3

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και εκείνον της μητέρας της φόνισσας η Μαρία Πρωτόπαππα. Στο cast συμμετέχουν ακόμα, μεταξύ άλλων, οι Έλενα Τοπαλίδου, Πηνελόπη Τσιλίκα και Γεωργιάννα Νταλάρα.

Η "Φόνισσα" αναμένεται να κυκλοφορήσει από την Tanweer το 2023.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.