Κινηματογραφικό αφιέρωμα στο Νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάγκου

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου λογοτέχνη, προβάλλονται 6 ταινίες εμπνευσμένες από τα βιβλία και τη ζωή του.

Foto Nobel.jpg

Από τις 10 έως τις 13 Νοεμβρίου, η Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Αθήνα και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνουν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου "Σαραμάγκου 100", με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάγκου, που ξεκίνησαν στις 16 Νοεμβρίου 2021.

Έξι συνολικά ταινίες εμπνευσμένες από τα βιβλία και τη ζωή του Πορτογάλου νομπελίστα έρχονται στη Ταινιοθήκη: "Περί τυφλότητος", "Εμπάργκο", "Ο άνθρωπος αντίγραφο", αλλά και η πιο πρόσφατη ταινία μυθοπλασίας "Η χρονιά θανάτου του Ρικάρντο Ρέις". Θα προβληθούν επίσης τα ντοκιμαντέρ "Ζοζέ και Πιλάρ" και "Οι κληρονόμοι του Σαραμάγκου".

Στις ταινίες, που "ζωντανεύουν” στη μεγάλη οθόνη μερικά από τα σημαντικότερα βιβλία του Ζοζέ Σαραμάγκου, εμφανίζονται δημοφιλείς ηθοποιοί όπως η Τζουλιάν Μουρ και ο Τζέικ Τζίλενχααλ, ενώ τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν φωτίζουν την επιδραστική προσωπικότητά του, αλλά και την σημαδιακή σχέση του με τη σύζυγό του Πιλάρ ντελ Ρίο.

Η απονομή του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας (1998)  εδραίωσε τη διεθνή φήμη που κατέστησε τον Ζοζέ Σαραμάγκου ένα συγγραφέα μεγάλης σημασίας πέρα από τα σύνορα της Πορτογαλίας. Έτσι, ο Σαραμάγκου θεωρείται σήμερα ως ένας "συγγραφέας του κόσμου" που άσκησε τεράστια επιρροή στους νεότερους.

Jose e Pilar 02.jpg

Πρόγραμμα προβολής ταινιών

Πέμπτη 10/11

Η χρονιά θανάτου του Ρικάρντο Ρέις, του João Botelho
Κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Σαραμάγκου που επικεντρώνεται στη φανταστική καθημερινότητα των τελευταίων χρόνων της ζωής ενός εκ των ετερώνυμων (alter ego) του Φερνάντο Πεσσόα.

Παρασκευή 11/11

Εμπάργκο, του António Ferreira
Εμπνευσμένη από το ομώνυμο διήγημα του Ζοζέ Σαραμάγκο, η ταινία αφηγείται την ιστορία του Νούνο, ενός άνδρα του οποίου η ζωή  διαταράσσεται ξαφνικά από μια αλληλουχία απίθανων, καφκικών γεγονότων.

Σάββατο 12/11 

Ζοζέ και Πιλάρ, του Miguel Gonçalves Mendes
Ένα υπέροχο πορτρέτο του Σαραμάγκου το οποίο επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ του συγγραφέα και της Πιλάρ, της συντρόφου της ζωής του και σημαντικής επιρροής στη σκέψη του.

Ο άνθρωπος αντίγραφο, του Denis Villeneuve. 
Στην ταινία, που βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Σαραμάγκου, ο Άνταμ Μπελ είναι ένας καθηγητής ιστορίας που έχει απογοητευτεί από τη βαρετή ζωή του. Όμως όλα αλλάζουν όταν, σε μια ταινία, βλέπει έναν σωσία του…

Κυριακή 13/11

Οι κληρονόμοι του Σαραμάγκου, των Carlos Vaz Marques και Graça Castanheira

Αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ παραγωγής RTP (Πορτογαλική Ραδιοτηλεόραση) περιλαμβάνει συνεντεύξεις με τους Afonso Reis Cabral, Valter Hugo Mãe, Gonçalo M. Tavares και José Luís Peixoto, οι οποίοι βραβεύτηκαν με το  λογοτεχνικό βραβείο Saramago.

Περί τυφλότητος, του Fernando Meirelles

Εμπνευσμένη από ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του Σαραμάγκου, η ταινία αυτή περιγράφει μια δυστοπική κοινωνία όπου η ανεξήγητη τύφλωση έχει αποδεκατίσει τον πληθυσμό.

Ελεύθερη είσοδος

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba - To the Training Hashira

Όπως στο περσινό "The Swordsmith Village", έχουμε και εδώ τη συρραφή τριών τηλεοπτικών επεισοδίων, απευθυνόμενη αποκλειστικά στους λάτρεις της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς "Demon Slayer".