Ένα ντοκιμαντέρ για τη μεταμόρφωση της Αθήνας στον 19ο αιώνα στο Μέγαρο Μουσικής

Η προβολή πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΗ ΔΥΣΗ, 1821-1896

Η Μαρία Ηλιού επιστρέφει στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, με το ντοκιμαντέρ "Η Αθήνα από την Ανατολή στη Δύση, 1821-1896" στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Η προβολή πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Μέσα από άγνωστο αρχειακό οπτικό υλικό, σχέδια, γκραβούρες και φωτογραφίες που ανακαλύφθηκαν και συντηρήθηκαν σε τρεις ηπείρους, η Μαρία Ηλιού, ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ και οι συνεργάτες τους ξεδιπλώνουν για μία ακόμη φορά μια συναρπαστική ιστορία σε μια ταινία που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 2020, για ελάχιστες μέρες λόγω της πανδημίας.

Το ντοκιμαντέρ δείχνει πώς ήταν η Αθήνα στις αρχές του 20ού αιώνα και πώς μέσα σε λιγότερο από έναν αιώνα μεταμορφώθηκε, στα χρόνια του βασιλιά Γεωργίου Α΄, σε μια νεοκλασική πόλη που φιλοξένησε με μεγάλη επιτυχία τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής το 1896, συνδυάζοντας τη μεγάλη Ιστορία με μικρές καθημερινές ιστορίες, μεταφέροντας τον θεατή σε ένα θέαμα, εικόνων, μουσικής και ήχων.

Στην ταινία συμμετέχουν ως ομιλητές οι Jim Wright (American School of Classical Studies), Λεωνίδας Εμπειρίκος (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Sir Michael Llewellyn Smith, (King’s College London), Χριστίνα Κουλούρη (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Αλέξανδρος Κιτροέφ (Haveford College), Νίκος Βατόπουλος ("Η Καθημερινή") και η Ελένη Μπαστέα (University of New Mexico).

Για την ηχητική μπάντα της ταινίας η μοντέζ Αλίκη Παναγή χρησιμοποίησε ήχους εποχής ζωντανεύοντας την ιστορία της πόλης, ενώ ο Νίκος Πλατύραχος βασίστηκε σε μελωδίες και τραγούδια από την Αθήνα, σε επιτυχίες του 19ου αιώνα, καθώς και σε δικές του δημιουργίες για να συνθέσει την πρωτότυπη μουσική του φιλμ.

Πληροφορίες: 4-5/11 | 8 μ.μ. | Διάρκεια προβολής: 90 λεπτά' | Τιμή εισιτηρίου: 10 € στο megaron.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μια Ιδιωτική Ζωή

Ψυχολογικό θρίλερ με έντονα κωμική διάθεση και πολλές, όχι όλες πετυχημένες, ψυχαναλυτικές αναφορές. Απολαυστική η Τζόντι Φόστερ με τα τέλεια γαλλικά της. | Powered by Uber.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
01/01/2026

Η Φλαμένκο Κιθάρα του Γεράι Κορτές

Ένα ενδιαφέρον κινηματογραφικό πορτρέτο που μένει ημιτελές, καθώς οι δυο ιστορίες τις οποίες διασταυρώνει (προσωπική και καλλιτεχνική) αναπτύσσονται απρόσωπα και άνευρα. | Powered by Uber.

Ανακόντα

Μεταμοντέρνο σίκουελ μιας υποδειγματικά… κακοφτιαγμένης εξωτικής περιπέτειας, η χοντροκομμένη κωμική διάθεση του οποίου κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. | Powered by Uber.

Αποστολή Άγιος Βασίλης

Σχεδιαστικά αδιάφορο αλλά σεναριακά φροντισμένο κινούμενο σχέδιο, το οποίο ακολουθεί κατά γράμμα τη χριστουγεννιάτικη σινε-πεπατημένη. | Powered by Uber.

Λαβύρινθος

Αφηγήσεις που μας ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή και αναμνήσεις οι οποίες προσγειώνονται στο σήμερα με συγκινητικό τρόπο, αποκαλύπτοντας μια διαφορετική αθηναϊκή ανθρωπογεωγραφία. | Powered by Uber.

Οι καλύτερες ταινίες του 2025 για Cahiers du Cinéma και Sight & Sound

Αυτές είναι οι κορυφαίες επιλογές για τη φετινή χρονιά σύμφωνα με το κορυφαίο γαλλόφωνο και αγγλόφωνο κινηματογραφικό έντυπο, αντίστοιχα.

Οι καλύτερες ταινίες του 2025 από την κινηματογραφική ομάδα του "α"

Ο Χρήστος Μήτσης και η Μάντυ Βλασσοπούλου επιλέγουν τις πιο "δυνατές" κινηματογραφικές στιγμές της χρονιάς.