Επιστροφή στο μέλλον παρέα με το Cinobo

17 ταινίες από τη δεκαετία του '50 μέχρι σήμερα θα μας ταξιδέψουν στον εθιστικό κόσμο της επιστημονικής φαντασίας.

Salyut-7

Το Cinobo υποκλίνεται στη μεγαλοπρέπεια του Sci-Fi, ταξιδεύει στο μέλλον και επιστρέφει στο παρελθόν και το παρόν για ένα μοναδικό αφιέρωμα, εξερευνώντας το πιο φιλόδοξο μεγαλοπρεπές κινηματογραφικό είδος. Από τις 7 έως τις 31 Οκτωβρίου, 17 ταινίες από τη δεκαετία του '50 μέχρι το σήμερα, γεμάτες ταξίδια στο διάστημα, τον χρόνο και σε εικονικούς κόσμους, φοβίες και όνειρα για το μέλλον, θα μας ταξιδέψουν στον εθιστικό κόσμο της επιστημονικής φαντασίας.

Σκηνοθέτες όπως ο Ζαν Λικ Γκοντάρ, ο Νίκολας Ρεγκ και ο Μπονγκ Τζουν Χο, ποπ τελειότητες όπως το "Ζουν Ανάμεσά μας" του Τζον Κάρπεντερ, πρόσφατες επιλεγμένες συνυπάρξεις του είδους με το ρομάντζο, τα οικογενειακά φιλμ και τον τρόμο, μια σπουδαία ελληνική μικρού μήκους ("Third Kind") αλλά και αποκλειστική πρεμιέρα μιας από τις ουσιαστικότερες και πιο προφητικές ταινίες των τελευταίων χρόνων ("Aniara").

Οι 17 ταινίες του αφιερώματος

Snowpiercer (Μπονγκ Τζουν-χο): 7/10

Snowpiercer

Μελέτη πάνω στην πάλη των τάξεων μέσα σε ένα τρένο που κινείται διαρκώς και αποτελεί τη μόνη ελπίδα επανεκκίνησης της ζωής στη γη. Χορταστικό υπερθέαμα, ορισμός του σκεπτόμενου blockbuster. 

Ο Εκλεκτός της Νύχτας (Τζεφ Νίκολς): 10/10

Midnight Special

Πού θα έφτανες για να προστατέψεις το παιδί σου… ακόμα κι αν είχε μια δύναμη που δεν μπορούσες να κατανοήσεις; Μάικλ Σάνον και Άνταμ Ντράιβερ σε ένα sci-fi καταδίωξης από τον δημιουργό του Take Shelter.

Διαστημικός Σταθμός Salyut-7 (Κλιμ Σιπένκο): 12/10

Salyut-7

H ρωσική εκδοχή της απομόνωσης στο διάστημα όπως την όρισαν στη σύγχρονη εποχή το "Gravity" ή το "Martian", βασίζεται σε αληθινά γεγονότα του '85 και παρουσιάζεται σε μια εντυπωσιακή παραγωγή.

Ερωτας Χωρίς Τέλος (Σέζαρ Εστεμπάν Αλέντα, Χοσέ Εστεμπάν Αλέντα): 13/10

Sin Fin

Υποψήφια για Βραβείο Γκόγια, η πρώτη μεγάλου μήκους των Ισπανών αδελφών είναι ένα φιλόδοξο πάντρεμα του sci-fi με το είδος του ρομάντζου που αψηφά κυριολεκτικά και μεταφορικά τον χρόνο.

Before We Vanish (Κιγιόσι Κουροσάβα): 15/10

Before We Vanish

Ο δεύτερος πιο διάσημος Κουροσάβα του παγκόσμιου σινεμά αναμοχλεύει τα είδη των sci-fi, horror και rom-com σε ένα B-movie που μόνο η Ιαπωνία θα μπορούσε να βγάλει.

Το Λουλούδι της Ευτυχίας (Τζέσικα Χάουσνερ): 17/10

Little Joe

Ποιο είναι το κόστος της απόλυτης ευτυχίας; Βραβευμένο στις Κάννες sci-fi εντυπωσιακών χρωματικών αποχρώσεων και υπαρξιακών προεκτάσεων με την καθηλωτική ερμηνεία της Έμιλι Μπίτσαμ.

Aniara (Πέλα Κάγκερμαν, Ούγκο Λίλια): 18/10

Aniara

Πώς θα διαχειριζόσασταν τη ζωή σας αν κάποιος σας έλεγε πως πρέπει να μείνει στάσιμη για 2 χρόνια; Ένα ποίημα του νομπελίστα Χάρι Μάρτινσον μετατρέπεται σε εντυπωσιακά επίκαιρο υπαρξιακό sci-fi.

Avalon (Όσιι Μαμόρου): 19/10

Avalon

Ο θρύλος του ιαπωνικού anime μετακομίζει στην Πολωνία για ένα από τα πιο ιδιόμορφα sci-fi των τελευταίων χρόνων - συνδυασμό της ατμόσφαιρας του Κισλόφσκι με την αισθητική των video games.

Ο Άνθρωπος που Έπεσε στη Γη (Νίκολας Ρεγκ): 22/10

The Man Who Fell to Earth

Όταν ο Ζίγκι Στάρνταστ μάς επισκέφθηκε από έναν άλλο γαλαξία. Ο Ντέιβιντ Μπόουι απογειώνει ένα στοχαστικό φιλμ πάνω στην ανθρώπινη κατάσταση, που υπογράφει ο Νίκολας Ρεγκ ("Don’t Look Now").

Third Kind (Γιώργος Ζώης): 24/10

Third Kind

Η ταινία που αποθέωσε δημόσια ο Μπάρι Τζένκινς ("Moonlight"), μία σπάνια για τη χώρα μας επαφή με το sci-fi, κλείσιμο του ματιού στην ιστορία του και τη σύνδεσή της με την επικαιρότητα.

Αλφαβίλ (Ζαν-Λικ Γκοντάρ): 24/10

Alphaville

Όχι απλώς ταινία sci-fi. Όχι απλώς ταινία του Γκοντάρ. Αλλά ταινία sci-fi του Γκοντάρ, εμβληματική κι επιδραστική όσο ελάχιστες στο είδος της. Χρυσή Άρκτος στο φεστιβάλ Βερολίνου του '65.

Tykho Moon (Ένκι Μπιλάλ): 25/10

Tykho Moon

Παράλληλα με τη σημαντική πορεία στα κόμικς, ο Μπιλάλ ονειρεύτηκε μελλοντικούς εφιάλτες για τη μεγάλη οθόνη. Εδώ φέρνει τους Ζιλί Ντελπί και Μισέλ Πικολί σε μια συναρπαστική αναζήτηση.

Το Πείραμα του Quatermass (Βαλ Γκεστ): 27/10

The Quatermass Xperiment

Στα χρόνια που τρόμος και sci-fi ήταν είδη του περιθωρίου, αυτή ήταν η πρώτη σοβαρή προσπάθεια αλλαγής. Οι περιπέτειες του καθηγητή Quatermass μεταφέρονται από τη μικρή στη μεγάλη οθόνη.

Quatermass 2: Εξωγήινοι εισβολείς (Βαλ Γκεστ): 27/10

Quatermass

Μετά το πρώτο πετυχημένο κινηματογραφικό πείραμα, το πρώιμο franchise του "Quatermass" συνεχίστηκε έχοντας ξανά ως οδηγό τον Βαλ Γκεστ, με ένα σίκουελ εξίσου εντυπωσιακό και τρομακτικό.

Ζουν Ανάμεσά Μας (Τζον Κάρπεντερ): 28/10

They Live

Η παγκοσμιοποίηση, ο καταναλωτισμός και τα αδιέξοδα του μοντέρνου τρόπου ζωής, σε μια βιτριολική και αφόρητα διασκεδαστική σάτιρα - από τις καλύτερες στιγμές στην καριέρα του Κάρπεντερ.

Ιστορίες από το Τέλος του Κόσμου (Ρίτσαρντ Κέλι): 29.10

Southland Tales

Έτσι τελειώνει ο κόσμος: όχι με λυγμό, αλλά με πάταγο. Ο σκηνοθέτης του Donnie Darko σε ένα παρεξηγημένο φιλμ που επανεκτιμήθηκε ως η απόλυτη ταινία καταστροφής της infotainment εποχής μας.

Η Αιώνια Ζωή της Μάρτζορι (Μάικλ Αλμερέιντα): 31/10

Marjorie Prime

Ποτέ κανείς δεν πεθαίνει, αρκεί να τον θυμάσαι. Παρελθοντικοί εαυτοί αναδημιουργούνται ως ολογράμματα στο φιλοσοφημένο sci-fi που φέρνει στο νου "Black Mirror". Πρωταγωνιστεί ο Τζον Χαμ ("Mad Men").

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.