Οι ταινίες που προλαβαίνουμε ακόμα στις 28ες Νύχτες Πρεμιέρας

Οι must επιλογές για τις οποίες υπάρχουν εισιτήρια λίγο πριν πέσει η αυλαία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

o_nonos_nixtes_premieras «Ο Νονός»

Μερικές μέρες απομένουν ακόμα για το τέλος των φετινών 28ων Νυχτών Πρεμιέρας (έως 9/10) και με το φεστιβάλ να σημειώνει, ως είθισται, διαδοχικά sold out, ακολουθούν οι καλύτερες ταινίες για τις οποίες υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα εισιτήρια την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Επειδή, όμως, γρήγορα κάνουν φτερά, κνηθείτε γρήγορα!

meet_me_in_the_bathroom
"Meet Me in the Bathroom"

Σκολιμόφσκι ή indie;

Ένας εκ των κορυφαίων Πολωνών σκηνοθετών, ο Γιέρζι Σκολιμόφσκι, παρουσιάζει αυτοπροσώπως στην Αθήνα το "EO" (Ιντεάλ, 6/10, 8 μ.μ.), την απόπειρά του να διασκευάσει το αριστούργημα του Ρομπέρ Μπρεσόν "Στην Τύχη ο Μπαλταζάρ" (1966). Εάν κρίνουμε μάλιστα από το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής που απέσπασε στις Κάννες, ο Πολωνός auteur τού έδωσε καινούργιες διαστάσεις, σκηνοθετώντας το δικό του γαϊδουράκι ως πρωταγωνιστή που συναντά στο διάβα του "την ασχήμια αλλά και την τρυφερότητα αυτού του κόσμου". Εάν προτιμάτε κάτι πιο δυναμικό, την ίδια μέρα στο Ιντεάλ (10 μ.μ.) προβάλλεται το μουσικό ντοκιμαντέρ "Meet Me in the Bathroom" (Ντίλαν Σάουθερν-Γουίλ Λόβλεϊς), το οποίο ανατρέχει στις χρυσές μέρες της νεοϋορκέζικης indie σκηνής των 00s, όταν σπουδαίες μπάντες σαν τους LCD Soundsystem και τους Yeah Yeah Yeahs έκαναν τα πρώτα βήματά τους. Για τους σινεφίλ υπάρχει η σπάνια, δεύτερη και τελευταία ταινία του Ζαν Εστάς "Μικρές μου Αγαπημένες", η οποία θα παιχτεί δύο φορές στο Άστορ (6 και 9/10, 10 μ.μ.).

licht_doc
"Licht: Η Εκκεντρική Κληρονομιά του Στοκχάουζεν"

Κάτι καλό φεστιβαλικό;

Όσοι "τικάρουν" τους τίτλους που ξεπηδούν από τα προγράμματα των διεθνών φεστιβάλ, ας έχουν υπόψη τα εξής. Έντονες σεξουαλικές αναταράξεις υπόσχονται τα ρομαντικά "99 Φεγγάρια" (Δαναός, 8/10, 10.30 μ.μ.), υποβλητική ατμόσφαιρα το "Medusa Deluxe", που έρχεται με τη φήμη ενός εκ των καλύτερων βρετανικών ντεμπούτων της χρονιάς (Δαναός, 8/10, 8.15 μ.μ.), ενώ προτείνουμε επιπλέον δύο ντοκιμαντέρ: το μεταμοντέρνο "Licht: Η Εκκεντρική Κληρονομιά του Στοκχάουζεν" (Άστορ, 9/10, 7.30 μ.μ.) γύρω από την ομώνυμη όπερα που γραφόταν επί 26 χρόνια και διαρκεί συνολικά 29 ώρες(!),και το πολωνικό "Ενεχυροδανειστήριο" (Δαναός, 8/10, 7.45 μ.μ.), το οποίο σίγουρα θα απολαύσουν οι λάτρεις του Άκι Καουρισμάκι.

medusa_deluxe
"Medusa Deluxe"

Σε Νέο Χόλιγουντ, τι έχουμε;

Δεν ξεχνάμε, φυσικά, το απολαυστικό αφιέρωμα στο αμερικανικό σινεμά της δεκαετίας του ’70, το οποίο αποτελείται αποκλειστικά από "σιγουράκια". Έχουμε και λέμε: ο αψεγάδιαστος "Νονός" σε νέα ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια (Ιντεάλ, 9/10, 6 μ.μ.), το βίαιο "Φέρτε Μου το Κεφάλι του Αλφρέντο Γκαρσία" (Άστυ, 7/10, 10.15 μ.μ.), το φρενήρες "Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία" (Ιντεάλ, 8/10, 5.30 μ.μ.), η αγωνιώδης "Σκυλίσια Μέρα" (Άστυ, 6/10, 10 μ.μ.), καθώς και το πρωτοποριακό "Νάσβιλ" (Άστυ, 8/10, 8.30 μ.μ.). Και –γιατί όχι;– κλείστε ιδανικά τις Νύχτες Πρεμιέρας με τη σπουδαία "Τελευταία Παράσταση" του προσφάτως εκλιπόντα Πίτερ Μπογκντάνοβιτς (Τριανόν, 9/10, 10 μ.μ.).
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.