Η Γυναίκα Βασιλιάς

2

Η χολιγουντιανή συνταγή του ηρωικού έπους παραλλάσσεται σύμφωνα με τις επιταγές των καιρών χωρίς να αμφισβητείται κανένα από τα αφηγηματικά και μελοδραματικά κλισέ της.

H_gynaika_vasilias

Η Δημοκρατία του Μπενίν είναι ένα μικρό κράτος της δυτικής Αφρικής το οποίο βρέχεται από τον κόλπο της Γουινέας κατά μήκος της επονομαζόμενης Ακτής των Σκλάβων. Απέκτησε την ανεξαρτησία του μόλις το 1960, όντας γνωστό νωρίτερα ως Δαχομέη. Ένα βασίλειο το οποίο ήκμασε τον 18ο και τον 19ο αιώνα, για να έρθει στην αποικιοκρατική κυριαρχία τον Γάλλων το 1894. Στην περίοδο της μεγάλης ισχύος του βασιλιάς ήταν ο Γκέζο (1818-58), ο οποίος κατήργησε το δουλεμπόριο, αντιστεκόμενος στα πολλά τοπικά και διεθνή συμφέροντα κυρίως χάρη στην εξαιρετική οργάνωση του στρατού του, με επικεφαλής τις Αγκότζι ("οι μητέρες μας"). Σώματα πολεμιστριών αυστηρής πειθαρχίας και υψηλής αποτελεσματικότητας, τα οποία προσέδωσαν στη Δαχομέη το προσωνύμιο "Μαύρη Σπάρτη".

Βασισμένη σ’ αυτά τα ιστορικά γεγονότα, η ηθοποιός Μαρία Μπέλο ("Το Τέλος της Βίας", "Prisoners") ανέπτυξε μια σεναριακή ιδέα την οποία ολοκλήρωσε η Ντάνα Στίβενς ("Η Πόλη των Αγγέλων"), παίρνοντας τελικά, μετά από χρόνια αναμονής, το πράσινο φως από τους παραγωγούς. Γιατί τώρα που τα ζητήματα φεμινιστικής και φυλετικής ατζέντας είναι καυτά, το Χόλιγουντ νιώθει λιγότερο ανασφαλές στο να ποντάρει σε ένα πολεμικό έπος με μαύρες πρωταγωνίστριες, φροντίζοντας φυσικά να υπάρχουν πάντα πολλαπλές δικλείδες - εμπορικής - ασφαλείας. Έτσι, η ιστορία της (μυθοπλαστικής) στρατηγού των Αγκότζι Νανίσκα, η οποία το 1823 προετοιμάζει μεθοδικά την υπεράσπιση του βασιλείου της Δαχομέης απέναντι στις αριθμητικά και τεχνολογικά ανώτερους εχθρούς του (τοπικές φυλές και Ευρωπαίους αποικιοκράτες), διανθίστηκε με: άπαντες να μιλούν την αγγλική γλώσσα, την οσκαρική Βαΐόλα Ντέιβις ως πρωταγωνίστρια, ένα γυναικείο επιτελείο συντελεστών (από τη σκηνοθέτιδα Τζίνα Πρινς – Μπάιδιγουντ του "The Old Guard" μέχρι τη διευθύντρια φωτογραφίας και τη μοντέζ) και ένα συνταγογραφημένο σενάριο ιστορικής δραματικής περιπέτειας.

Το δράμα λοιπόν το οποίο στήνεται γύρω από την ατρόμητη στρατηγό περιλαμβάνει τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες (η γυναίκα του βασιλιά δεν καλοβλέπει την παλλαϊκή αποδοχή της), τις στρατιωτικές τακτικές (ο σχεδιασμός των μαχών) και φυσικά μια πολυδιάστατη προσωπική ιστορία, η οποία έχει να κάνει τόσο με την ιδιοτελή κόντρα που έχει η ίδια με τον αρχηγό των αντιπάλων, όσο και με την Νάουι. Μια νεαρή επίδοξη πολεμίστρια η οποία αποδεικνύεται ο… Μάβερικ των Αγκότζι (ικανότατη και ατίθαση), με ένα θολό παρελθόν που κάπου συναντά τις παλιές "αμαρτίες" της Νανίσκα. Όλα αυτά με μια στοιχειώδη αφηγηματική σοβαρότητα η οποία φρενάρει έναν πόντο πριν το σαπουνοπερέ στόμφο, εξελίσσοντας την προβλέψιμη πλοκή με μια εξωραϊστική οπτική (κουβέντα για την υποχρεωτική κλειτοριδεκτομή των πολεμιστριών), τον δέοντα διδακτισμό, τον αναπόφευκτο ηρωισμό, το εκβιαστικό ρομάντζο και τις μελό συμπτώσεις που θα συγκινήσουν το ευρύ κοινό.

ΗΠΑ, Καναδάς. 2022. Διάρκεια: 135΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Η Γυναίκα Βασιλιάς

The Woman King
2
  • Περιπέτεια
  • 2022
  • Διάρκεια: 135 '
  • Τζίνα Πρινς-Μπάιδιγουντ

Το 1823, το αφρικανικό βασίλειο της Δαχομέης απειλείται τόσο από διάφορες τοπικές φυλές όσο και από Ευρωπαίους δουλέμπορους. Η μόνη ελπίδα για να μην συμβιβαστεί ατιμωτικά είναι οι Αγκότζι, ένα επίλεκτο, ανίκητο σώμα πολεμιστριών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.