Τα βραβεία του 15ου Animasyros 2022

Δείτε όλους τους νικητές του διεθνούς φεστιβάλ animation της Σύρου.

Flee «Flee»

Ύστερα από έξι μέρες, περίπου 350 καλεσμένους και 200 ταινίες, το 15ο Animasyros (20-25/9) έριξε αυλαία απονέμοντας τις δάφνες του στους συμμετέχοντες των οκτώ διαγωνιστικών τμημάτων του.

Μόνη διπλή νικήτρια αναδείχθηκε η ούγγρικη ταινία "Θεραπευμένοι" (Μάρτον Ξουτοράς), αποσπώντας το Βραβείο Ευρωπαϊκών Αξιών #ThisIsEU και την Ειδική Μνεία στην κατηγορία AnimaPride. Το υποψήφιο για Όσκαρ και LUX δανέζικο ντοκιμαντέρ "Flee" (Γιόνας Πόερ Ράσμουσεν), το οποίο μάλιστα "άνοιξε" το Animasyros, απέσπασε το βραβείο κοινού. Από το διεθνές φοιτητικό διαγωνιστικό τμήμα το μεγάλο βραβείο απονεμήθηκε στο "Χαλινάρι" του Βέλγου Νικολά Πιρέ, με την ειδική μνεία να πηγαίνει στην "Περσόνα" της Σουίν Μουν.

travel_bugs
"Ταξιδιάρικα Ζουζούνια"

Στην κατηγορία τηλεοπτικών και κατά παραγγελία ταινιών (TV & Commissioned Films) που αποτελεί πυρήνα του φεστιβάλ, το πρώτο βραβείο απέσπασε το τηλεοπτικό επεισόδιο  "Αστεία Πουλιά" της Γαλλίδας Σαρλί Μπελέν. Αξίζει να σημειωθεί πως το φιλμ ξεχώρισε ανάμεσα σε 26 συνολικά διαγωνιζόμενους. Μένουμε στην κατηγορία, όπου με ειδική μνεία βραβεύτηκε το βίντεο κλιπ "Thin Thing" (Κριστοβάλ Λεόν & Χοακίν Κοκίνια) το οποίο αφορά το ομώνυμο κομμάτι των Smile, δηλαδή του παράλληλου συγκροτήματος των γνωστών από τη δουλειά τους ως Radiohead Τομ Γιορκ και Τζόνι Γκρίνγουντ.

canary_short
"Καναρίνι"

Έπειτα, στην ενότητα AnimaPride το μεγάλο βραβείο απονεμήθηκε στο ρουμάνικο "Sasha" (Σεργκέι Τσιριβίγκα). Αντίστοιχα, στην κατηγορία K.ID.S επικράτησε η ταινία "Η Laika και ο Nemo" (Γιαν Γκάντερμαν & Σεμπάστιαν Γκάντοου) και ειδική μνεία το "Χάρτινο Αεροπλάνο" (Σιέβ Μάι Κου, Τζέι Σέπτιμο, Πάμελα Φαρχάτ & Μισέλ Ντουμί) από το Λίβανο.

Όσο για το Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα, μεγάλος νικητής αναδείχθηκε το "Καναρίνι" (Χρυσούλα Κοροβέση & Μάριος Γαμπιεράκης) και με ειδική μνεία τιμήθηκαν τα "Ταξιδιάρικα Ζουζούνια" (Φωκίων Ξένος). Τέλος, στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα το μεγάλο βραβείο απονεμήθηκε στο εσθονικό "Σκυλο-Διαμέρισμα" (Πρίιτ Τέντερ) και η ειδική μνεία στη "Σπιτική Μπριζόλα" (Σπέλα Καντέζ) από τη Σλοβενία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.