Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου παρουσιάζει το βιβλίο "Χώρα, σε βλέπω, ο 20ος αιώνας του ελληνικού σινεμά"

Θα ακολουθήσει ειδική προβολή της ταινίας «Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Δράκος

H πρωτοβουλία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τη διάσωση, ψηφιοποίηση, προβολή και μελέτη ταινιών από την πλούσια κληρονομιά του ελληνικού κινηματογράφου του 20ού αιώνα, με γενικό τίτλο "Χώρα, σε βλέπω", επιστρέφει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, για τελευταία φορά. 

Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου η ΕΑΚ παρουσιάζει την έκδοση "Χώρα, σε βλέπω, ο 20ος αιώνας του ελληνικού σινεμά", που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της ομώνυμης Δράσης και θα κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Νεφέλη. Την τελευταία δεκαετία η αναγνώριση της εγχώριας κινηματογραφικής σκηνής, δεν έφερε μόνο νέες συνθήκες για την παραγωγή, διανομή και προβολή του ελληνικού κινηματογράφου. Δημιούργησε και τη διάθεση να ξαναδούμε ταινίες με νέα ματιά• την ανάγκη να ξαναπούμε τις πολλαπλές και τεμνόμενες ιστορίες τους. Πώς μπορούμε να καταγράψουμε μια πολυφωνική και πολυπρισματική ιστορία του παρόντος για τον ελληνικό κινηματογράφο; Και γιατί χρειαζόμαστε μια τέτοια χειρονομία σήμερα;

Η Εύα Στεφανή (σκηνοθέτις, καθηγήτρια Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) και η Δανάη Επιθυμιάδη (ηθοποιός, σκηνοθέτις), συζητούν με τους επιμελητές Αφροδίτη Νικολαΐδου (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Δημήτρη Παπανικολάου (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης), σε μια απόπειρα να απαντήσουν αυτές κι άλλες ενδιαφέρουσες ερωτήσεις. 

Την βιβλιοπαρουσίαση θα ακολουθήσει η προβολή του σπουδαίου "Δράκου" του Νίκου Κούνδουρου, από νέα ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια (DCP), που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της δράσης. 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της επιτροπής "Ελλάδα 2021". Κύριος χορηγός της δράσης είναι το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας – ΕΚΟΜΕ, ενώ χορηγοί δράσης είναι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και της Finos Film. 

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διατίθενται δωρεάν την ίδια ημέρα, από τις 7 μ.μ. και μετά, στα ταμεία της Ταινιοθήκης.


Πρόγραμμα

7.30 μ.μ. Παρουσίαση βιβλίου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νεφέλη 
9 μ.μ. Ο Δράκος του Νίκου Κούνδουρου 

Λίγα λόγια για την ταινία 

Δράκος

"Ο Δράκος" του Νίκου Κούνδουρου | 1956 | 105´ | Σενάριο: Ιάκωβος Καμπανέλλης | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κώστας Θεοδωρίδης | Μοντάζ: Νίκος Κούνδουρος | Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις | Σκηνικά: Τάσος Ζωγράφος, Πάνος Παπαδόπουλος | Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη | Ήχος: Μικές Δαμαλάς | Μακιγιάζ: Νίκος Βαρβέρης | Παραγωγή: Aθηναϊκή Kινηματογραφική Εταιρία 
 
Παίζουν: Ντίνος Ηλιόπουλος, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Γιάννης Αργύρης, Θανάσης Βέγγος, Θόδωρος Ανδριακόπουλος, Μαρίκα Λεκάκη, Μανώλης Βλαχάκης, Ανδρέας Ντούζος, Ανέστης Βλάχος, Ζιζή Βιοπούλου, Κάση Τζάνετ, Νίκος Τσαχιρίδης, Αλέκος Τζανετάκος, Κώστας Σπαγγόπουλος
 
Βραβεία / Διακρίσεις /  Συμμετοχές σε Φεστιβάλ: Ειδική Μνεία στο Φεστιβάλ Βενετίας, 1956. 

Ένας τραπεζικός υπάλληλος, καθώς ετοιμάζεται να περάσει μια μοναχική Πρωτοχρονιά στην Αθήνα, διαπιστώνει πως μοιάζει με έναν καταζητούμενο κακοποιό, τον αποκαλούμενο "Δράκο". Προσπαθώντας να ξεφύγει από την αστυνομία βρίσκει καταφύγιο σε ένα καμπαρέ, όπου εκτός από μια χορεύτρια με την οποία αναπτύσσει μια έντονη σχέση, θα έρθει σε επαφή και με άτομα του υποκόσμου που τον περνούν για τον αληθινό Δράκο. Ο υπάλληλος αρχίζει και βρίσκει ένα είδος απόδρασης μέσα σε αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι παραλλαγμένων ταυτοτήτων και σταδιακά παίζει τον ρόλο που του έδωσε η μοίρα– ή μήπως είναι κάτι παραπάνω από απλός ρόλος; Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών -και ρόλων- θα είναι πάντως σκληρό. 

Βασισμένος σε κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη και μουσική του Μάνου Χατζηδάκι, ο Νίκος Κούνδουρος επανεγγράφει τους κανόνες του νουάρ κοιτάζοντάς τους μέσα από τον παραμορφωτικό καθρέφτη της μετεμφυλιακής Αθήνας. Ο ανατριχιαστικός Ντίνος Ηλιόπουλος υποδύεται έναν άντρα που ενσαρκώνει μια φρικιαστική αντι-ηρωική ιδέα, σε μια αλληγορία για μια χώρα σε αναζήτηση ταυτότητας, μέσα στο έρεβος της φτώχειας και της κοινωνικής παράλυσης. Εδώ οι ήρωες και οι θεσμοί μοιάζουν ανύπαρκτοι, τα αρχέτυπα είναι αλλοιωμένα, και η πλήρης αποξένωση αναδεικνύεται μέσα από μια εξπρεσιονιστικών τόνων αρχαιοελληνική τραγωδία, ντυμένη ως σύγχρονη κοινωνία με λαβυρινθώδη αδιέξοδα. Η ταινία, κατόπιν συμμετοχής στο Φεστιβάλ Βενετίας, γνώρισε εισπρακτική αποτυχία στην εποχή της, όμως στις δεκαετίες που ακολούθησαν πήρε τη θέση της ανάμεσα στα πλέον καθοριστικά φιλμ της Ιστορίας του ελληνικού σινεμά. 
Η ταινία θα προβληθεί σε νέα ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια (DCP), που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης Χώρα, σε βλέπω με αγγλικούς υπότιτλους

"Χώρα, σε βλέπω, ο 20ος αιώνας του ελληνικού σινεμά" / επιμέλεια δράσης (ΕΑΚ): Σύλλας Τζουμέρκας, Ελίνα Ψύκου / συνεπιμέλεια προγράμματος, επιμέλεια έκδοσης και εκπαιδευτικού υλικού: Αφροδίτη Νικολαΐδου, Δημήτρης Παπανικολάου / γενικός συντονισμός δράσης (ΕΑΚ): Φαίδρα Βόκαλη / διεύθυνση έκδοσης και επιμέλεια: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου / επιμέλεια ψηφιοποίησης και αποκατάστασης: Γιάννης Βεσλεμές / εργαστήρια εικόνας: ANMAR FILM LAB, STEFILM, AUTHORWAVE / εργαστήριο ήχου: KVARYBOSOUND MFC / συντονισμός παραγωγής: Ιωάννα Ραμπαούνη / βοηθός συντονισμού: Βάιος Γαλάνης / νομική σύμβουλος: Μαρίνα Μαρκέλλου / γραφιστικά: Νίκος Πάστρας, TALC / υπεύθυνη επικοινωνίας: Νατάσσα Πανδή / social media manager: Γιώργος Παππάς, Δημήτρης Τσακαλέας / συνόψεις ταινιών: Θοδωρής Δημητρόπουλος / συντονισμός φεστιβάλ: Σταύρος Μαρκουλάκης / μεταφράσεις έκδοσης: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Michael Eleftheriou, Δέσποινα Παυλάκη, Κώστας Σκορδύλης / επιμέλεια μεταφράσεων έκδοσης: Nina Macaraig / υποτιτλισμός & μεταφράσεις ταινιών: AUTHORWAVE / έξτρα μεταφράσεις ταινιών: ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ, STORYTELLER 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Φρεντ Φουζεά: "Η ανθεκτικότητα της φύσης είναι πολύ ισχυρή"

Ο πολυβραβευμένος Γάλλος σκηνοθέτης και παραγωγός οικολογικών ντοκιμαντέρ μιλάει για το φιλόδοξο σχέδιό του "Μεσόγειος: Πολιορκημένη Θάλασσα".

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
05/10/2022

"Ο Παζολίνι και η Ελλάδα" στο Ιταλικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο

Ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του πολυσχιδούς Ιταλού συγγραφέα, σεναριογράφου και σκηνοθέτη.

Ο τρόμος φέρνει χαμόγελα στο ελληνικό box office

Το ικανοποιητικότατο άνοιγμα του θρίλερ "Χαμογέλα" και το κράτημα των "Minions 2" ανέβασαν την προσέλευση του τετραημέρου, στο οποίο ξεκίνησαν δυναμικά και οι αθηναϊκές Νύχτες Πρεμιέρας.

Το International Micro μ Festival επιστρέφει με ταυτόχρονη προβολή σε Ελλάδα και εξωτερικό

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ ταξιδεύει για τη δωδέκατη έκδοσή του σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Ηράκλειο, Ξάνθη, Βέροια, Πτολεμαΐδα, Κοπεγχάγη και Παρίσι.

Αυτές είναι οι υποψηφιότητες για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2022

Η Ευρωπαϊκή και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου προσκαλεί ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στην κριτική επιτροπή που θα επιλέξει την τιμωμένη ταινία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 6/10

Τα κλασικά "Σαγόνια του Καρχαρία" και επτά ακόμα ταινίες προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Planet G(reece) #5: Ο κόσμος του ήχου στον κινηματογράφο

Η Χριστίνα Πιτούλη και ο Γιάννης Αντύπας εξερευνούν στο εργαστήριο του Exile Room πώς ο ήχος μπορεί να βοηθήσει στην αφήγηση μιας ιστορίας.